Planera fyra resor samtidigt…


Mitt skrivbord börjar bli rätt så fullt. Två pass, tre valutor, ett flertal anteckningsböcker samt en kopp kaffe med mjölk och socker. Därför använder jag mitt runda vardagsrumsbord från 1940-talet som avlastningsyta. Där har jag lagt en hög med biblioteksböcker. Alla böcker handlar helt eller delvis om Kirgizistan. Tisdag nästa vecka leder jag en resa dit.

Golvet har också blivit avlastningsyta. Även där ligger böcker från biblioteket. I den högen ligger enbart böcker om Sri Lanka. I november leder jag en resa tid, men jag har börjat förbereda mig redan nu. Medan jag känner det kirgiziska programmet för resan ut och in, finns det några nya saker i det lankesiska. Då är det bra att vara redo.

Fruit and vegetables in Nuwara Eliya, Sri Lanka

Frukt och grönsaker på en marknad på Sri Lanka.

Nu är det i och för sig några månader till november. Det säger därför sig självt att Sri Lanka-böckerna därför inte har förstaprioritet. Jag får väl lämna dem tillbaka på biblioteket. Låna dem igen senare. När jag är tillbaka från Kirgizistan. Och från norra Norge. Dit ska jag nämligen i slutet på juli.

Norra Norge är dock inget jag planerar. Jag ska hälsa på släkt. Det finns inte så mycket att planera. Jag åker dit, stannar några dagar, åker lite till, stannar några dagar, och sen hem. I norra Norge är man beroende av körkort. Jag har inget körkort. Ännu. Det är därför jag tar lektioner. Det är därför jag inte planerar. Ingen ide att planera för mycket, när man kommer bli beroende av andra ändå. Jag ser dock fram emot det. Det är ett tag sedan jag varit där och hälsat nu.

Eftersom norra Norge inte är något att planera, ingår det därför heller inte i de fyra resor som rubriken säger. Den tredje resan, efter Kirgizistan och Sri Lanka, som dock ingår är Kaukasus. Precis som i maj i år, ska jag även i september leda en resa i ryska Kaukasus. Här finns det mer för mig att lära. Jag tänker även ha en vecka ledigt i Ryssland innan jag påbörjar min jobbresa. Vad ska jag hitta på då? Jag satt några timmar i går och försökte klura ut de olika alternativen. Problemet är att alternativen är så många.

Russian Caucasus Untamed Borders-7548

Med utsikt från Tjetjenien mot bergen i Dagestan

Ska jag resa till Moskva och därifrån med tåg ta mig ner till resans startpunkt, Vladikavkaz? Vilka städer ska jag i så fall besöka längs vägen? Eller ska jag flyga till Simferopol på Krimhalvön och därifrån ta mig österut till Kaukasus? Jag kan även flyga till västra Kaukasus, spendera några dagar i Pyatigorsk och Kislovodsk innan jag fortsätter. Jag backpackade där sommaren 2003. Det kanske vore roligt att åka tillbaka!

Alternativet som jag antagligen landar på är att flyga in till Batumi. Just det, vid georgiska Svartahavskusten. Därifrån har jag sen en vecka på att ta mig till Vladikavkaz. Det borde funka. Batumi besökte jag senast sommaren 2008. Det är också ett tag sedan. Kanske tar jag mig till Abkhazien. Mina ryska vänner säger jag behöver 10 dagar i Abkhazien. Jag kommer bara ha tre. Fast det är bättre än inga. Det är det som är alternativet. Sen åker jag därifrån till Tbilisi, och från georgiska huvudstaden vidare längs georgiska militärvägen till Vladikavkaz.

Det var den tredje resan. Sen var det den fjärde. Jag har inte bestämt mig ännu. Det finns fortfarande några faktorer som måste avklaras. Men jag vill gärna upp i pakistanska bergen. Jag har besökt Pakistan två gånger. Fast aldrig har jag varit uppe i norr, där landet är som vackrast, där naturen påminner om alperna, om Kaukasus, om Pamir. Jag vill åka. Jag håller faktiskt på att ta fram några offerter. Pratar med olika lokala reseföretag. Vem vet, kanske blir jag färdledare någon gång, på den första skandinaviska resan till Pakistan… Det vore något det!

Pakistani stories-1

Biljettkillen samt några medpassagerare på en lokalbuss i Pakistan

Jag tittar ner på mitt skrivbord. Kanelbullarna i ugnen är varma nu. Dags för en till kopp kaffe.

Kategorier:ReseplaneringEtiketter:, ,

1 kommentar

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: