Shopping i Azerbajdzjan


Vad finns det att köpa i Azerbajdzjan? Är där några souvenirer från affärerna i Baku som är värt att ta med hem? Och hur mycket kostar det?

Jag är nu tillbaka efter en dryg vecka i landet vid Kaspiska havet. Landet med det svarta guldet, oavsett om man menar olja…, eller kaviar. På väg tid vägde min resväska 10 kilo. På väg upp… Ja då blev det självklart övervikt.

Necklace_of_seeds-2326

Utanför khanens palats i staden Sheki stod denna kvinna och sålde halsband av frön som hon gjort själv. Fem kronor styck och jodå, jag köpte en. Det gäller att stödja lokala initiativ ibland. Särskild när pengarna går till de som faktiskt behöver det.

Det var dock inte halsbandet som skapade övervikten. Inte någon matta heller, trots att Azerbajdzjan ligger i den del av världen som är känd just för sin mattproduktion. I Gamla stan i Baku finns många mattförsäljare, men då är frågan vad en matta bör kosta. Det beror förstås på faktorer som material, storlek, knuttäthet också vidare. För min del var det nästan att jag inte blev en matta rikare på loppmarknaden Bit Bazaari i Sabunci utanför Baku. Men det var väl tur att jag inte blev det. Då hade resväskan vägt ännu mer…

img_9012

Söndag morgon på loppmarknad. En matta som den som hänger här, med årtalet 1975 vävt in i den kostar kanske motsvarande en svensk femhundralapp, alltså 100 manat. Det var i alla fall priserna jag fick när jag kollade på lite andra liknande mattor på marknaden. I Bakus gamla stad är mattorna förstås mycket dyrare, men även kanske både finare och renare.

Det som gjorde att vin resväska blev lite tung var faktiskt vinet. På senare år har man i Azerbajdzjan lyckats produsera rätt så goda viner. Då är det förstås kul att kunna ta med en flaska hem. Särskilt eftersom viner härifrån inte säljs på systemet.

Men när resväskan väl var packad och klar, var min uppskattning att den vägde 24 kilo. Jag fick därför ta ut en flaska granatäppelvin, ett bröd och lite annat smått som jag ställde igen på hotellrummet. På flygplatsen vägde min resväska 21,6 kilo, och jag slapp undan med övervikt. Hos Air Baltic som jag flög med är gränsen 20.

Making_Sheki_Halva-2316Så vad blev det då? Jo, fyra äldre handmålade skålar samt några sticklingar från loppisen. En flaska rött vin och en flaska vodka med honung och chili, samt en liten flaska azerbajdzjansk whisky. Sista kostade dock bara 20 kronor så jag förväntar mig ingen högkvalitet. Jag köpte en vas och en karaff, jag tog med ett granatäpple som jag plockat själv, en halvkilo av efterrätten Sheki Halva som påminner lite om baklava, en sovjetisk parfym som jag ska ge i present. jag köpte choklad och bröd, och även en stor påse lokala ostbågar som egentligen bara skulle fylla upp volym i resväskan. När man reser med saker som kan krossas är det viktigt att saker inte ligger och slänger inne i resväskan. Ostbågar, chips, lätta tyger och toapapper är perfekt för att fylla volym utan att vikten ökar särskilt mycket.

Jag köpte även en burk svart kaviar. Det är trevligt att lyxa till det när man kan!

Dock blev jag även lurad riktigt ordentligt. På en marknad. Mer om det en annan dag!

 

Kategorier:Azerbajdzjan, UncategorizedEtiketter:, , , , ,

4 kommentarer

  1. Bulgarien har väldigt billig och fin keramik. Kanske några tekoppar inför hösten :).
    Inte så mycket resa i höst :). Lite mer familj, fest och jobb.

    • Det jag har letat efter lite smått är ett par skärbrädor av trä. Men de jag hittat har inte varit särskilt snygga. Så om jag inte hittar några imorgon så får jag leta vidare i Rumänien. Sen blir det väl en flaska vin av vindruvan mavrud i bagaget.

  2. Försökte kommentera härom dagen, men gick inte så bra :). Vill bara säga att jag verkligen gillar dina shoppinginlägg :). Man får lite inspiration på vad man faktiskt kan handla med sig hem från resan :).

    • Tack för det! Konstigt att det inte gick att kommentera?! Oavsett, det gick ju bra nu 🙂 Ska du ut i världen och shoppa snart då? Jag får se om det blir något sådant inlägg från Bulgarien. Än så länge har jag knappast hittat något alls som jag vill ha.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: