Här har du garanterat inte varit…


…eller ja, man ska ju aldrig säga aldrig förstås…

Nästa fråga blir –vill du följa med? Det finns nämligen en plats kvar. En plats till en del av världen dit nästan inga turister reser. Nästan inga backpackers, resande, resenärer, kalla det vad du vill, men hit, till ryska Kaukasus kommer nästan inga.

Att resa Kaukasus är ju annars populärt nu. Georgien gör det stort i både tv-program och artiklar i resetidningar och bloggar. Utbudet av resor blir bredare för varje år. De två andra självständiga länderna, Armenien och Azerbajdzjan finns det också resor till från Sverige. Dessa kommer förstås lite i skuggan av Georgien, men är det någon som verkligen har hamnat i skuggan så är det norra Kaukasus. Och vem hittar vi där?

Norra Kaukasus ingår nämligen i Ryssland, eller den ryska federationen som man även kan säga. En federation består av till exempel delstater som i Brasilien och USA, eller som man i Ryssland väljer kalla det, federationssubjekt. Det är ett lagom intetsägande ord, och med det menas ett geografiskt områdes relation till centralmakten. Det kan till exempel vara ett län som har nära förbindelser till Moskva, eller en helt egen republik som har mycket större autonomi inom federationen än vad ett län har. Fast nog med statsvetenskap. Den 6 maj i år kommer nämligen jag vara en av två färdledare på Untamed Borders resa i det ryska Kaukasus.

Du har säkert hört talas om dem. Nord-Ossetien, Ingusjien, Tjetjenien och Dagestan. En vecka kommer vi resa runt i dessa republiker som alla är en del av Ryssland Krig och elände är kanske det första vi tänker på när vi hör namnen. Särskild Tjetjenien är vi många som minns från nyheterna.

Nu är det några år sedan huvudstaden Grozny låg i ruiner. Men från spillror börjar det växa och gro. Hur ser Grozny ut idag? Hur lever människorna i denna del av världen? Hur ser deras landskap ut? Den 6 maj börjar vi i Vladikavkaz – den gamla ryska garnisonstaden, och sakta beger vi oss österut, mot Grozny och med olika stopp längs vägen, helt till Makhachkala som ligger vid Kaspiska havet och är huvudstad i Dagestan.

Kolla länken för dagsprogram, priser, praktisk information och säkerhetsläge. Känner du till någon bar i Makhachkala som visar Eurovision på storskärm? Hojta till i så fall! 😉

Illustrationsbilden tog jag för två år sedan i Moskva, och för att ta sig till ryska Kaukasus måste man först igenom Moskva. Därifrån kan man sen antigen flyga eller ta tåg till Vladikavkaz och sen tillbaka till Moskva från Makhachkala.

 

 

Kategorier:RysslandEtiketter:, , , , ,

3 kommentarer

  1. Intressant resa! Hur löser ni reseförsäkringen? Alle de republikerna är ju på UD:s lista över ställen de avråder från att resa till och då gäller ingen försäkring, har ni nåt speciellt arrangemang så man kan vara försäkrad om nåt händer? https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/ryska-federationen-ryssland—avradan/

    • Hej! Själv var jag försäkrad genom mitt jobb som reseledare. Gruppen jag jobbade med var ju en internationell grupp där resenärerna ju är försäkrade (eller inte) i sina respektiva länder och där var inga svenskar med i gruppen. Men du har rätt, en vanlig hemförsäkring gäller inte här. Jag får ta reda på vad man som svensk kan göra.

  2. Vill följa med, men är lite för pricy för mig. Men hojta till om det blir någon sista minuten kvar!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: