Uzbekistan, dag 4, 5 & 6


13 juni. Vi börjar dagen kl 8. Det är juni och temperaturerna kan nå 40 grader. Då är det skönt använda morgonen till något vettigt. Efter lunch kommer vi vara för trötta helt enkelt. Stadsrundtur i Bukhara med alla innerstadens sevärdheter. Eftermiddagen har vi ledigt. Jag sover några timmar. Äntligen får jag sova ordentligt. Jag har varit jetlaggat och inte sovit mycket. Nu tar kag igen mig.

14 juni. Transportdag. Bussresa från Bukhara till Samarkand. Nästan 30 mil. Stopp i Gijduvan – en stad känd för sin keramik. Jag har aldrig varit där förut. Gästerna ger positiv feedback. Ingen turistfälla som många av dessa fabriks- och affärsbesök annars kan vara. Vi får se hur keramiken görs. Lunch. Sen fortsätter vi mot Samarkand.


15 juni. Dryga 2 timmar från Samarkand finns Shakhrisabz. Timur Lenk som gjorde Samarkand till sin huvudstad på 1300-talet föddes där. Han älskade sin hemstad och spenderade mycket tid där. Ett gigantiskt palats byggdes och vi ska se det som finns kvar.


Ingången på bilden är idag ungefär 30 meter hög. Den gång var den över det dubbla. I bakgrunden står Timur Lenk-statyn. Hela området är ett parkkomplex inom vilken alla stadens viktiga historiska byggnader ligger. Vi åker öppen minibuss och känner oss verkligen som turister men det är varmt och att promenera sträckorna vore inte behagligt.

Tillbaka i Samarkand besöker vi Timur Lenks mausoleum. Vi möter ett gäng lokala gummor som också turistar fast i eget land. Vi kan inte prata mycket men skrattar desto mer.

Kategorier:Blogg/Dagbok, UzbekistanEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d