Fyra länder på en vecka


Måndag: Det är min sista dag i Brasilien. Jag åker till blommarknaden, fast de har inga blommor. Inte nu. Just nu är det grönsaker som gäller. Fel dag, fel tid.

Det blir en annan shopping. Lite sista minuten-grejer. Inte kan man ju åka hem med halvfull resväska inte. Köper även några flaskor öl. Jag vet att de väger lite, men det vore väl trevligt att ta en kall brasiliansk öl även här i Stockholm?

Sista dag i Sao Paulo… Tänk på det… Sent på kvällen åker jag till Sao Paulos flygplats och tar nattflyget till New York.

Köper lite exotiska frukter som jag ska ta med mig hem. Iofs, det är ju egentligen kärnorna jag vill åt. De ska nämligen planteras!


Tisdag: Jag har faktiskt sovit lite. Hade hela raden för mig själv. Skönt… Nu väntar en dag i New York.

I New York går jag genom passkontroll och tull. Det tar sin tid, men tre timmar senare kommer jag till min kompis lägenhet. Jag har en vän på Upper Eastside. Vi går ut och äter. Promenerar. Pratar. Det är nollgradigt på Manhattan. Smått blåsigt. Önskar jag hade längre tid.

Klockan 16 är jag tillbaka på JFK. Planet till Europa går 18:45. Dagen gick så alltför snabbt.

En förort till New York. På väg med AirTrain från tågstationen Jamaica till flygplatsen JFK.


Onsdag: Även denna natten hade jag hela raden för mig själv. Jag landar i Helsingfors. Ingen tull eller passkontroll. Byter till Stockholm. Ingen passkontroll. Det går alltså att åka från USA till Sverige utan att visa passet annat än vid gaten. Det var nytt för mig.

Hemma är allt som vanligt. Jag går genom post. Jag har glömt att betala telefonräkningen. Två vykort från vänner. En har varit i München. Två andra på Mauritius.

Jag är trött. Hostar. Lägger mig tidigt.

Torsdag: Första natten hemma i år. Första hela dag hemma. Tar en promenad till mataffären. Skriver några mail. Det är så mycket som måste göras när man kommer hem. Mer än att vattna blommor. Jag är fortfarande trött. Tar min pakistanska hostmedicin.

Funderar, tänker, planerar. Försöker få min kalender att gå i hop. Strukturera mitt år. Hoppas det blir ett vettigt år. Men jag börjar med SVT Play och en öl i soffan och hemmagjord spagetti bolognese. Jag har saknat mitt eget kök.

Fredag: Möte med Världens Resor. Vi pratar om Centralasien. Jag ska leda deras Centralasienresa till våren. Kommer bli kul!

Läser några gamla utgåvor av tidningen Vagabond på tunnelbanan. Vissa texter läser jag ord för ord. Väger dem. Som texten om Nordkorea. Andra texter, om typ vingårdar någonstans struntar jag i. Inte för att jag inte gillar vin. Det är bara ointressant för mig att läsa om.

Lånar några böcker på biblioteket. Om resor. Ska till Kuwait imorgon. Så kommer nämligen min vecka bli. Från Brasilien via tio timmar i New York till Sverige. Mellanlandningen i Helsingfors räknar jag inte. Sen från Sverige till Kuwait. Mellanlandning i Istanbul. Det blir fem enkeltbiljetter på en vecka. Kanske dags att skriva en krönika om miljöpåverkan?

Lördag: Jag vaknar klockan åtta men ligger kvar tills tio. Har trots allt inte bråttom, trots att det är idag jag åker iväg.

Dricker kaffe, lägger en fralla i ugnen. Jag har alltid frallor eller bröd i frysen som jag tinar varje morgon. Färskt ska brödet vara. Jag duschar, vattnar blommor, städar, packar resväskan.

Efter ett par timmar börjar jag fundera på lunch. Sen ser jag frallan i ugnen…

Efter någon timme åker jag mot Arlanda. Flyget till Istanbul är en timme försenad. Jag skriver en krönika. Om miljö och vad det innebär att resa. Vad är en resa egentligen. Vart tog resorna vägen?

Film, rött vin och tidningar på planet. Jag missar tydligen Melodifestivalens första deltävling. Har inte tänkt så mycket på det. För några år sedan var jag rätt så engagerad.

Ankommer Istanbul. Klockan är över midnatt här.

Söndag: Flyget till Kuwait är också försenad. Är det vädret? Hela Europa har varit under molntäcke.

Irriterar mig över Istanbuls flygplats Ataturk. Internetet funkar inte ikväll. Inga vattenfontäner alla fylla sin flaska i. De flesta toaletter är avstängda. Det börjar bli tydligt att staden mellan Europa och Asien snart får en ny landningsstation. Men inne dess, skärp er!

Sen lämnar jag Istanbulnatten för att om några timmar se solen gå upp i Kuwait. Årets första nya land!


Sen är jag framme. Tull och pass och visum går snabbt. Växlar pengar. Taxi till hotellet. Försöker sova lite. Missar frukost. Möter min kompis och hans familj. Börjar utforska staden, ja landet – Kuwait. 

På fiskmarknaden i Kuwait City


Souvenirer, fisk, marknader och nästan tomma shopping malls. Oerhört god mat.

Fast jag är trött. Imorgon ska jag utforska mera.

Den blå timmen. Snart blir det mat. Sen en natts sömn.

Kategorier:Sammanfattningar

3 kommentarer

  1. Kul att läsa. Du verkar ha ett intressant liv.

  2. Spännande med Kuwait! Blir kul att höra vad du tycker.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d