Sommaren 2020 – en resedystopi


Gnällens och jämmerns sommar. I tabloiderna och i Facebook-grupperna. Från alla som sitter fast. Som upplevde en plötslig nedstängning. Eller som får okvädingsord ropade efter sig på gatan. – Åk hem, jävla smittspridare.

Det är 2 juli idag, och jag, Johnny, reseledare med enbart inställda uppdrag, försöker spå den nära framtiden. Hur kommer sommaren 2020 bli?

Världen börjar ju öppnas nu. Från Sverige får vi återigen resa. Sägs det. Om inte till alla länder, så åtminstone några. Island, Kroatien, Grekland. Och idag går första charterflyget till Rhodos. Eller gör det?

Visst, nu ska vi kunna resa till Grekland. Men vem är det som bestämmer? Grekland sade ja. Grekiska luftfartsverket sade nej. Enligt Aftonbladet. Flygen från Sverige får inte landa. Sen görs en helomvändning och flygen får landa ändå. Jag gissar att flyget är i luften nu. Fast det har inte landat ännu.

Varje land tar sina beslut. Eller nej. Varje land har ett otal av myndigheter och instanser. Och de tar sina beslut. Som bör vara, men kanske inte alltid är, samordnade.

Men låt oss säga att Greklandsresenärerna kommer fram. Då kommer vi till nästa utmaning. Hur är förhållningsreglerna i landet? Eller snarare, hur tillämpas förhållningsreglerna. På hotell A, och på hotell B. Om man tvingas bära mask i en taxi, men inte i en annan. – Orättvist. Ingen berättade om masken. Varför tvingas jag bära mask, men inte de där borta?

Sen är det kanske inte så kul att vara först ut på en turistort. Om 90% av turisterna är borta är kanske 90% av restaurangerna stängda? Jag gissar förstås. Och vad kommer lokalbefolkningen säga när ett plan med svenskar landar? Vi har inte precis fått positiv omtalan i världsnyheterna på senare tid.

Jag behöver bara gå till grupper på Facebook. Vissa ställen råder nästan lynchstämning. – Låt militären bevaka gränsen. Inga svenskar hit. Så kan det låta. Hur trevligt är det?

De som åker iväg kommer förstås förvånas. Över att nästan allt var stängt. Att de fick glåpord efter sig. Att det kom en polis och ville ge bot på grund av uteblivet munskydd eller att en inte följde en viss lokal regel.

Många av de som förvånas kommer kontakta tidningarna. De kommer gotta sig i klickvänliga rubriker och kommentarvänliga texter som alla går ut på samma sak. Gnäll och jämmer över att ingen i förväg informerade stackarn om hur resan kom att bli.

Kambodja kräver nu 3000 dollar i depositum från alla utlänningar som vill besöka landet. Ifall turisten nu blir koronasjuk. Thailändska turistmyndigheter skickade igår ut ett pressmeddelande om att Thailand öppnar igen. För några. Under både den ena och den andra förutsättningen. Texten var så lång så jag orkade inte läsa.

Det gäller att veta. Från dag till dag. Och det går inte. Vad händer om det blir ett lokalt virusutbrott? När hundra skandinaver hamnar i 14 dagars karantän i sina hotellrum. Jodå. Gnäll, jämmer, och förstås, förvåning.

Kanske borde en arbetslös reseledare söka jobb hos tabloiderna?

Kategorier:KrönikorEtiketter:, ,

10 kommentarer

 1. Här på Algarve är i princip allt öppet som vanligt. Ett fåtal hotell ser vi som inte klarat av att öppna, likaså restauranger men det allra mesta skulle jag säga är igång. De senaste veckorna har även de olika utflyktsbolagen kört igång. Det som inte är öppet är barer och nattklubbar så en stillsam semester blir det. Vi är precis tillbaka från en lite roadtrip och måste säga att det är både surrealistiskt och fantastiskt skönt att turista just nu😍
  Och vi behövde definitivt inte vara varken törstiga eller hungriga😃

 2. Och nu kom det precis som du förutspådde. Aftonbladet: Charterbesvikelsen: det fanns nästa ingen mat. Vilket förstås inte innebar att någon svalt, utan att ”matsvinnet måste ha minskat något enormt”.
  I det här fallet en besvikelse. 🙂

 3. Haha ja alltså.
  Spännande ändå! Kanske är det liksom bara i media och på fb gnället å jämret är? Kanske är det mest precis som vanligt på de flesta andra ställen?

 4. Hehe, ja mycket gnäll är det. Från samtliga inblandade. Och vi har inte ens krig. Bara en ynklig pandemi. 🙂

 5. Jag åker till Frankrike imorgon. Ska bli spännande att kolla läget. Har hört av kollegor som var där förra veckan att allt är normalt, bara mer folk på stränderna. Återkommer.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: