Höstens shopping i Uzbekistan

Vid incheckningen på Arlanda väger resväskan 8 kilo. Slutdestination Uzbekistan. En dryg vecka senare är det dags att lämna det centralasiatiska landet vid Sidenvägens gamla handelsrutter. Samma resväska väger 22 kilo. Vilka souvenirer har jag köpt?

Uzbekistan-Albatros-0735
Sidenaffär på Kolkhos-marknaden i Bukhara.

I Bukhara handlar jag siden. Olika kvaliteter till olika priser. Lite dyrare än i våras. Det beror på skörden säger kvinnan som hjälper mig med att välja tyger. 25 kronor metern betalar jag, och jag tänker att det är ändå billigt. 22 kostade det i april i år när jag senast besökte samma affär.

Uzbekistan-Nuts-0766

Längs vägen mellan Samarkand och Shakhrisabz finns en annan sorts marknad. Försäljarna står där, vid vägens högsta punkt, 1650 meter över havet. De kvinnor och män som står här med nötter, torkad frukt och yogurt täcker sina ansikten. De skyddar sig mot solen.

Jag köper pistagenötter, samt aprikoskärnor. Jag gillar rostade aprikoskärnor. Som mandel ungefär. Dessutom vet jag att pengarna går till de människor som kanske behöver det mest. Inte till förhandlarna i stan, inte till mellanhänderna, men till de som själva rostar och skördar och torkar.

Uzbekistan-Bread-Samarkand-1107I Samarkand köper jag bröd. Jag inser att varken siden eller nötter är tillräckligt för att fylla min resväska. Full ska den nämligen bli. Annars kan flaskor och annat skoj krossas. Det vill jag inte. Därför köper jag bröd för pengarna. I Samarkand är de runda bröden stora och kompakta. Det sägs att de håller sig länge. De kommer i alla fall hålla sig tills jag är tillbaka i Sverige. Tre stycken köper jag hos kvinnan på bilden.

Annars köper jag både gula fikon och persikor. Jag har ätit persikor förut i Samarkand. Persikor från Samarkand är faktiskt kända sen länge. Kineserna uppskattade dem när handeln på Sidenvägen pågick för fullt. Det var över 500 år sedan.

Uzbekistan-Siyob-Market-Samarkand-1102

En man säljer vindruvssaft på flaskor. Korken är rätt så unik. Lera och strån. Sådant som man bygger hus utav. Jag köper en flaska av honom. 10 kronor. Blanda saften med lite hackad rödlök säger han. Det är bra för aptiten.

Jag shoppar vidare. Lite godis, sprit, vin och annat skoj. Det vill säga, en flaska vodka, en flaska ört-balsam och en flaska tort rött vin. Det är det dyraste uzbekiska rödvinet jag kan hitta. 30 kronor flaskan.

Uzbekistan-Shopping-1305

Och när det gäller choklad har jag med mig en kilo Snukers och Twinky. Den första rätt så lik originalet. Twinkyn däremot inte riktigt….

Uzbekistan-Shopping-1311

Fem längder siden, varje längd tre meter lång. Jag funderar på att använde dem som tapet. Frågan är bara på vilken vägg och i vilket rum. Mina bröd ligger nu i frysen. De överlevde resan utan problem. Kommer serveras när jag bjuder gäster på uzbekiskt. Slutligen köpte jag även nässpray. Det är billigare i Uzbekistan än hemma. Snart är det dessutom förkylningstider. Tills dess ska jag avnjuta mina två kilon pistage.

Uzbekistan-Nuts-1088

 

 

Taggad med: