Moskva – 10 bilder och berättelser


Tunnelbanan i Moskva. Kanske den vackraste tunnelbanan i hela världen? Åtminstone om man med vacker menar krusiduller och ornament, kristallkronor, guld, marmor och mosaik. När jag som reseledare är i Moskva, är tunnelbanan en nästan obligatorisk punkt på programmet. Tunnelbanan, eller Metron som den kallas i Moskva, öppnade år 1935, men bilden ovanför är från stationen Komsomolskaya som stod klar år 1952. Komsomolskaya anses vara en av de vackraste stationer, ett palats med kupoler och pelare, samt åtta mosaiker som visar scener från den ryska historien.

Moskva-att-se-göra-7806

Det är sent på kväll och tillsammans med min grupp som jag leder befinner jag mig på en av Moskvas många tågstationer. Vi står på plattformen på Kazanskaya-stationen och är redo för två dagar och tre nätter på tåg. Att se livet, alla människor i rörelse på en av stadens många tågstationer är en upplevelse i sig. Att själv åka med tåg efter några dagar i Moskva är en annan upplevelse. Jag älskar att åka tåg i Ryssland.

Moskva-att-se-göra-7702

En flodkryssning tycker jag är ett bra sätt att se Moskva på. Det vill säga, det ersätter självklart inte varken tunnelbana eller det att promenera runt i stan. Men det är ett bra komplement. En kryssning på två-tre timmar kostar dessutom bara från en svensk hundralapp och uppåt och man möter många människor. Killen till vänster i bilden är turist från Kazakstan och har en tröja i gult och blått, vilket är landets färger. Tjejerna till v höger i bilden har idag haft sin första skoldag. Bilden tog jag nämligen 1 september 2017, och den är den dagen då alla skolor i Ryssland börjar. Rosetter i håret är minst lika självklart.

Moskva-att-se-göra-7483

Män i uniform ser man överallt i Moskva, antigen det är trafikpoliser eller som här, ett gäng marscherande soldater från Kazakstan som senare på dagen ska uppträde på någon föreställning på Röda Torget. Irriterande att jag inte lyckades få rätt fokus i bilden. Att ta selfie medan man marscherar var inte okej på min tid i lumpen. Fast då fanns ju knappast mobiltelefoner och selfie var ett okänd begrepp.

Moskva-att-se-göra-5991

Hotell Ukraina är en av de såkallade Stalin-skraporna i Moskva. Ett perfekt ställe, tycker jag, för att kolla in solnedgången samt få lite perspektiv på staden. Hotellet har nämligen en takbar. Den är förstås dyrare än många andra barer i Moskva, men ändå inte avskräckande. Här finns dessutom även alkoholfria drinkar, vilket passar mig som färdledare rätt bra.

Moskva-att-se-göra-5947

Tillbaka i tunnelbanan. En sak är alla stationer som på varierande sätt är utsmyckade. En annan sak är rulltrapporna. Jag föreställer mig kugghjul och något gigantiskt sovjetiskt maskineri under dessa trappor. De bara rullar på, precis som de har gjort konstant i typ 70 år. Djupt under marken, bombsäkra i fall det skulle bli krig. Varje dag åker 1,7 miljoner människor med Moskvas tunnelbana. Inte konstigt att man behöver stora rulltrappor.

Moskva-att-se-göra-5729

Gamla Arbat är Moskvas gågata nummer ett, låt oss säga Drottninggatan eller Karl Johan för att jämföra med Stockholm och Oslo. Här finns caféer och souveniraffärer och ett stort antal sidogator med varierande arkitektur. Bilden är från en av sidogatorna. Det är något som jag verkligen gillar med Rysslands huvudstad – variationen. Det tsarryska, det sovjetiska, det moderna – allt i ett. System och kaos på en och samma gång, vilket skapar en oerhört fotografi-vänlig stad.

Moskva-att-se-göra-5613

Tilsammans med min grupp på stadspromenad. Vi hade på morgonen ankommit Moskva med nattåget från Tallinn. Efter incheck på hotell och lite vila mötte vi vår lokalguide för en vandring inne på det området som kallas Kreml. Vi har nog alla hört talas om Kreml – det stora området innanför stadsmurarna där presidenten har sitt kontor och där de äldsta kyrkorna finns. Att resa i grupp har självklart både fördelar och nackdelar. Här ser vi kanske en av nackdelarna. Har vi stadspromenad så har vi stadspromenad – oavsett väder!

Moskva-att-se-göra-5603

Eliseevsky (namnet kan förekomma med lite olika stavningar) är den stora och kända mataffären på Tverskaya-gatan i Moskva. Det känns som att alla stilar, från art deco till barock har förenats i en och samma lokal, och lokalen, ja det är just en mataffär. Från gatan kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut där inne, så man måste nästan veta om vart den finns (adressen är Tverskaya nummer 14). Här har den legat sedan 1901. Hit går du om du vill köpa kaviar, men om du inte har så mycket pengar att spendera kan du även svänga förbi, gå runt och fotografera för att sen köpa en glass.

Moskva-att-se-göra-5085

Det finns många utsiktsplatser i Moskva. Ett av dem är innanför murarna i Kreml. Genom träd och buskar får du utsikt mot stadens gyllne kupoler och torn. Du betalar inträde för att gå in på Kreml, men det är det värt. Ingen Moskva-vistelse är komplett utan Kreml!

Kategorier:Ryssland, UncategorizedEtiketter:, , , ,

2 kommentarer

  1. Åh, jag älskade Moskva! Så vackert och intressant. Känner igen en del av vad du skriver om, men måste tillbaka och se mer!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d