Gästfria Georgien – första resan


Det är fredag och jag har varit i Georgien sen i måndags. Tiden går snabbt. Idag är faktiskt första gång jag öppnar datorn. Det säger kanske något om jobbet som reseledare? Arbetsdagarna blir gärna 12-14 timmar.

Fast nej, jag klagar inte. Jag väljer det här alla gånger framför ett kontorsjobb i Stockholm. Åtminstone nu.

Det är första gång just denna resan arrangeras. Gästfria Georgien. Att ha en resa för första gång är alltid lite extra spännande. Man vet inte riktigt vad som väntar, men man kan ana… Allt från långa dagar till magproblem, loppisfynd till vinprovningar, nya vänner till diktatormuseum. Georgien har mycket att bjuda på.

Vi har haft en dag med sightseeing in Tbilisi. Tre dagar med utflykter där vi fått chansen att se både livet på landet, historiska städer, och en inblick i den variation som Georgien ger. Snötäckta toppar i det fjärran. Skog, kullar, stäpplandskap, vinodlingar.

Georgien Albatros-1

Första dagen i Tbilisi och vi är på väg till Metekhi-kyrkan med utsikt över gamla stan.

29 personer blev vi. Plus mig, lokalguide och chaufför. Som reseledare är det här faktiskt den största grupp jag någonsin haft. Egentligen föredrar jag mindre grupper. Då hinner man lära sig alla namnen. Jag hinner prata med alla, på ett personligt plan. Det hinner jag inte riktigt nu. Fast det har varit en oerhört bra grupp. En grupp som kommer i tid, som är med på noterna, som inte ställer orimliga krav.

Sen har jag också en chaufför som vet vad han gör och vart han ska. En lokalguide som har gjort det här förut, som kan bjuda på sig själv, som pratar lagom fort, som pratar tydligt. Mikrofonen i bussen funkar. Det är helt enkelt som det ska. Förutom en liten incident i går på en restaurang när det blev lite strul med vinbeställningarna. Fast så länge det strular en gång per vecka och inte två gånger per dag, är det lugnt.

Georgien Albatros-9

Så här kan en lunch i Georgien se ut. Bordet fylls av alla möjliga delikatesser. Ostpaj, fyllda auberginer, sallad, stekt potatis, äpplen, bröd och mycket mycket mer.

Idag är det fredag. Jag kan blicka tillbaka på klosterbesök, grottstäder, Stalin-museum, kyrkor, vinprovningar och stadsvandringar. Fredag är ledig dag. Då får alla göra som de vill. Gå på marknaden, promenera i gamla stan, besöka badhus eller museum. Alternativen är många och egentligen kan man stanna mycket längre i Tbilisi. Listan kan göras mycket långt.

Själv tar jag lugnt på hotellet idag. Min mage har det senaste dygnet inte varit helt på topp. Inte ovanligt när man reser i Georgien, men tråkigt ändå. Kanske jag går en sväng på marknaden sen. Ikväll har vi avskedmiddag, och i natt är det dags för min grupp att åka hem. Själv stannar jag kvar i ännu två veckor.

Kategorier:Blogg/Dagbok, GeorgienEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d