Söndagskrönikan: Den eviga listan


Jag sitter på bussen och skriver lista:

  • Radera i bildbiblioteket
  • Boka utflykter på Svalbard
  • Uppdatera utseende på min blogg
  • Vattna blommor och städa på balkongen

 

Jag bläddrar i min anteckningsbok. Hittar en lista från två veckor tillbaka:

  • Radera bilder
  • Städa på balkongen

 

Jag är kluven. Inte gällande balkongstädningen, utan när det gäller listorna. De blir långa, som en orm, och sen biter de sig själva i svansen. En cirkeldans där bilder alltid raderas och balkongen alltid städas. Vad hjälper det med listor då? Jag blir ännu aldrig färdig.

Det med bilderna kan jag i och för sig åtgärda. Det vill säga, nu ligger de där: 14 000 i Apples eget program ”Bilder”. Samt 112 000 i programmet Lightroom. Om det tar fem sekunder att bedöma varje fotografis rätt till liv, kan jag beta av 12 bilder i minuten. 720 i timmen. 17 280 bilder på ett dygn. Om det att radera bilder var ett heltidsjobb skulle det ta en månad. Man kan bita sig själv i svansen av mindre…

Mitt liv sätts ju heller inte på paus bara för att jag håller på och tickar av från min lista eller raderar bilder. Jag tar ju även nya. Snart ska jag dessutom en vecka till Italien. Sen Svalbard. Jag vill stanna tiden. Kunna städa upp i allt jag inte hunnit innan jag fortsätter. Eller klona mig själv. Få en Extrajohnny som sitter där, med mitt huvud och mina referensramar. Som trycker på delete. Att outsourca hela Lightroomkatalogen till Indien är ju svårt. Men oj vad jag hade velat.

För att fortsätta gnälla om detta listpunkt nummer ett, alltså radera i bildbiblioteket, så hade jag missuppfattat synkroniseringen hos ett visst bildprogram. I timmar hade jag suttit och raderat foton från min mobil. De ligger ju alla i programmet ”Bilder”. Om jag fotograferar något med mobilen hamnar ju bilden ganska direkt på min dator. Synken funkar alltså utmärkt. Men när jag sen ska radera samma bild, ja då ligger bildhelvetet kvar på datorn. Hallo? Jag har ju synken på!

Igår fick jag därför lära mig att det är olika saker att synka upp, alltså att lägga till en bild, och att synka bort, det vill säga radera. För raderar jag en bild på telefonen, ligger den tydligen ändå kvar på både iPad och dator och i molnen. Snacka om ackumulator av gammalt skräp! Samt vem som blev lättare frustrerad när polletten trillade ner. Ja det var ingen indier i alla fall. Ingen klonad Extrajohnny heller.

Nu sitter jag här och försöker få ordning. Städa i mitt digitala liv. Med Apples Bilder, Lightroom från Adobe, iCloud, dropbox, två externa hårddiskar samt datorns egen hårddisk vars startskiva alltid blinkar full så fort jag ens börjar tänka på filstorlek. Även om det är till papperskorgen bilderna ska. Jag vet inte var jag ska börja. Jag får väl boka en utflykt på Svalbard istället. Eller skriva en lista.

Kategorier:KrönikorEtiketter:, , ,

4 kommentarer

  1. Oj, även jag kan känna igen mig. Man vill liksom bara sätta livet på paus ett tag.

  2. Oj så väl jag känner igen mig. Och just det här med att radera bilder/flytta bilder från kamerans minneskort och mobilen till datorn och sen till extern hårddisk för backup – mitt ständiga dåliga samvete och står alltid högst upp på min lista. Oftast får jag lägga pengar på ett nytt minneskort inför en ny resa för att jag inte haft tid att tömma minneskortet på bilder sen sist….

  3. Ja, det här med bilder… Nyckeln är att radera direkt men inte alltid man hinner. Det blir fler och fler och fler….

  4. Word. Slutade helt med listor ett tag, det var så skönt! Hände ingenting värre alls. Men nu har de smugit sig tillbaka…

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d