Hela Europa – check…


Sådär. Lite stolt är jag ändå av att äntligen ha besökt hela Europa. Eller nja, kanske inte alla byhålor i Ryssland och inte alla städer i Italien och inte ens Kalmar eller Västerås. Men, onsdag eftermiddag ankom jag San Marino. Nu har jag besökt alla Europas länder.


Efter en morgon i kö för att hälsa på David i Florens, som i och för sig var en upplevelse i sig, var det dags att fortsätta resan. Att besöka Rom och Florens som jag gjort nu var egentligen inte min ide utan snarare min resepartners. David var därför heller inte min ide, men nu stod vi här. Jag, den nakna David och ett hundratals eller två andra besökare. Men bara titta…

Sen följde en liten promenad med resebloggar-Sandy, en kollega så att säga som har gjort Florens till sin hemstad. Jag kan skriva en hel uppsats om det mötet fast det får bli en annan gång eller aldrig. Mycket som ska göra en annan gång…

Vidare tåg till Rimini och buss till San Marino. Och där, just när bussen svängde över gränsen, då kunde jag säga att jag har besökt alla Europas länder. Jag blev rätt så nöjd faktiskt, kan inte säga något annat. Därför, solnedgång och små mackor med en sanmarinsk öl bredvid ett bord med två norska slåbarnsfamiljer som nog inte hade en aning om att jag fattade allt de sade. Solnedgången i San Marino är faktiskt rätt så vacker.


Nästa dag. Gratis frukost på hotellet som ersättning för en aircondition som inte funkade. Alltid något!

Promenad i gamla stan. Skicka vykort. Lite shopping. Det är många som shoppar i det lilla landet som ligger inuti Italien men som ändå varit självständiga i många hundra år. Spriten är billig här, så även solgladögon och parfym. För inte att tala om klockor. De har egna euro-mynt som de säljer för mycket mer än de är värda. Som souvenirer då självklart och har finns tillräckligt många som köper. Uppenbarligen.

Buss till Rimini. Några timmar på stranden. Jag gör knappast Rimini någon rättvisa. Fast är inte rättvis, så enkelt är det.


Tåg till Ravenna. Om jag inte planerade Rom och Florens, så var däremot San Marino och Ravenna min förtjänst. San Marino bara för att, det var det sista landet i Europa som jag hade kvar att besöka, och Ravenna på grund av de bysantinska mosaikerna där. Min magisteruppsats handlar ju trots allt om mosaikkonst. Att komma till Ravenna var därför både nytt och bekant på samma gång. För inte att tala om otroligt vackert!


Nu är det kväll. Jag har pratat med en äldre amerikansk kvinna som reser runt i världen. Vi möttes på en av städens bättre restauranger. Visst, jag har en budget att passa. Fast att snåla i vissa situationer kan även betyda att unna sig något riktigt gott i andra. Maten i Ravenna är det  inget fel på. Inte mosaikerna heller. Särskild inte när man precis har kryssat av hela Europa. Check!

Kategorier:Blogg/Dagbok, ItalienEtiketter:, , ,

17 kommentarer

 1. En annan fråga är vad som ska alternativt kan räknas som eget land. Jag tänker på Storbritaniens fyra delar. I t. ex. kvalen till fotbollsmästerskapen kvalar de som egna länder medan de i andra sammanhang endast räknas som Storbritanien. Samma sak med Färöarna. Allla dessa områden/länder har ju dessutom egna flaggor. Det har även Åland men det räknas ju fullt ut till Finland. Så hur sätter man gränsen för “land”?

  • Bra fråga. Vissa sätter gränsen vid FNs medlemsländer. I så fall skulle inte Kosovo räknas. Annars tycker jag FN-länderna är ett bra ställe att dra en gräns. Andra tycker säkert annorlunda. 🙂

 2. Vad är din definition av att ha varit i alla länder? räcker det med att sätta foten där ett par timmar? Vill inte på något sätt ta ifrån dig din check, bara nyfiket veta. Och du, Grattis, bra jobbat!

  • Nja, har du varit där några timmar så räcker det tycker jag. Jag spenderade två timmar i Lichtenstein, i huvudstaden Vaduz, och på de två timmarna hinner man ju se hela stan. Då blir det lite dumt om jag skulle sätta mig ner och räkna timmarna tills att det skulle räknas. Jag tycker nog att det är det egna samvetet som säger till om det ska räknas eller inte. Om du själv känner att det räknas så gör det det.

 3. Så först nu alla andra kommentarer om Minsk. Det går att flyga direkt från Arlanda varje fredag och tisdag, retur samma dagar, och jag betalade 1600 kr, bagage och mat inkluderat.

 4. Jag vill också! Kom precis till Minsk, så nu har jag bara sex länder kvar. Och ska till Lichtenstein nästa månad, så det går åt rätt håll.

 5. Fast å andra sidan så är det rätt så dyrt att flyga till Vitryssland..Det hade varit trevligt om man bara hade kunnat ta tåget från Vilnius till Minsk o bara visat upp passet vid gränsen..Nåväl..

  • Jag flög till Minsk från CPH via Wien med Austrian i mars. Biljetterna kostade under 2000 kr t/r, så det går att hitta ganska billigt!

 6. Grattis, bra jobbat! Vilket land tycker du har bäst mat?

 7. Imponerende! Selv har jeg to land igjen i Europa å besøke, Hviterussland og Kypros. Sistnevnte drar jeg til neste uke, så nå er det vel bare å planlegge besøket til Hviterussland også. 😉

 8. Bra jobbat där! 🙂 Vi har en del länder kvar i Europa faktiskt (och har kanske istället sett vissa desto mer). Men efter resan i Schweiz kan vi i alla fall lägga till ytterligare ett. Jag vet inte hur många vi har kvar faktiskt, men vi har inte varit i Luxemburg. Liechtenstein, Rumänien och Bulgarien till exempel.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: