Bilddagbok från Abkhazien


Fyra nätter i ett land som inte finns. Det är svårt det där… utbrytarrepubliker. Jag tog mig från Batumi i Georgien till Zugdidi, en stad vid gränsen, eller åtminstonde det abkhazierna anser vara en gräns. Det går hyfsat effektivt. Totalt 10 timmars resande och fyra bussbyten. Sen väntar Svarta havet och grillspätt.

Nästa dag är utflykt mot en insjö. Det blir väl sådär när guiderna antagligen lever på provision från olika affärer istället för lön.

Nästa dag satsar jag på att fixa saker själv istället. Jag hyr en taxi några timmar på förmiddagen. En nerlagt torpedofabrik från Sovjettiden. Efterföljd av busshållplatsmosaiker och promenader i en ort som heter Pitsunda. Pitsunda är sympatisk. Vattnet är härligt!

På kvällen blir det utflykt igen. Organiserad sådan. Orten Gagra på kvällen. Vi ska upp till en utsiktspunkt. Hinner inte solnedgången. Det hela är en ganska märklig seans. Vi tittar på arkitektur men till slut är det så mörkt att vi inte ser arkitekturen. Guiden pratar på. Utflykterna är gjorda för ryssar. Ryssar klagar inte. Därför kan operatörerna här fortsätta leverera elände.

Nästa dag. Det är dags att säga farväl till Gagra där jag spenderat tre nätter. Hinner utforska lite ödehus. Nu en natt i Sukhumi. Magen är sådär.

Ankommer Sukhumi med buss. Har bokat ett rum genom booking.com. 100 meter från tågstationen stod det. Fast kartan visade fel. 1200 meter snarare. Familjens hund käkar mina tofflor. Vanligtvis tar de inte turiter bara för ett dygn. Inte konstigt. Bara konstigt att jag kunde boka det. Jag promenerar runt i Sukhumi utan att äta. Tar bussen till ett kloster utanför stan. Dricker mandarinjuice. De odlar mandariner här.

Sista dag i Abkhazien. Jag har några timmar i Sukhumi fortfarande. Går runt. Äter en soppa. Magen är bättre men inte helt bra. Dricker mandarinjuice. Det är varmt. Kollar marknaden. Sen går minibussen mot gränsen. Det är lätt att ta sig över till Georgien igen. Några timmars väntan på tåget. Nu är det nästa morgon. Sov hyfsat på nattåget mellan Zugdidi och Tbilisi. Idag är det Tbilisi som gäller.

Kategorier:Abkhazien, GeorgienEtiketter:, , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: