Teodling, stress och strand


Rubriken låter kanske som Sri Lanka, men jag är alltså i Malaysia. De två länderna har dock mycket gemensamt. Teplantager och stränder är två sådana saker. Stresset är har dock med mitt kompakta program att göra.

Dagen, eller denna dags inspektionsrunda börjar alltså med te. Uppe i Cameron Highlands, på 1400 meter över havet växter dessa buskar som ger oss just te. Jag är här för att titta på dem och få en liten introduktion i hur te produceras. Typ som på Sri Lanka alltså.

Vi åker bokstavligen genom dimman i det malaysiska höglandet. Vackra vyer, grönt och frodigt. Jag gillar det jag ser. Billigare än på Sri Lanka och dessutom kommer man närmare själva tebuskarna inom de lite smårigida regler som så ofta gäller på den här sortens utflykter. Det var det där med genom dimman…

Färden fortsätter. Förbi hotellkomplex i engelsk stil, blom- och grönsaksodlingar. Här produceras jordgubbar och honong fast min chaufför säger att honungen ofta blandas ut med socker.

Från höglandet och ner till motorvägen norrut. Till Penang.

Penang var ön där britterna ankom på slutet av 1700-talet. Kolonialhistorien lever kvar. Efter lunch där jag möter min lokalguide, går vi på stadspromenad.

Min guide heter Elen och är en äldre man. Erfaren, tidigare chef med mycket ansvar, men som nu är kring de sjuttio och vill göra något med mindre ansvar. Men göra något, ja det vill han.

Som så ofta blir det tempel och religion, men han är ändå praktisk. Jag vet hur vi faktiskt kommer gå när jag om en liten vecka står här med trettio pers.

Sen till hotellet. Inspektionsrunda. Igen det där ordet. Inspektion. Strand, pool, gym, restaurang. Buss till stan. Jag möter min danska kollega Henrik som redan är här med sin grupp. Henrik berättar för mig sina erfarenheter, vad som funkar och vad som kan bli bättre. Vi går sen en promenad tillsammans, upptäcker omgivningarna. Det var precis här jag gick runt för nästan ett år sedan. Nu är jag tillbaka. Då var det semester. Nu är det jobb. Var kan vi äta? Var kan vi tvätta kläder? Var finns apotek och mataffär?

Jag är tillbaka på hotellet i god tid. Somnar lite efter 22 och vaknar av alarmet i min telefon kl 06:15. Efter två nätter med ingen och lite sömn sover jag nu djupt och blir smått förvirrad när jag väcks av telefonen. Jag brukar nämligen alltid vakna själv, innan.

Transfer till Penangs flygplats. Kuala Lumpur nästa. Nu ska jag möta min grupp.

Kategorier:Blogg/Dagbok, MalaysiaEtiketter:, ,

2 kommentarer

  1. Jag blev lite förvånad när du skrev att det är billigare i Malaysia än Sri Lanka. Inte för att Malaysia är dyrt, det är det inte, men hade för mig att Sri Lanka hade en indisk prisnivå, det vill säga riktigt billigt??

    • Nja, alltså. Som jag upplever Sri Lanka, så har det blivit så populärt och turistifierat, att man precis som i t ex Kambodja har plussat på priserna rejält. Jag åt till exempel mycket billigare på en lokalmarknad nära Bangkoks flygplats än jag någonsin gjorde i Kambodja. Eftersom det inte var några turister där. På samma sätt här i Malaysia. Det är inte lika mycket turister overallt, vilket gör att jag idag kunde äta vaktel med ris och två olika grönsaksrätter till lunch för 14 kronor. Så gott och billigt åt jag nog aldrig i Sri Lanka. I går åt jag god nudelsoppa med tofu för 12 kronor. På Sri Lanka hade jag mycket svårare med att hitta billig (och god/vällagad) mat.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: