Shopping längs ryska floder


Vad finns det att köpa i Ryssland? Är där några souvenirer från affärerna i Perm, Kazan eller Kostroma som är värt att ta med hem? Och hur mycket kostar det egentligen? Hur många rubler går åt om man vill köpa något fint hantverk, eller varför inte en burk kaviar?

Jag är nu tillbaka efter nästan två veckor i landet som är världens största till yta, där valutan heter rubler. På väg tid vägde min resväska 8 kilo. På väg tillbaka, ja då vägde den först 28, men jag lyckades banta ner den till 23, 4. Ingen övervikt här inte!

Russia_Shopping-6139

En liten souvenirbjörn från staden Perm vid Uralbergen. Den är gjord av mineralet selenit som är typiskt för denna regionen. Björnen kostade ungefär 20 kronor. I bakgrunden en mycket god salami inlindad i plast och björnen står på en kökshandduk i lin från staden Kostroma. 

Souvenirbutiker i Perm säljer gärna prylar av olika sorters sten. Uralbergen har mycket rika mineralförekomster och i grannstaden Ekaterinburg (som jag besökt tidigare men inte på den här resan) ligger en fabrik som bearbetar mineraler. Jag köpte även ett par manschettknappar i malakit som jag eventuellt kommer ge bort i present. Vädret i Perm var dessutom inte det bästa. Därför köpte jag en rosa paraply med blå blommor. Som reseledare kommer då synas. Att gömma sig under en svart paraply är recept på att tappa sin grupp (eller snarare att gruppen tappar mig).

Russia_Shopping-6132

Second hand-bok i sovjetisk stadsplanering, fisk, en plastburk för vatten när man målar akvarell och en skärbräda i ek som dessutom hade ett lite modernt design.

Den ryska alkoholkonsumtionen har gått ner 40% de senaste 15 åren enligt officiell statistik. Det beror på faktorer som begränsade öppningstider, förbud mot alkoholreklam, att man i Ryssland har fått det bättre de senaste åren, och förstås Putin själv som har ett rätt så annorlunda förhållningssätt till vodkan jämfört med Jeltsin innan. Själv tycker jag dock om det ryska mousserande vinet. De ska drickas vid något lämpligt tillfälle här hemma. Kanske tillsammans med den laxrom som jag köpte och som är mycket populärt i Ryssland. Lite vodka blev det också. Den ska däremot inte drickas. Jag köpte den hos Dmitry på hans antikvariat i staden Uglich, och vodkan är av god gammal sovjetisk årgång.

Russia_Shopping-6107

Mousserande vin, vodka, stör på burk, kaviar, en tröja, två flugor, choklad och en stor prjannik som är en form av kaka.

I staden Kostroma hade vi lite tid på en marknad. En man sålde gamla böcker, och där hittade jag tre stycken sovjetiska handarbetstidningar för 10 rubler per styck. Det vill säga nästan 5 kronor för alla tre, så självklart fick de följa med hem.

 

Russia_Shopping-6112

Sovjetiska handarbetstidningar.

Om man besöker Ryssland på hösten är de lokala marknaderna inte bara pittoreska, men kanske ännu mer fulla av skogens delikatesser än de vanligtvis är. Torkad svamp i alla varianter, inlagd svamp, frukt och bär, sylt, kottar, you name it…

På lite olika marknader, och gärna från privatpersoner som behöver lite extra tillskott till ekonomi köpte jag därför både hemmagjord hallonsylt, inlagd svamp (granblodsriskor), färsk havtorn. Jag köpte dessutom massor av enbär och pinjenötter. Dock var jag dum som köpte pinjenötter med skal. De kommer ta en tid att rensa.

Russia_Shopping-6135

Ryssland har dessutom utmärkt bröd, och för att hemma kunde servera till exempel laxrom med riktigt mörkt surdegsbröd med råg, så fick jag även köpa brödet. Det blev också några flera lokalproducerade kökshanddukar och en tröja i lin som passade perfekt och kostade 200 kronor. En handmålad julgranskula från staden Jelabuga fick också följa med, samt både rökt och torkat fisk.

Att shoppa i Ryssland, om man inte enbart besöker de dyra märkesaffärerna i Moskva eller St Petersburg, är en helt annan upplevelse nu än låt oss säga för 10 år sedan. De lokala fabrikerna producerar för fullt. Ryska varor håller generellt hög kvalitet, och eftersom olika regioner och städer producerar olika saker, så innebär shoppingen också att man hittar olika grejer på de olika orterna. Souvenirer av mineraler hittar man till exempel i Perm, inte i Nizhnij Novgorod eller Kazan.

Med andra ord, med sylt, svamp, bröd och mousserande i bagaget, är det kanske inte så konstigt att jag nästan fick betala övervikt?

Kategorier:RysslandEtiketter:,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: