Penang runt på sex timmar


En örundtur låter vackert. Det är det också. Särskild på en ö med så stora skillnader som Penang. Penang tillhörde en gång britterna. Nu är det en provins i Malaysia som har gått från att odla nejlika och muskot till att producera avancerade kirurgiska instrument och elektronik till bilar.

Oavsett… Tillsammans med fyra av mina resenärer åkte vi fredag morgon iväg. Första stopp fiskarlandsby.

Nu får det väl sägas att vi såhär klockan 10 på morgonen inte såg så mycket fisk direkt. Men en promenad på kajen blev det, och förutom räktrålare fanns även turistbåterna som tar resenärer till stränder dit det inte går annan transport.

Från hamnen till batikverkstad. Ofta är jag lite skeptisk mot dessa affärsbesök. Här, på Batik Craft fick vi dock en lättfattad och snabb introduktion i hur malaysiska batikmönster skapas. Även om de flesta mönster är blommiga och i färger som kanske inte passar in just hemma hos mig, så lämnade jag med en positiv känsla.

Har du sett en papaya blomma? Det har du nu! Nästa stopp callas Tropical Fruit Farm. Alltså fruktträdgård, och inte att förväxlas med varken Tropical Spice Garden, Botanical Garden eller nationalparken som ligger rätt så nära.

Olika fruktträd med olika frukter. Hur de ser ut, hur de växer och hur de används. Efteråt fruktbuffet till lunch!

Vi hyr bil med chaufför denna dag och åker runt ön. Näst stopp landsbygden med dess småorter på västra Penang. Inte alls lika turistigt som de andra delarna av ön. Här finns även rätt så trevlig malayisk arkitektur som ger mig en riktig känsla av tropikerna.

Ett kort stopp i Pulau Balik. Det är näst största staden ön på. Här har en rysk kvinna vid namn Julia Volchova gjort väggmålningar.

Ett sista stopp i ormtemplet. Dess historia kan jag berätta en annan gång, men nu är vi tillbaka i det turistiga Penang. Förutom tempel och ormar finns här mängder av souvenirförsäljare, en del hel tiggare och förstås, turistbussarna.

Fredag eftermiddag. Köer i trafiken. Kör småvägar istället för stora. Tar längre tid, men vi får även se mer. Natur, kyrkogårdar, industri, getter som myser på den varma asfalten. Sen är vi tillbaka på hotellet…

Kategorier:Blogg/Dagbok, MalaysiaEtiketter:, , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: