Den svårare stadsvandringen


Det är samspel som gäller. Mellan lokalguide och reseledare. Funkar inte det, så funkar det rätt dåligt, även för turisterna, den grupp jag har.

En stadsvandring är egentligen en enkel sak. Man går i sakta tempo. Kanske lokalguide först och reseledare sist. Eller båda först, lite beroende på. Staden kan ju vara stor och det gäller ju att alla hänger med.

Sen kan en stadsvandring vara lite svårare. Som till exempel idag. När lokalguiden går först, reseledaren sist, och lokalguiden plötsligt låter gruppen gå åt alla håll eftersom några ville på toa. Toaletter i all ära, men inte utan gemensam mötestid och mötesplats, till exempel ”vi ses här om tio minuter, klockan 11:05.”

Jag informerar till alla som lyssnar. Här om 10 minuter. 11:05. Jag pratar med några resenärer som inte behövde sin toapaus och vi kollar på lite gatukonst. Klockan börjar närma sig, men mötespunkten är nästan tom. Jodå, då har lokalguiden tagit folk med sig och börjat gå i affärer. Med andra ord, stadsvandring version svårare.

Och jag fattar det inte. När man vet vad som är sagt, och jag även har informerat lokalguiden specifikt, varför funkar det inte. Om det bara är jag och resenärerna, då funkar det i princip alltid.

Det är kanske lite typiskt Malaysia ändå. Kanske någon frågade vår annars så sympatiska guide om något i affären där borta. Guiden ska vara snött och visar. Andra följer med. Guiden glömmer bort tid, rum och instruktioner, resenärerna går med guiden för då är allt lugnt. Men för andra som inte gått med guiden blir det osäkerhet. Frågetecken. Och sen kommer jag som reseledare och försöker samla gruppen, fiskar folk ur affärer, försöker räkna in alla för nu är jag plötsligt inte säker på att alla fått med sig informationen. Tid för shopping blir det sen, om en kvart.

Kuching är kanske inte världens vackraste stad. Inte mest spännande, inte någon unik attraktion som bara Kuching har. Men ändå. Den har sina affärer, smått udda hus. Det finns ett matutbud och shoppingen är billig, åtminstone när det gäller textiler.

Jag lyckades samla gruppen och jag blev väl inte helt ovänner med lokalguiden. Men ändå. Att det ska vara så svårt ibland. Jag fattar det inte. När vi lämnar staden och åker tillbaka till hotellet slutar det även att regna.

Kategorier:Blogg/DagbokEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: