Sven Hedins Centralasien, dag 4 & 5


9 maj. Djeti Oguz har jag besökt förut men aldrig har jag sett dess sanatorium. 2000 kr för 10 dagar helpension och man blir av med både tumörer och annat besvär. Jag ska dock inte bo där. Radonbad ska uppenbarligen vara bra för hälsan, även om kanske vattnet inte ser så inbjudande ut.


Vi fortsätter med en vandring i dalen. En av de vackraste platser jag vet? Mycket möjligt. Jag brukar inte ha så många bilder på mig själv när jag jobbar men här är en. 


Vandringen är enkel men unik. Utsikten formidabel. Här bor dessutom enstaka familjer, åtminstone om våren och sommaren när de tar sina djur upp på sommarbete. Tänk att bo här!


Med buss åker vi vidare. Till våra jurtor som väntar på oss. Vi har åtminstone egen buss. Inte alla som har det. Det är 9 maj och helgdag. Sovjetunionens seger i stora fosterländska kriget. Ut på tur…
   

En jurta eller ett jurt, hur man nu säger, är ett traditionellt kirgisiskt tält. En ram av trä och duk av filt.Vi inkvarterar oss. Promenerar ner till sjön. Issyk Kul är så klar och ren. Om sommaren kan man bada här. Vilken tur att jag ska tillbaka!


Jag besöker ett ödehus. Gammalt sovietiskt läger för pionjärer. Nu finns här bara mögel och fågelskit.


Om kvällen äter vi middag i stora jurtan. Plov. Efteråt sång och dans. Disco kyrgyz style


10 maj. Jag vaknar och första delfinal i Eurovision har varit. Jag ligger i en jurta och känner mig ganska långt från omvärlden.

Men solen skiner och idag är en ny dag. Workshop i kirgiziskt textilarbete på programmet. Även det nytt för mig. Rätt så intressant också.


Om kirgiziskt hantverk kommer jag skriva mer om sen.


Vår väg fortsätter. Mot staden Naryn. Vi stannar vid en begravningsplats. Sen lunch. Sen souveniraffär med eget litet museum. Känner ni igen mannen på bilden?


Några ungar. Om ett par år börjar nog även dessa säga hello och hi till turister.

 

Det går uppåt. Bergspass på över 3000 meter. Naturen viker ut sig. Naken. Så höga fjäll. Hästar. Betesmarker. Snö.


Bussen får punka. Tänka snabbt. Men det löser sig. Allting löser sig. Jag har köpt skumpa. Det bjuder jag på till middagen. Gott kryddat lammkött med lite halvtorrt mousserande vin. Imorgon fortsätter färden. Mot Kina.

Kategorier:Blogg/Dagbok, KirgizistanEtiketter:, ,

3 kommentarer

  1. Hej !
    Trevligt att följa dina äventyr mycket intressant. Vet du var man kan få ytterligare information om sanatoriet du beskriver.Mvh Peter

  2. Verkligen vacker natur! Det finns så många ställen i världen man skulle vilja se …! Tur att man får “följa med” lite på dina resor 🙂 Jurtor har vi besökt och bott i när vi var i Mongoliet för många år sedan.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: