En första gång för allt…


Färskt bröd med pumpafrön. En barista som, när jag frågar, pedagogiskt förklarar vad de olika kaffedrinkarna med främmande namn innebär. Alla verkar innehålla nymalet kaffe, vatten samt eventuellt mjölk. Bara i lite olika proportioner, och därav olika namn. Jag väljer en cortado, det vill säga kaffe med mjölk. Skillnaden mellan den och en kaffe latte, det vill säga kaffe med mjölk det också, är dock oklar. Om jag inte vill vara fin på det, och istället bara ha en vanlig kaffe med mjölk, ja, då vet jag inte riktigt vad jag skulle säga.

Det som avslöjar vart jag befinner mig är självklart inte kaffet. Avslöjar mig gör pålägget som finns till det goda brödet. Bredvid en stor skål med äkta smör, inget bordsmargarin här inte, ligger en osthyvel och en brunost.

För första gång på nästan ett år är jag i Norge, närmare bestämt loungen på Oslo Lufthavn Gardermoen. Det är inte enbart första gång jag beställer en cortado. Resvan som är jag, det är första gång jag besöker en lounge!

Jag vet inte riktigt vad jag föreställt mig. Långa medelålders män i mörk kostym och portfölj? Eventuellt med svart resväska på hjul och bruna läderskor à la brittisk modell? Och sen kommer jag där med raggsockor och skjorta som inte varit slätstruken sen den lämnade fabrik? Med en viss rädsla för att inte passa in.

Det ska sägas att jag inte är här på eget bevåg. Det var min bästa vän i Norge, Øyvind, som tipsade mig. Åtta timmars mellanlandning på Gardermoen, vad gör man då? Jo, loungen. Självklart!

Och nu sitter jag här. För 275 norska kronor eller 3000 bonuspoäng finns en kaffemeny över mitt förstånd, färskt bröd med brunost, öl och vin (det blir kanske ett glas lite senare i dag, jag har ju trots allt några timmar här), och det blir säkert också annan mat. Det finns dessutom ett gym och duschar för den som antigen har med sig träningskläder eller inte hann duscha i morse (jag har inte med träningskläder, men jag hann duscha). Jag behåller mina kronor, men mina 75000 bonuspoäng är nu nere på 72000.

Hur är det så med männen i mörk kostym? Inom synhåll har jag 24 personer. Fyra av dem i shorts. Tre sitter och sover. Tre barn. Inte en enda kostym. Ej heller portföljer.

Avslutningsvis… Wifi fungerar väl. Lite tidningar ligger här och var. En tv står på utan ljud. Det droppar från ventilationssystemet i taket, vilket kanske innebär att det inte bara är i Sverige att vi haft en varm juli… Genom stora fönster har jag utsikt över terminalen. En monstera ser välmående ut.

Jag skickar en tanke till min kompis som tipsade om loungen. Jag har fortfarande fem timmar kvar här. Väl använda bonuspoäng. Dags för en till cortado?

Kategorier:Krönikor, NorgeEtiketter:, , ,

9 kommentarer

 1. Kortet heter Priority Pass och är en bonus inkluderad i Platinum kortet bland annat (vilket är dyrare än de vanliga betal/kreditkorten – kortet innebär också ett bättre skydd vid avbeställning, förlust av bagage, självriskreducering vid bilhyra och concerige tjänster samt att det täcker för champagnekostnad vid ”hole in one” 🙂

  Det finns olika nivåer på PP kortet. Toppenbra att ha om man reser en hel del!

  By the way, Coffee Cortado va en lite kopp va? Cortado = kort?

  Bon Voyage 😎

  • Jo det blir ju en del resande. Sen klarar jag nog annars köpa min egen champagne ifall jag jag skulle riskera hole in one 🙂 Cortado var en helt vanlig kopp, inte varken stor eller liten 🙂

 2. Som tidigare kommentar antyder – Addis Abeba är speciellt då man inte kan betala sig till tillträde utan måste ha tillräckligt många bonus miles med Ethiopian Airlines inom ett kalenderår – vilket är svårt att uppnå. Det är trots detta den enda flygplats-loungen jag besökt i mitt liv! Inte pga mina miles, men eftersom det i några år var möjligt att smita in bakvägen i loungen där 🙂

 3. Vi har ett betalkort som ger inträder till lounger på i stort sett världens alla flygplatser (Addis Abeba är den enda som svikit oss hittills). Kortet kostar några hundralappar mer än genomsnittskortet, men väl inverterade pengar med tanke på att man oftast kan äta sig mätt och slipper köpa dyr flygplatsmat.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: