Fotosafari i George Town

Vad gör man om dagarna i Penang? Stekar vid en strand? Äter frukt eller dricker öl? Färskpressade juicer?

Jodå, dels kan man göra det. Dels kan man åka inn till huvudstaden George Town och upptäcka allt som lokalguiderna inte visar.

På Peranakan Mansion får man en inblick i hur rika George Town-bor levde för 50 och 100 år sedan. Familjeportätten hänger på väggen. Informativa skyltar på engelska berättar för oss vad vi faktiskt ser.

En bra statskarta kan hjälpa till att planera en rutt. Vad ska jag se? Museer? Eller kanske en affär som legat på en och samma plats i flera generationer? Som till exempel hälsa på den äldre mannen som säljer möbler i rotting.

Sen promenerar jag vidare i solen. Från rottingproducent till antikaffär där man för en svensk hundralapp eller två kan köpa med sig ett litet minne från denna ö med sin mycket speciella kultur som skapats av kineser, malayer, indier och kolonialister från England.

Himlen är blå. Träden blommar. Det är varmt i stan. Fast det gör inget. Jag smörjer mig mot solen. Gillar värmen. Svänger förbi stadens stolthet när det kommer till hotell: Eastern & Oriental. De har aircon på för fullt. Jag fryser och väljer ett annat ställe för lunch.

Jag kollar arkitektur, tyger, kakel. Upptäcker mönster. Pratar med fröförsäljare och servitriser. Kameran börjar gå slut för batteri. Snart dags att åka tillbaka till hotellet. George Town, jag kommer tillbaka!

Märkt med: