Innan du reser till Georgien


Ska du resa till Georgien? Antigen själv eller som del av grupp? Här kommer lite praktiska råd och tips på vad som kan vara bra att veta innan du packar resväskan och åker iväg.

Bästa foton Georgien-16

En solig dag i de kaukasiska bergen. Det är dock inte alltid man får se bergstoppen Kazbegi med sina över 5000 meter över havet. Fem gånger jag har rest norrut för vandra i dessa områden, men bara två gånger har jag faktiskt sett fjället.

 

Klimat, kläder och kyrkor: Vädret i Georgien kan vara mycket varierande. Visst, delar av landet har det vi kallar subtropiskt klimat, men vi får inte låta oss lura. Våren kan vara solig och fin, men också regnig och kall. Sommaren kan bli mycket varm, men i bergen kan det fortfarande vara kyligt. Vintertid bjuder delar av landet på minusgrader, och i högt i bergen är det kallt stora delar av året. Kolla därför väderprognosen innan du åker och se till att ha kläder för alla väder.

Något som är bra att veta är klädsel om man ska besöka en kyrka. Då gäller det att kvinnor täcker huvudet och männen täcker knäna. Stadsvandring i Tbilisi gör sig alltså bäst i långbyxor för männen och kvinnorna får allra helst ha en huvudduk i handväskan. Vid vissa kyrkor finns huvudduk att låna. Om man inte är intresserad av att besöka kyrkor går det ju annars utmärkt att vänta utanför medan ressällskapet går in.

Shopping Caucasus-6

Shopping i Georgien. På min senaste resa i september 2017 hittade jag på en loppis en gammal flaska georgisk brandy från Sovjetunionens dagar. Den fick följa med tillsammans med en flaskborste från marknaden i Telavi i de östra delarna av landet.

Shopping: Ha gärna lite extra plats i bagaget när du åker till Georgien eller Kaukasus i övrigt. Georgien är känd för sin vinproduktion och en flaska saperavi, ett georgiskt rött vin (egentligen namnet på en lokal vindruva) är trevligt att ta med hem.

Annars finns souvenirer och presenter av olika slag, allt från gamla sovjetgrejer till nyproducerad keramik och hemstickade tofflor. Georgiskt te var mycket populärt i Sovjetunionen. Efter självständigheten gick teproduktionen raka vägen åt skogen, men nu har tebuskarna återhämtat sig och i affärerna är det lätt att hitta inhemsk te som är både billigt och bra att jag bort som present. Dessutom väger det ju nästan ingenting. Georgien är dock inget land för shoppinggallerior, märkeskläder eller andra lyxvaror. Dessa kan gärna vara dyrare än hemma.

Boende: Georgien, och särskild huvudstaden Tbilisi har ett enormt utbud av allt från enkla hostels till större turisthotell och mindre boutiquehotell. Själv har jag bott på alla möjliga kategorier. Man får oftast vad man betalar för. Är man mitt i Tbilisis gamla stad kan det dock vara värt att kolla hotellets läge. Får man ett rum ut mot huvudgatan kan det låta rätt mycket, och ljud från gatan är det sällan något man kan göra något åt.

Transport: Som turist är Georgien ett enkelt land att resa runt i, och ett bra alternativ om man tar utgångspunkt i Tbilisi är att bli med på organiserade dagsutflykter som olika företag anordnar. Reklam för dessa finns på många gathörn. Det går därför utmärkt att komma till Tbilisi utan att ha planerat så alltför mycket i förväg.

Annars är det lokalbussar som gäller. Dessa bussar som gärna är minibussar tar dig från a till b, kostar inte mycket, men: De tar dig alltså från a till b, och stannar sällan längs vägen där det också finns mycket att se. Med andra ord missar man en del jämfört med de organiserade utflykterna.

Viktigt är också att ha lite koll på georgiska alfabetet som är helt annorlunda än vårt. Det påminner faktiskt inte om något annat alfabet i världen vad jag känner till, och bussarnas destination står gärna bara på georgiska. För mig var det tillräckligt att lära mig bokstaven i. Då kunde jag i alla fall alltid hitta en buss tillbaka till Tbilisi.

Om man inte är intresserade av att resa själv eller lära sig bokstaven i på georgiska, så finns det redan färdiga resor, det vill säga gruppresor som går till Georgien.

river-kura-tbilisi-georgia

Husen håller sig fast där uppe, inte får man ramla i floden Kura som går rakt igjenom Georgiens huvudstad. På några av broarna över floden, vid kyrkorna och längs huvudgatorna finns även utflyktsförsäljare som kan ta dig till andra delar av Georgien.

Gruppresor: Några av dessa inkluderar också andra länder i Kaukasus, det vill säga Armenien och/eller Azerbajdzjan, och andra resor går enbart till Georgien. De kan skilja sig åt, både när det gäller längd och pris, men även när det gäller om maten ingår eller inte, vilka sevärdheter man besöker, hur mycket fritid man får, också vidare. Vissa tycker om mycket ledig tid. Andra inte.

Det är många reseföretag som säljer resor till Georgien så det är bara att googla och jämföra. Själv har jag fyra år i rad varit färdledare för Världens Resors Kaukasusresa och i mars och april kommer jag leda Albatros Georgienresa.

Mat: Du kommer inte vara hungrig i Georgien. Landet har sin egen matkultur och den i sig kan göra resan till ett riktigt minne. Faktiskt skulle jag säga att jag mycket väl kan tänka mig att resa till Georgien bara för matens skuld. I mina Tbilisi-tips skriver jag lite om georgisk mat.

Pengar: Den georgiska valutan heter lari och 1 lari är den 20 februari 2018 värt 3,30 kronor. För att göra det enkelt brukar jag till mina resenärer säga att de gånger det georgiska beloppet med tre, och sen lägger till några kronor. Utgår vi från svenska kronor, så delar vi på tre. Dock skulle jag inte vilja ta med massor av svenska kronor till Georgien. Då är det bättre att i Tbilisi växla dollar eller euro hos de många växlingskontor som finns i stan.

Annars finns det gott om bankomater, särskild i Tbilisi, och landar jag på flygplatsen där brukar jag alltid ta ut pengar på en gång, så har jag. Man kan alltid växla tillbaka vid behov.

Hur mycket pengar som behövs är självklart individuellt, men en måltid på restaurang brukar sällan kosta mer än hundra kronor.

Diverse: Har jag glömt något? El-uttagen i Georgien brukar vara samma som i Sverige. Säkerheten i landet är generellt rätt så bra. Visst kan man ha otur, ficktjuvar kan förekomma, men så är det ju i andra delar av världen också. Man får också akta sig lite när man går över gatan. Det är inte direkt svenska spelregler som gäller i trafiken.

Det finns delar av Georgien som inte kontrolleras av Georgien, nämligen Abkhazien och Syd-Ossetien. Hit åker man inte om man inte är på något särskild uppdrag och det behövs dessutom tillstånd från lokala myndighetsutövare. Inga gruppresor går till dessa områden och själv har jag aldrig besökt varken Abkhazien eller Syd-Ossetien. Därmed inte sagt att där inte finns något att se.

Har du andra frågor gällande Georgien? Du är välkommen att ställa dem i kommentarsfältet. Jag vet kanske inte allt, men efter sex besök i landet vet jag förhoppningsvis något.

Tbilisi Georgien-7

En god och billig portion soppa på en av Tbilisis många restauranger. Soppan på denna bild heter kharcho och kostade kanske 20 kronor.

 

 

Kategorier:GeorgienEtiketter:, , , , , ,

17 kommentarer

 1. Hej Johnny! Fint att få tips om Georgien. Hörde för många år sedan att män ofta sjunger i grupp ute på restauranger och lite varstans. Är det inte så numera?

  • Jodå, det är många små musikgrupper och dansgrupper som uppträder på olika restrauranger. Det är egentligen bara att fråga på restraurangerna: om och när det blir underhållning. Ofta är de mycket duktiga!

 2. Hur är det med bankomater och att betala med kort? Jag antar att det man inte betalar inte lika ofta med kort som här i Sverige 🙂

 3. Hej.

  Bra information du knåpat ihop. Har du koll på orterna längs Svarta havet? Planerar tre stopp på mysiga småorter med fokus på sol och bad samt mat i juli 2020…
  Gillar inte förstörda charter orter utan så genuina platser som möjligt

  • Tack så mycket! Hmmm, mysiga småorter vid georgiska kusten? Nja, då får du nog åka till Abkhasien, jag var där förra året. Mycket trevligt ställe! Gillade särskild stranden i Pitsunda. Mitt boende var dock i Gagra, inte fel det heller.

 4. Hej!
  Jag vore jätteglad för tips om ett bra lokalt företag i Georgien att beställa hiking tour av. Hur vet jag att arrangören är bra? Hur vet jag att jag får vad jag betalar för och att betalningen är säker? Har kollat en del och förstår att det är lokala arrangörer som gäller om man ska boka en fler-dagarsvandring. Skulle vilja boka resa nu långt i förväg inför nästa sommar.

 5. Hej Johnny!

  Har varit sugen på att åka till Georgien länge nu och vi planerar en resa i mitten av juni. Min fråga är om du har någon känsla för hur det är att resa med barn? Våra är 8, 6 och 2 och ganska tåliga får man väl ändå säga:)

 6. Hej! Vi planerar en vandring i Tusheti, men kan inte bestämma riktigt när. Antingen i slutet på maj/ början av juni eller i mitten av augusti. Vad skulle du föreslå?

 7. Hej, Vi är två kompisar som ska resa till Tbilsi, vet du hur man på bästa sätt tar sig till skidanläggningen?

  • Gissar att ni menar anläggningen i Gudauri? Om ni inte hyr egen transport så borde ni kunna ta minibussarna mot Kazbegi. Gudauri ligger längs vägen. Kanske finns det även minibussar enbart till Gudauri. Många av dem går från Dudube-stationen i Tbilisi.

 8. Vet du hur det är att resa som ensam kvinna i Georgien? Är så nyfiken på Georgien nämligen.

 9. Hej. Vi planerar en vandring i Kaukasus 3-4 dagar. Har du förslag på fina vandringsleder?

  • Hej Gunnar. Själv har jag bara gjort två olika halvdagsvandringar i Kazbegi-området. Den vanliga vandringen upp mot kyrkan på berget. Just den vandringen är ju tyvärr inte längre vad den en gång var på grund av alla fyrhjulsdrivna bilar som numera också kör. Dock är det jättefint även på andra sidan dalen, från Rooms Hotel och uppåt. Några längre vandringar i Georgien har jag tyvärr inte gjort, men både Världens Resor, Hvitserk och Östresor har dagsprogrammen till sina georgiska vandringsresor på nät. Försök kolla där för lite inspiration! Lycka till!

 10. Tack för dessa och tidigare tips! Ska till Georgien i september (ridresa men även egen tid).

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d