Strategier mot (boknings-) trötthet

I söndags skrev jag en krönika om det att halka efter. Att inte hinna med det en borde. Det är allmänna känslor som kan ge dåligt samvete, både ovanför andra, men inte minst ovanför en själv. Det kan gälla det mesta i livet, men här gäller det resor.

Krönikan har lett till debatt. Resebloggaren Inger Hansson skrev efter mitt inlägg om bokningströtthet. Visst får vi klaga lite, både Inger och jag. Det är ju trots allt ingen som tycker direkt synd om oss. Inte om mig i alla fall. Här sitter vi och orkar inte boka nästa tågresa i Italien. Ja du, vi har det bra gott egentligen!

Så hur botar man då sin trötthet? Jag har ett förslag. Kanske genom att även se planeringen av sina privata resor som ett jobb? Eller är det bara en omskrivning av ”skärp dig!”?

Har du möjlighet, det vill säga orkar du att skärpa dig, så är ju det bra. Ta sig i nackskinnet och säga till sig själv att nu gör jag det här. Har du inte den möjligheten är situationen förstås en annan. Då kan någon annan ta över. Det är ju bland annat därför att resebyråer finns.

Dessa kostar förstås, precis som alla andra tjänster. Men om du ser planeringen av din resa som ett jobb, då kan du säga till dig själv att du är din egen resebyrå. Du kan även ge dig själv lön för jobbet. Köpa något fint efteråt eftersom du faktiskt har varit så duktig och gjort allt du skulle!

Nu ska jag beställa dessa italienska tågbiljetter. Jag kollar igen alla rumsbeställningar, söker efter utflykter och aktiviteter och restauranger som inte bara serverar turistmenyer. Min sämsta pasta har jag för övrigt ätit i Rom så det gäller även att planera sina måltider. En styck upphackat konservmussla som strössel på en tallrik spaghetti. Pastan var annars inte al dente utan al gröt. Det får inte hända igen.

Med andra ord botar jag min trötthet genom den gamla klassikern piskan (hotet om konservmussla på spaghettimos) och moroten (kanske köpa något fint till mig själv efteråt). Eller kanske det helt enkelt blir roligare om jag ger lite f**. Behöver allting vara så perfekt? Även jag överlever lite mosig spaghetti.