Inlåst på tredje klass


Världens vackraste tågresa. Eller åtminstone en utav dem… Det finns många fina tågresor i denna värld, men att resa med tåg på Sri Lanka, och då särskild från Kandy till Nuwara Eliya, det är en upplevelse.

Att upplevelsen började smått kaotiskt är en annan sak. Peradeniya är en station och järnvägskorsning utanför Kandy. Tåget går härifrån till Kandy och sen tillbaka hit innan det fortsätter upp mot höglandet och stationerna utanför Nuwara Eliya. Våra biljetter var till påstigning efter Kandy.

Vår lokalguide får dock plötsligt för sig att vi hoppar på tåget innan Kandy. Utan att prata med mig. Med hälften av gruppen i tåget, några utanför på perongen och andra på toa är det bara att se till att så många som möjligt tar sig ombord. Tåget går, jag står på perrongen, några kommer tillbaka från kiosk och toalett och tillsammans väntar vi en halvtimme tills tåget kommer tillbaka och plockar upp oss igen. Ingen skada skedd men jag har ett uppgör att göra med lokalguide.

Vi har en tågvagn nästan själva. Tredje klass, fasta platser. Vyerna är vackra från båda håll men mest till höger om man kommer från Kandy. Vi håller oss fast i de öppna dörrarna till höger och vänster, sitter med benen utanför, aktar oss om det kommer en tunnel.

Konduktören kollar våra biljetter, men efter ett tag kommer de roliga. Tredje klass är längst bak i tåget. Konduktörer låser dörrarna vagnarna emellan. Vi på tredje klass kan inte gå längre fram i tåget om vi skulle önska. Inlåsta i tredjeklassvagnarna börjar jag tänka på Titanic. Utan jämförelse förövring.

Vi stannar på stationerna. Hemtrevliga med pelargoner. Väntar på mötande tåg. Försäljare med chips, läsk och samosas. Leenden från människor som också är på väg.

Slutligen ankommer vi Nanu Oya. Nuwara Eliya där vi ska bo har nämligen inte egen station. Medan vi har njutit av tågresans vyer har vår buss med vårt bagage även ankommit. Det är så det ofta är på Sri Lanka. Vi åker tåget men bagaget åker den buss som vi ändå har till vår förfogan. Sen bär det iväg till hotell och en kortare stadsvandring. Middag på kvällen. Sen väntar nya äventyr.

Kategorier:Blogg/Dagbok, Sri Lanka, TågresorEtiketter:, , ,

2 kommentarer

  1. Älskar tågbilden högst upp! Så vackert. Jag har alltid drömt om att ta ungefär en sådan tågbild någonstans i världen.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d