Hela Europa – check…

Sådär. Lite stolt är jag ändå av att äntligen ha besökt hela Europa. Eller nja, kanske inte alla byhålor i Ryssland och inte alla städer i Italien och inte ens Kalmar eller Västerås. Men, onsdag eftermiddag ankom jag San Marino. Nu har jag besökt alla Europas länder.


Efter en morgon i kö för att hälsa på David i Florens, som i och för sig var en upplevelse i sig, var det dags att fortsätta resan. Att besöka Rom och Florens som jag gjort nu var egentligen inte min ide utan snarare min resepartners. David var därför heller inte min ide, men nu stod vi här. Jag, den nakna David och ett hundratals eller två andra besökare. Men bara titta…

Sen följde en liten promenad med resebloggar-Sandy, en kollega så att säga som har gjort Florens till sin hemstad. Jag kan skriva en hel uppsats om det mötet fast det får bli en annan gång eller aldrig. Mycket som ska göra en annan gång…

Vidare tåg till Rimini och buss till San Marino. Och där, just när bussen svängde över gränsen, då kunde jag säga att jag har besökt alla Europas länder. Jag blev rätt så nöjd faktiskt, kan inte säga något annat. Därför, solnedgång och små mackor med en sanmarinsk öl bredvid ett bord med två norska slåbarnsfamiljer som nog inte hade en aning om att jag fattade allt de sade. Solnedgången i San Marino är faktiskt rätt så vacker.


Nästa dag. Gratis frukost på hotellet som ersättning för en aircondition som inte funkade. Alltid något!

Promenad i gamla stan. Skicka vykort. Lite shopping. Det är många som shoppar i det lilla landet som ligger inuti Italien men som ändå varit självständiga i många hundra år. Spriten är billig här, så även solgladögon och parfym. För inte att tala om klockor. De har egna euro-mynt som de säljer för mycket mer än de är värda. Som souvenirer då självklart och har finns tillräckligt många som köper. Uppenbarligen.

Buss till Rimini. Några timmar på stranden. Jag gör knappast Rimini någon rättvisa. Fast är inte rättvis, så enkelt är det.


Tåg till Ravenna. Om jag inte planerade Rom och Florens, så var däremot San Marino och Ravenna min förtjänst. San Marino bara för att, det var det sista landet i Europa som jag hade kvar att besöka, och Ravenna på grund av de bysantinska mosaikerna där. Min magisteruppsats handlar ju trots allt om mosaikkonst. Att komma till Ravenna var därför både nytt och bekant på samma gång. För inte att tala om otroligt vackert!


Nu är det kväll. Jag har pratat med en äldre amerikansk kvinna som reser runt i världen. Vi möttes på en av städens bättre restauranger. Visst, jag har en budget att passa. Fast att snåla i vissa situationer kan även betyda att unna sig något riktigt gott i andra. Maten i Ravenna är det  inget fel på. Inte mosaikerna heller. Särskild inte när man precis har kryssat av hela Europa. Check!

Taggad med: