Möten, städ, champagne och kaviar


Måndag 24 september: Jag reser hela natten. Från Tashkent till Istanbul. Vidare till Stockholm och hem. Hemma vid lunchtid.

Packar ur min resväska. Fotograferar mina inköp, lägger de traditionella bröden jag köpt i frysen. Jag köper bröd ibland när jag är ute på resa. Både för att ge bort till en kompis som tycker om just bröd från olika delar av världen, och för mig själv. Det är kul att servera bröd från Uzbekistan här hemma i Stockholm.

Redan klockan nio på kvällen är jag i säng.

Uzbekistan-Shopping-1321

Fotograferar mina inköp från Uzbekistan

Tisdag 25 september: När man lägger sig tidigt vaknar man också i ottan. Jag har en läkartid under förmiddagen. Fick några provsvar. Inget allvarligt. Jag har dessutom gått ner fyra kilo på en månad. Det är bra. Tre kilo till och jag når min idealvikt. Läkaren säger att det är bra att äta ett kokt ägg till frukost. Det ger mättnad och blodsockret håller sig stabilt.

Jag fikar sen med min mamma och morbror som är en sväng i stan. De ska på kryssning.

Väl hemma börjar jag med några översättningar. När jag är ute på resa hinner jag inte så mycket. Då blir det desto mer deadlines när jag är hemma. Men det måste göras. Det blir dessutom pengar av det.

Onsdag 26 september: Klockan 08:00 har jag körlektion. Det går undan nu. Om tre veckor har jag kanske lappen. Vi får se. Det är dags att plugga teori för allvar.

Jag fortsätter med översättningarna. De är relativt svåra. Det vill säga, det är resematerial som ska översättas. Från engelska till svenska. Engelskan gillar att strö om sig med säljande adjektiv. Typ ord som “fantastisk” och “spektakulär”. Engelskan har ett större variation av ord än svenskan. Åtminstone om jag i mina texter vill undvika alltför sällsynta ord. Ord som ingen fattar vad betyder. Jag låter därför texterna bantas lite. Svenskt sälj-språk skiljer sig från engelska.

På eftermiddagen städar jag på balkongen samt bland växterna i mina fönster.

Torsdag 27 september: Upp tidigt även idag. Tvättstuga klockan 07:00. Kroppen är fortfarande på uzbekisk tid. Där är klockan redan 10. Det känns därför rätt okej att stiga upp vid sju.

Jag kör två maskiner. Sen åker jag till Lidingö. Där ska jag nämligen på möte med Rysslands Handelsrepresentation. Vi pratar om turism i Ryssland. Om möjligheter, behov, om den svenska marknaden. Vem vet, kanske det kan bli någon form av samarbete i framtiden. Vi pratar ryska och svenska om varandra. Skrattar, dricker kaffe och har trevligt.

Lunch i stan tillsammans med mamma och morbror. De är tillbaka från sin kryssning till Helsingfors.

Hemma väntar pappersarbete. Jag viker tvätten.

Fredag 28 september: Dubbel körlektion på förmiddagen. Perfekt för landsvägskörning. Det var det här med speglarna. Vänstersväng. Det finns tydligen några saker att tänka på. Fast egentligen är det inte så svårt.

En gammal kollega kommer på besök på kvällen. Jag har lovat honom en bättre middag som tack för att han hjälp mig med en trasig dator. Därför öppnar jag en burk rysk kaviar. Äkta vara. Den tredje av fyra burkar som jag köpte på fiskmarknaden i Astrakhan i maj i år. Till kaviaren dricker vi Gula Änkan. Vi sitter på min inglasade balkong. Det går bra att sitta där så länge man har en tröja.

Sen äter vi min norska fiskgryta, bacalao. Dricker en rose. Flyttar in till vardagsrummet. Äter post-sovjetiskt godis och dricker en georgisk hembränt brandy. Det blir en sen kväll.

Lördag 29 september: Ibland är det skönt att göra ingenting. Ligga på soffan, under en filt, titta på serier på nätet. Tar en panodil. Idag är en sådan dag. Jag förtjänar det, både på gott och ont.

Söndag 30 september: Söndag är ingen vilodag. Jag vaknar vid halv sju. Jag kan lika gärna gå upp.

Fortsätter med mina översättningar. Kroppen är tillbaka till sitt forna jag. Dock är det tröttsamt att stirra in i datorn hela dagen.

På eftermiddagen går jag en promenad i skogarna här i Norsborg. Blomkålssvamp, fjällig bläcksvamp, två gula kantareller. Ett par smörsopp, en stor karl johan som faktiskt inte är maskäten. Några björksoppar som var maskätna. Enstaka taggsvamp och en större mängd fårticka. Ser även några riskor, fast bara sådana som måste saltas och grejer innan man kan äta dem. Det är tydligen också året för röd flugsvamp. Dem finns det gott om just nu.

På kvällen gör jag en gryta med köttfärs, svarta bönor och grädde. Ett glas rött till det. Bara ett.

Kategorier:SammanfattningarEtiketter:

1 kommentar

  1. Livet som det är, med rysk kaviar, gula änkan, och sen lite hembränt på d.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: