Två dagar i Kuwait City

Det har snart gått 48 timmar. Det innebär att jag har 24 timmar kvar i Kuwait. Drygt. 

Lite försenat ankom jag landet utan turistinformation. Visst, det finns en hemsida som ser okej ut. Åtminstone tills man börjar ringa de numren den uppger. Eller de e-postadresser som står. Oavsett, jag är i Kuwait nu. Tittar ut från 16 våningen. På bilarna i rushtrafiken. De röda bakljusen. Lys från lägenheter och hotellrum. Annars är det svart.

Jag var trött när jag ankom efter en natt i flygplan. Några timmar i hotellrummet. Sen till basaren. Jag var dock inte den enda trötta…

Undrar hur mycket man säljer när man sover? Fast han kanske drömmer om kunder…

Basaren eller souqen som det heter här. Inget från tusen och en natt direkt. Men rent och välskött. Prislappar och sterilt. Man kanske inte ska vara här dagtid. Kanske är det kvällen som gäller?

Efter ett kuwaitiskt måltid bestående av ris och räkor, är det fiskmarknaden som gäller. Kuwait är ett dyrt land. Fisk och räkor är dock billigt. 70 kronor kilot för stora fina färska räkor. Synd att jag bor på hotell. Eller så är det bra. Annars hade jag stekt räkor hela dagarna.

Fiskmarknaden – eller en av Kuwaits flera fiskmarknader…

Promenerar. Försöker på en överblick. Vad är det här för land egentligen. Jag får fundera lite. Smälta intrycken över ett glas te. Klockan åtta på kvällen är jag så trött att det är läggdags. Så går det när man reser hela natten. Har fått tabletter mot min hosta. Även köpt tanntråd. Den glömde jag i Sverige.

Nästa morgon: Har sovit tio timmar. Det behövdes. Jag känner mig fräsch. Och inte minst vaken. Frukost och sen ut. Fyra vuxna och tre barn. Jag är ju inte ensam här utan på weekendresa med vänner. Vänner från Oman. Två taxin mot nationalmuseum.

Nationalmuseum – vaxdockor och traditionella musikinstrument

Nationalmuseum är en lite udda föreställning av traditionella instrument och vaxdockor, samt olika dödsbon som man stuvat ihop. Gamla grejer från brittisk kolonialtid, grammofoner, hänglås, ja allt möjligt.

För några tusen år sedan, eller typ två, fanns grekerna här. Mynt och keramik – det är väl det som ett museum ska innehålla? Eller?

Granne med nationalmuseum finns Sadu House. Utställningar med textiler och ett måste om du gillar vävkonst. Annars kanske det inte är ett måste direkt.

Textilier med snäckor på Sadu House
Taxi till en shopping mall. Gå runt. Titta i affärer.  Men ännu mer titta på människor. Alla sorters. Från shorts till slöja. Vakten kommer till mig. Man får fota med mobil. Men inte kamera.

Efter lunch med taxi till hamnen. Imorgon ska vi ut med båt men tidtabell är hopplöst att få reda på. Lika bra att åka till hamnen dagen innan. Och ja, vi får svaren på våra frågor.

Promenerar längs med havet. Det är många katter här. Varför är det så många katter i Kuwait?

Kuwaitiska katter

Taxi till Kuwait Towers. De är lika gamla som jag… Åker upp i tornet. Åker ner. Doppar handen i Persiska viken.

Kuwait Towers
Sen blir det kväll. En sväng till souqen. Går runt. Hittar inget jag vill köpa direkt men det blir några småkakor. Det mesta är importerat här. Kuwait säljer råolja. Annars inte så mycket. Tar en bild av slaktaren. Sen var den dagen slut…

En av männen i slaktargatan i Kuwaits gamla basar.