Rödbetor och fläsk


Maten här i Rumänien har inte gjort mig besviken. Eller ibland, när allt av både kryddor och salt tycks fattas, då kan det vara lite tråkigt. Men frukostorna bjuder på både ägg, ost, kött, frukt, grönsaker, kakor, och faktiskt rent speck. Och vem vill tugga på mjuk härlig svål till morgonkaffet? Jag testade, men det var inte riktigt min grej…

Igår besökte vi tre byar. Eller snarare städer. Medias, Biertan och Sighisoara. Alla medeltida städer med kyrkor och statsmurar. En ursprunglig tyskspråkig befolkning finns kvar i mindre utsträckning. De flestade har flyttat. Turistengelska funkar bättre än tyska på uteserveringarna. Och i affärerna.

Kylskåpsmagneter är storsäljare. Det samma är t-shirts med Dracula. Själv lyckades jag hitta en skärbräda i trä. Den blev min, inte för att den var vackrare än alla andra skärbrädor, utan för att jag behöver den. Det blev även en halvkilo honong för 30 kronor. Helt okej!

Rödbetssallad till lunch. Och ett glas vitt vin. Eller ja, inlagda rödbetor i en skål, tillsammans med pepparrot.

Efter två nätter på hotell utanför staden Sibiu är Brasov dagens mål. Och på vägen dit ett besök på Draculas slott som egentligen inte var hans slott men helt enkelt ett vackert slott i bildsköna omgivningar. Dags att börja dagen…

Kategorier:Blogg/DagbokEtiketter:, ,

4 kommentarer

 1. Minns min första länge resa till östra Europa. Året var 1973 och landet var Rumänien. Åkte runt i 14 dagar och bla besökte vi de underbart vackra trakterna i Transsylvanien. Hann även med att besöka Istanbul dit vi flög med ett ryskt propellerplan.
  Maten var så där och jag åt mängder med koltabletter.
  Hade också med nylonstrumpor att ge till tjejerna. Bristvara i landet på den tiden.
  Kan berätta mycket mer men stannar här.
  Ha en fortsatt fin resa.

  • Du får gärna berätta mer. Jämförande turism är alltid spännande. Funderar på hur det kan ha varit här under Ceaucescu. Mycket annorlunda föreställer jag mig.

   • … kort svar!
    Man hyllade C och de flesta trodde på honom som statschef. (Detsamma hände i Iran några år senare…)
    Jag besökte bla Bukarest och såg den allé som fanns innan ”storbygget” kom till. Och alla ungerska bosättningar som senare revs. Minns när jag läste om detta, tanken kom att detta är bara inte möjligt. Men det var det ….

    Förbereder just nu min resa till Armenien på fredag. Där jag/vi möter delar av familjen jag hälsade på i Iran i juni.
    Kort fråga: är det enkelt att köpa sim-kort på flygplatsen?

    Återkommer gärna om Rumänien senare.

    Hälsning Kristina

   • Armenskt simkort borde inte vara något problem men om de just på flygplatsen vet jag inte. Har alltid bara ankommit från georgiska gränsen. Ha en så trevlig resa, så ser jag fram emot att höra mer om Rumänien sen!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d