Resa till Kuwait – mina bästa tips


Det är lika bra att säga det på en gång. Turism är inte Kuwaits starkaste sida. Det lilla oljerika landet vid Persiska viken behöver kanske inte oss turister? De har ju 10 procent av hela världens oljereserver ändå. Men, och det är viktigt, det går att resa till Kuwait. Det är inte svårt, och här finns saker att göra. I februari 2018 spenderade jag tre dagar i Kuwait. Här kommer därför mina bästa Kuwait-tips:

Visum: Svenska medborgare behöver visum till Kuwait. Det är enkelt att ansöka om e-visum på hemsidan till Kuwaits inrikesministerium. Det tar några dagar och det kostar några kronor, men sen får man en e-post som säger att ansökan godkänts. Då går det snabbt att på Kuwaits flygplats hämta ut ett A4-papper som är visumet och man stämplas in i landet.

Från flygplatsen till stan: Då är det taxi som gäller. Mellan 6 och 10 kuwaitiska dinarer (150-250 kronor) kostar resan som är någon stans mellan 10 och 20 kilometer, beroende på vart ditt hotell/boende ligger.

Hotell: Olika prisklasser från 500 kronor per natt för ett dubbelrum till flera tusen. Kuwait är inget billigt land, men som skandinav är det heller inte jättedyrt. Själv bodde jag på Ibis Sharq hotell som kostade 80 dinarer (drygt 2000 kronor) för tre nätter. Helt okej hotell med bra frukost och läget var ungefär lika långt ifrån allt.

Annars kan det vara en idé att välja ett hotell som ligger nära marknaden. Det vill säga Souq Al-Mubarakiya mitt i Kuwait City. Då är man nära till shopping, promenadstråk och uteserveringar.

För den som är intresserad finns även hoteller i Kuwait med privata stränder. Jag besökte dock aldrig dessa.

Kuwait Private Beach-1

Från Kuwait Towers var det möjligt att se ner på en av stadens privata stränder.

Ta sig runt: Visst, det finns bussar i landet, men om något är billigt i Kuwait, så är det taxin. Några kör enligt taxameter, andra får man avtala i förväg. Om taxichauffören inte vill säga något pris utan bara att “det blir billigt”, då väljer du en annan taxi. Då vet du nämligen att det kommer bli dyrt. En taxi inom de centrala delarna av stan borde kosta under 2 dinarer (inte mer än 50 kronor), men ska man från en del av stan till en annan kan det bli mer.

Mat: För mig blev resan en kulinarisk resa. Det var inget jag hade planerat, men maten jag åt i Kuwait visade sig vara oerhört god och inte jättedyr. En middag kring svenska hundralappen, billigare alternativ finns också.

Själv åt jag flera gånger på restaurang Mughal Mahal. En bättre indisk restaurang som inte är lyx men där maten är fräsch och välgjord. Jag testade även kuwaitisk mat på en restaurang vid namn Freij Sweileh nära marknaden. Välgjord arabisk mat till ett helt okej pris!

Freij Sweileh Restaurant Kuwait-1

Min första måltid i Kuwait. Stekt ris med räkor och en lemonad med mynta.

För den som har lägenhet med kök och tänker laga mat själv har fiskmarknaderna i stan mycket att erbjuda. Färsk fisk till bra pris. Färska räkor till mellan 50 och 75 kronor kilot!

Att se och göra: Kuwait är inget turistland eller land man åker till för de stora attraktionerna. Det är snarare att land att ta det lugnt i. Gå runt i basarerna, röka vattenpipa på en utomhuskafé, titta på alla människor – inhemska så väl som arbetare från Indien, Pakistan, Malaysia och Västeuropa.

Den enda turistinformation jag hittade är hemsidan till Visit Kuwait. Där kan man läsa om museer som man kan besöka, och palats som man inte kan besöka.

Själv besökte jag Nationalmuseum med en utställning regionala musikinstrument samt med en arkeologisk avdelning och en rekonstruerad shoppinggata från gamla dagar där vaxdockor visar hur folk gjorde förr. Jag fick även lite känslan att man har rånat en antikaffär och några dödsbon och sen gjort en liten utställning av det man hittat. Helt okej när man ändå är här, men kanske inget måste. Gratis inträde.

Kuwait National Museum Instruments-1

Vaxdockor och musikinstrument på Kuwaits nationalmuseum.

Något som heller inte är ett måste men som kan vara trevligt ändå är kulturcentret Sadu House. Här finns en utställning beduin-textiler, en souveniraffär och ett kafé. Kulturcentret med fokus på textilier ligger bredvid Nationalmuseum så om du har vägarna förbi eller särskild intresserad i textilkonst – varför inte?

Åk gärna upp i Kuwait Towers. Det kostar tre dinarer (drygt 75 kronor), men du får utsikt över hela stan. Själv åkte jag upp precis innan solnedgång. Synd bara att det var molnigt den eftermiddagen. Ljuset var oavsett vackert och bra för fotografi.

Tourism Kuwait-5

Efter att jag var uppe i Kuwait Towers åkte jag ner igen. Den blå timmen och dessa torn blev tillsammans en fin upplevelse. I vanligt dagsljus hade det nog varit tråkigare.

Lonely Planet listar självklart sina Kuwait-favoriter. Jag åkte dock aldrig till top-attraktionen, Tareq Rajab-museet. Konst och antikviteter i all ära, men jag hann faktiskt inte.

En dagsutflykt till Failaka hann jag dock med. En öde ö med ödehus, men även mycket historia. Bara synd att där inte fanns en enda guide att berätta den. Det här är nog en utflykt som man antigen tycker är fascinerande eller så man att den är totalt värdelös.

Jag hann också besöka Scientific Centre, men det kändes inte som något måste. Bredvid finns även några trädbåtar som berättar lite om Kuwaits båtbyggartraditioner. Är man intresserad av det, visst. Annars kan man låta bli. Fördelen är att stället ligger dryga kilometern från hamnen varifrån man tar färjan till Failaka. Dessa två kan med andra ord kombineras.

Kuwaiti ship-1

Detalj från en av de många trädbåtar man kan titta på bredvid Scientific Centre.

Har du frågor eller är det något du undrar över när det gäller Kuwait? Lägg gärna igen en kommentar på min blogg, så återkommer jag!

Kategorier:KuwaitEtiketter:, , , ,

8 kommentarer

  1. Reiser til Kuwait i mai. Kan man liksågodt få visum på flyplassen eller er det best med e-visa? Jeg er norsk..

    • Da jeg var der i februar kunne jeg også få visum på flyplassen. Jeg sökte derimot om e-visum, fikk det, og det gjorde at jeg slapp ganske mye kö da jeg ankom. Derfor skulle jeg nok anbefale e-visum.

  2. Så kul läsa om Kuwait! Där har jag varit en gång i tiden, osannolika 1991 faktiskt 🙂 Känner bara igen kuwait towers och vi var på “souqen” också!

  3. Väldigt spännande resmål 🙂 En kulinarisk matresa hade ju inte varit fel.

  4. Kal att du reser till de här lite udda länderna. Roligt att läsa även om Kuwait inte står högst upp på min önskelista.

    • Nej det skulle nog ärlig talat förvåna mig om någon som helst hade Kuwait högt upp på sin lista. Det hade inte jag heller, så skulle några vänner från Oman dit och då blev det bara så att jag följde med. Ofta beror ju ens resmål även på andra och det kan ju vara spännande också. 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: