Poliseskort i östra bergen


Jag står uppe på ett lastplan och bakom mig sitter 4 väpnade poliser. Efter en del fram och tillbaka samt en ansökan genom min couchsurfing-värd som även jobbar som domare, har jag nu fått tillstånd till att besöka Chittagong Hill Tracts.

Chittagong-provinsens bergsområden mot gränsen till Burma/Myanmar var nämligen till för drygt 20 år tillbaka oroliga områden. Anledningen till det kan diskuteras, men jag kan säga som så: det är här befolkningsmässigt inte bengaliska områden. Det här är minoritetbefolkningars områden.

Jag frågade om jag fick ta en bild av mannen med håret i uppsatt knut och stora ringar i öronen. Jag frågade genom att peka på min kamera och sen på honom. Han svarade med att visa fram det halsband som han egentligen hade under skjortan. Och ett leende. Sen fick jag ta bilden.

Det var på marknaden i Thanchi jag gick runt. Två mil från den burmesiska gränsen. Några kvinnor hade tagetes i öronen. Jag blev iakttagen. Eller så var det mitt sällskap som blev iakttagen. I början följde hela gänget efter mitt. Mycket trevliga var de. Men hur uppfattar lokalbefolkningen dem?

De senaste två dygnen har kort sagt varit såhär: en övernattning på den så paradisiska paradisön Saint Martin’s Island. Fem timmar färga tillbaka till fastlandet och staden Cox’s Bazar. En övernattning på ett okej hotell. En morgonen promenad på världens längsta strand (om den egentligen är det vet jag inte).

I hyrd bil med chaufför till bergstrakterna. Fast chauffören hade tydligen missuppfattat något och ville inte köra mig hela vägen. Betalt ville han ha ändå förstås. Diskussioner med polis som tog mig den bit som chauffören inte ville. Kycklinggryta med delvis kokt kyckling. Att den var delvis kokt upptäckte jag när köttet inte villa släppa från lårbenet. Hoppas jag inte blir sjuk nu.

Jag har sett gummi- och tobaksplantager. Utsikter och polisbilar. Signerar protokollböcker som bevis på att jag nu har åkt in i ett visst område. Och ut.

Jag åkte sen nattbuss tillbaka till Dhaka. Med min couchsurfingvärd. Nu är jag i Dhaka. Klockan är snart ett på förmiddagen och jag har fått en efterlängtat dusch. Börjar bli lite hungrig. Har nu skrivit om inte ens 10% av mina upplevelser de senaste par dygn.

Kategorier:Bangladesh, Blogg/DagbokEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: