En giraff till jul?


Det är dagarna innan jul. Jag är tillbaka i Sverige. Har rest från Stockholm till Västra Götaland eftersom det är här jag ska fira julen. Julmat och presenter tillsammans med min mor och min morbror. Norsk julmat med ribbe, pinnekött och lutfisk.

Fast julen är mer än presenter och mat, och nej, jag tänkte inte börja prata varken om religion, Kalle Anka eller det att vi ska vara lite extra snälla med varandra (som om vi inte ska vara extra snälla hela tiden). Jag tänkte prata om utflykter. Julen är en bra tid för utflykter.

Att upptäcka det lokala kan vara en ögonöppnare. Även för mig. Hade till exempel Habo eller Kungslena kyrka legat i Italien och inte där de ligger, då hade köerna varit långa, kamerorna många, och inträdesavgiften troligen hög. Nu ligger dock Habo i Habo (Skara stift, Jönköpings län) och Kungslena i Tidaholm. Man är nästan ensam bland konstskatter och historia.

Igår gjorde jag (tillsammans med mamma och morbror) därför en utflykt. Inte till någon kyrka, även om det kanske heller inte vore fel i denna julhögtid, utan till Larv. Där ligger Västra Götalands största loppis, eller AntikKompaniet som det nu heter. Jag gillar dock ordet loppis bättre. Det låter mera “fyndigt” om jag får säga så. Antik låter bara dyrt, och ja, stället har kanske blivit något dyrare sedan jag köpte min Chesterfield här för ett par år sedan. Nu är jag här inte primärt för att shoppa, utan för att se.

Som ett gratis museum. Hundra samlares dödsbon. Och folk, de samlar ju på allt. Vi går runt. Förvånas, skrattar, intresseras. Minns.

Loppis-i-Larv-1115

Jag gillar soffan. I bra skick är den också. Billigare än en ny på Ikea. Men nej, jag har ju soffa så det räcker.

Loppis-i-Larv-1126

Det måste ha varit innan flygandets tid att någon svensk samlare eller missionär varit i Afrika. Därifrån har troligen dessa spjut skeppats hem, tillbaka till Sverige. För inte kan man väl nu åka långvägs, och sedan möta upp på flygplatsen med dessa? Visst, resan var både längre och dyrare förr, men man kunde ta med sig helt annorlunda souvenirer.

Loppis-i-Larv-1112

Inte att jag behöver någon ny ask eller låda direkt. Dessa är kanske menat för ost eller smör? Men kul ändå att se saker från 1700-talet till salu och inte bakom en glasmonter på ett museum.

Loppis-i-Larv-1125

400 kronor för denna Västtyska bordsfontän med plats för växter. Jag som har så många växter. Det värsta är, om jag vetat att den funkar hade jag nog köpt. Jag gillar dessutom mosaik.

Loppis-i-Larv-1121

December månad och julkänsla från 1926. Visst ser det trevligt ut?

Loppis-i-Larv-1116

Och slutligen, giraffen… Även den skeppats hem till Sverige någon gång under 1900-talets början eller mitt. Nu hänger den på en vägg på loppis och väntar på sin nya ägare. Undrar vem som ägt den. Undrar vart den kommer ifrån (förutom Afrika förstås). Jag har läst att om en rubrik börjar med en fråga är svaret oftast nej. En giraff till jul? Nej tyvärr, det blev ingen.

 

Kategorier:SverigeEtiketter:, , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d