Kryssning till Barentsburg


Det är andra dag på Svalbard. Vi har beställt en kryssning till Barentsburg. Det låter kanske inte så speciellt men det är det. En rysk, eller ska jag säga sovjetisk stad på norsk mark? Bakgrunden är lång och komplicerad men det får jag ta en annan gång. 

Uppmöte utanför hotellet kl 08:30. Avfärd från hamnen, i båten till Henningsen Transport, klockan 09:00. Guiden heter Kristin och kommer från Norge. Annars kommer Svalbardguiderna både här- och därifrån. 

Esmarkgläciären är första stopp. Där även lunch. Grillad val och lax. Och lite spareribs. Vi får lära oss om Svalbards geologi. Och om glaciärerna. Om öns historia. Kristin är duktig på att berätta.


Det bjuds på en whiskey on the rocks. 900 år gammal rock, eller is snarare, från glaciären, med 900 år gamla luftbublor som innehåller partiklar så att forskare kan berätta om atmosfären och klimatet och hur det såg ut då. Kanske lite virus och bakterier också, om de överlever så lång kyla.

Båten fortsätter mot Barentsburg där ryska Anna tar oss med på en omvisning. Berätter om gruvsamhället. Hon är trevlig men inte lika rutinerad som Kristin. En sovjetisk-rysk stad på norsk jord. Det är unikt helt enkelt. Men så säger Svalbardtraktaten – alla nationer har rätt att använda ön så länge man följer norsk lag.


Jag ångrar nu på att jag inte beställde en tur där jag kunde sova över här. Både hotell och gästhus finns. Jag tror dock inte mitt resesällskap skulle gilla tanken. Två timmar här är nämligen åtminstone två timmar för lite. Med en övernattning hade jag hunnit med att ta det lugnt. Att softa ska inte underskattas.

Jag pratar på ryska med några folk jag möter. De verkar glada. Trevliga. Det finns alltså liv i det gamla mönstersamhället som nu inte bara livnär sig på kolgruvan men även på turism.

Kulturhus, sportssal, mataffär, prylaffär, post, souveniraffär, restaurang och bar där ölen är billig.


Sen bär det tillbaka. Mot Longyearbyen. Franska turister som luktar efter fem dagar i naturen. Norska turister som super. Spriten är billig, även på båten.

11 timmar efter vi började är vi tillbaka i Longyearbyen. Kväll. Natt. Nu är det redan söndag morgon. Nya äventyr väntar.

Kategorier:Blogg/Dagbok, Norge, UncategorizedEtiketter:, , ,

2 kommentarer

  1. Vilket ställe! Liiite avis bara 😉

  2. I’d like to do this trip! 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d