Antibiotika, färdledarlunch och Julita gård


Måndag 11 juni: Min läkare ringer på morgonen. Provresultaten från förra veckan visar Moraxella Catarrhalis. Roten till allt ont alltså, eller åtminstone till det faktum att jag gått och hostat sedan mitten på januari. Hoppas på ett slut nu.

Jag hämtar ut en speciell sort antibiotika på apoteket och tar mitt första piller till lunch.

Tisdag 12 juni: Åker in till stan. Har några ärenden att göra. Bland annat lånar jag en hel hög med böcker på biblioteket. De handlar alla om Sri Lanka. Det gäller att läsa på när man ska jobba som reseledare.

Lagar mat hemma på kvällen. Tittar på lite brittiska kriminalserier på Youtube. Har en lång lista med saker jag borde hinna göra.

Onsdag 13 juni: Dag att handla mat. På min närlivs i Norsborg säljer de jordgubbar till 10 kronor halvkilon. De är små men söta. En grillad kyckling kostar 20. Jag köper en, och då finns det fortfarande en kyckling kvar. Det är däremot inte nog för mannen efter mig. Han skulle nämligen köpa fyra eftersom han har gäster. Han tycker affären är snål.

Hemma gör jag sen kycklingsallad till middag och jag jobbar vidare med några översättningsuppgifter jag har för en kund.

En kompis kommer på besök och vi äter soppa gjord på renbuljong, med trattkantareller och mjölksyrad kål, samt rotgrönsaker. Jag gillar mjölksyrad kål i soppor. Lite ovanligt kanske, men oerhört gott tycker jag.

Torsdag 14 juni: En färdledarkollega kommer på lunch. Pia kommer klockan ett och stannar till fyra. Hon har jobbat mycket med resor just på Sri Lanka och delar gärna med sig av sina kunskaper och anteckningar. Vi sitter på balkongen och äter. Det är molnigt, men på min inglasade balkong är det ändå trevligt.

På eftermiddagen möter jag min kompis Jari. Jag ska ta körkort, och vi går en elev- och handledarkurs tillsammans. Tre timmar tar kursen. Vi funderar på om vi även ska hitta på något till helgen.

När jag kommer hem har jag ont i axlarna. Undrar varför…

Fredag 15 juni: Det känns bättre i axlarna. Jag hostar nästan inte. Det borde betyda att antibiotikan funkar. Dock är jag fortfarande rätt så täppt i näsan. Är det allergi kanske?

Jag gör några översättningsjobb på förmiddagen. Skickar in. Klar med just det jobbet.

Städar på balkongen. En del växter är döda. De klarade inte vintern och har inte vaknat till liv. Lite synd. Den gamla vindruvsrankan åker i grovsoporna. Även så med ett dött olivträd. Några växter har fått bladlöss. Djävulskap!

Lördag 16 juni: På förmiddagen blir jag upphämtat av mina vänner Jari och Arni. I deras husbil ska vi åka på helgutflykt. Hjälmargården camping nästa, vilket är drygt två timmar bort. Jag sitter bak i bilen tillsammans med hunden.

Vi ankommer, och det första som slår mig är den stora kyrkan. Ett google-sök bort, och vi vet att campingen ägs och drivs av Kristen Samverkan Mellansverige, det vill säga ett antal församlingar inom Evangeliska Frikyrkan. Så nu vet vi det…

Sill och potatis till lunch. Grillad entrecote till middag. Vi spelar en modern TP-upplaga. Fotograferar solnedgången över insjön Hjälmaren, därav namnet Hjälmargården. Jag är fruktansvärt täppt i näsan.

Söndag 17 juni: Går upp vid åtta om morgonen. Frukost. Grannen har redan åkt iväg. Livet börjar tydligen tidigt på en camping. Sen åker även vi.

Julita gård ligger inte långt bort. Vi svänger förbi, fast det blir mer än en sväng. Det blir en guidning med guiden Julia som i tidstypiska kläder och frisyr berättar med inlevelse om livet på gården och om  Artur Bäckström som var den sista som faktiskt bodde här. Julita gård ägs nämligen sedan 1944 av Nordiska museet och är sen dess ett friluftsmuseum.

Vi får lära oss om ungkaren Arturs liv, och även om Artur kanske inte direkt var någon gestalt i den svenska historien, har han oavsett varit med om att ta vara på den svenska historien. Här ligger nämligen både Sveriges Lantbruksmuseum, samt herrgården och omkringliggande byggnader. Det är sällan jag imponeras av gamla hus med möbler. Julita gård är ett undantak. Nu har jag inte ens nämnt trädgården…

Fortsätter sen tillbaka mot Stockholm. Pizzalunch i Eskilstuna. Det regnar. Naturen behöver det. Väl hemma somnar jag. Lyssnar på regnet. Tre timmar senare äter jag middag. Veckan och helgen är slut.

Kategorier:SammanfattningarEtiketter:, ,

2 kommentarer

  1. Julita älskade jag som barn! (alla barn gillar inte rutschkanor och vattenland)
    Idag har jag skrivit ett liknande vardagsinlägg, inspirerad av dig och Daniela. 🙂

    • Jag hade faktiskt aldrig varit (eller ens hört talas) om Julita förut, förrän jag “råkade” hamna där. Då blev jag mycket positivt överraskad. Och jo, jag såg ju ditt vardagsinlägg. Trevligt! Det är ju på så sätt läsaren kan lära känna oss lite. För visst är det väl trevligare om skribenten/bloggaren inte är helt anonym?

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: