Resebloggaren som vet allt

Iranier är perser.

Kranvatten är helt okej att dricka.

Du ska alltid pruta på marknaden.

Jag kollar resebloggar. Läser på inför en text jag tänker skriva. Det ena tvärsäkra påståendet efter det andra. Sanningarna avlöser varandra i en rad av favoritlistor, tips och råd om hur du min lilla vän, som aldrig satt din fot utan barndomshemmets fyra väggar och trädgård, ska kunna överleva där ute i den stora skumma världen.

Tvärsäkerheten blommar och jag har vid några tillfällen, med risk för att bli en äkta mansplainer, kommenterat att det måste faktiskt inte alltid vara så. Jag tror det bara är ungefär hälften av iranierna som är perser, kranvatten kanske kan drickas men det smakar inte särskilt gott, och nej, det är faktiskt inte alla marknader man behöver pruta på, även om man befinner sig i utlandet.

Kanske blir det så tvärsäkert eftersom det är enklare så? Lättare att förhålla sig till en värld som är svart och vit, där man prutar på marknader i fattigare länder och där alla norrmän har på sig nationaldräkt på 17 maj.

Fenomenet kan diskuteras i det oändliga. Vårt behov av att vara viktiga, av att vara speciella. Av att vara den som vet, den som har svar. Även om vi inte har svar eller är naiva nog till att tro att vi faktiskt har det när vi har åkt till ett land, upplevt en sak och sen gör en generaliserande allmängiltig regel utav det hela.

Nu är inte den här texten en attack på mina kollegor. Jag tycker de flesta svenska resebloggare ändå gör det rätt bra. Vi kommer med tips och tankar utifrån våra personliga erfarenheter. Utan att förhoppningsvis göra en regel utav det hela. Men när jag särskild läser en del andra bloggar bli jag lite besviken. När den som besöker världens olika hört snarare befäster och skapar fördomar. Allmänna regler som säger att det här landet är helt tryggt att åka till medan det här landet inte är det. Nyanser, samt frågor som varför hamnar på sidolinjen.

Själv ger jag mina bästa tips för Tbilisi. Dessa är just mina tips. Inte dina måsten. I Tbilisi kan man pruta på marknaden.

 

Bilden är från staden Ouro Preto i Brasilien där man på marknaden gjorde hantverk av täljsten. Hantverket var här så billigt att nej, jag skulle nog skämmas om jag prutade här.

 

 

Taggad med: