Visum till USA – har varit i Iran.


img_4252-1

Vi är några stycken som numera behöver visum till USA. Förut kunde vi resa till USA med ett ESTA-dokument, det papper som gör att man som bland annat skandinaver kan åka visumfritt till USA. Sen drygt ett år tillbaka är det däremot annorlunda.

Har man under de senaste fem åren besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan, behöver man nämligen sedan ungefär ett år tillbaka visum till USA. December 2015 kunde jag utan problem och utan visum semestra i Florida. Någon månad senare var det stopp.

Iran är ett land som satsar på turism. Det kan väl sägas att de har en turistboom just nu. Missuppfatta mig rätt, det är inte många turister i Iran. Dock är de flera nu än bara för till exempel år 2011 då jag besökte Iran första gång.

Alla som på senare tid har besökt Iran behöver alltså visum till US., Gör man allt rätt är visumet egentligen inget större problem. Det gäller bara att lyckas göra allt rätt. Det är inte det enklaste i världen.

Såhär gjorde jag:

Först gäller det att fylla i ett så kallat visumformulär DS-160. Massor av härliga frågor som potentiella hemskheter jag kunde ha varit med om, olika förbrytelser mot mänskligheten som jag eventuellt har gjort. Har man inte gjort några sådana kan man med gott samvete svara nej på frågorna här. Det finns också frågor om vilka länder man har besökt de senaste fem åren, så för mig som resebloggare och färdledare var det bara att börja räkna. Det viktiga var dock att få med Iran – själva anledningen till att visumet behövs.

Det gäller även att ha en passbild av sig själv på datorn. Detta ska digitalt bifogas ansökan. Inte får den vara för stor, samtidigt måste skärpan vara bra. Computer says no i fall något är fel, och hos mig sade datorn nej rätt många gånger innan jag fick till det. Det tog säkert en timme. Tålamod!

När väl DS-160 är klart gäller att betala. 160 dollar kostar ett visum till USA för oss skandinaver som varit i Iran, men då gäller också visumet i tio år. Man får åka in och ut hur många gånger man vill. Däremot får man ju inte stanna hur länge som helst, men så är det ju även med ESTA.

När betalningen, som för övrigt kan göras med vanligt bankkort men inte kreditkort, gått igenom, kan man beställa tid för intervju på ambassaden. Och nu kommer det viktiga: läs igenom alla små detaljer om vad du behöver ha med till intervjun. Ivrig som man är, eller som åtminstone jag var, tryckte jag på första och bästa tid i deras online bokningssystem. Man skulle ju bara ha med sig sitt pass, printa ut sitt DS-160-schema, ta med en passbild (även om man digitalt skickat in den), kvitto/utskrift på att man betalat sina dyra pengar och sen ett personbevis 120 med alla relationer som du printar ut på Skatteverkets hemsida. (När jag sökte visum fanns inte personbevis 120 tillgängligt online utan fick beställas per post. Det gjorde att jag var tvungen att ändra intervjutid vilket inte var det enkaste, och att allt höll på att gå åt skogen och att jag nästan inte fick visum till USA.)

Sen intervjudags. Här hade jag förberett mig på alla möjliga frågor. Man får säga allt som det är, jag gissar att de vet det mesta om mig ändå. Gott om tid får man ha, för det tar ett tag att komma in genom ambassadens säkerhetskontroll. Faktiskt så lång tid att de flesta kan glömma sin förbokade tid. Jag hade tid en måndag morgon kl 09:15. Klockan hann bli 11:00 innan det var dags. Jag kallades in, var förberedd på att berätta om mig själv, vem jag var, vad jag gjorde, jobbade med, släkt och relationer, utbildning, och självklart, min resa till Iran.

En trevlig kvinna ställer några frågor. När tänkte jag åka till USA? När var jag i Iran senast och varför? – Okej, din ansökan är godkänd, du kommer få ditt pass på posten inom en vecka.

– Tack, säger jag nästan lite förfjamsad. Näst intill besviken när detta som skulle bli en höjdpunkt i min visumkarriär bara varade i uppskattningsvis 45 sekunder. Vilken intervju!

Men godkänd blev det, och tre dagar senare låg passet i brevlådan.

Kategorier:UncategorizedEtiketter:, , , ,

24 kommentarer

 1. Stort tack för snabbt svar. Han var i Iran sommar 2011 men det är ändå för sent med några månader. Ska försöka få kontakt med någon på ambassaden. Känns som stor risk att han inte kan följa med. Håll tummarna!
  Hälsningar
  Monica

 2. Hej, hoppas du kan hjälpa mig. Familjen åker till Miami nästa lördag den 21 april. Min son ska sent omsider ansöka om Esta. Han cyklade igenom Iran på cykelresa från Stockholm till Kina sommaren 2013. Nu är det för sent att skaffa visum antar jag. Vad är bäst att göra enligt dig?
  Tacksam för svar. Hälsaningar Monica

  • Hej Monica! Om man varit i Iran efter mars 2011 behöver man enligt reglerna visum för att komma in i USA. Esta gäller inte längre. Hur snabbt det går att få ett visum beror ju på väntetiderna på ambassaden, men ni verkar vara rätt sent ute. Om ni istället ansöker om esta finns där en fråga som låter: “Have you traveled to, or been present in, Iraq, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia, or Yemen on or after March 1, 2011?” Svarar man ja på den innebär det att visum behövs. Svarar man nej på den innebär det att man talar osanning. Man kanske får sin ansökan godkänd, men vad skulle hända då om amerikanska myndigheter får reda på att din son åkt in i USA på falska premisser? Svaret på den frågan har jag tyvärr inte. Själv skulle jag inte våga göra det.

 3. Tack för svar. Besökte en kompis som bott i Sverige som flykting så det var helt privat. Jag var i kurdiska delen – hoppas det räcker som intyg på att jag inte stödjer något politiskt osv. Annars får jag resa nån annanstans på semester.

 4. Hej och tack för ett inlägg som rör mig. Var i Irak en vecka 2013 och är nu nervös att det ska sabotera min och min kompis resplan till usa. Det var inga frågor alls om vilka länder jag besökt tidigare i formuläret. Tittade och såg att frågan om förbjudna länder däremot finns i esta-ansökan. Tror du det förlänger processen om de får veta att jag varit i Irak först vid intervjun? Vad ska jag göra tycker du? Ambassaden verkar inte vilja svara på frågor via telefon osv /mvh Lotta

  • Ja du, svårt att säga. Hur det är för Irak är jag inte så uppdaterad på. Något jag i alla fall skulle göra, om jag var dig, är att intyga vad du gjorde i Irak, så att om frågan kommer upp så vet du vad du ska svara och att du typ kan bevisa vad du gjorde där.

 5. Hej!

  När du sökte om visum, behövde du bara ha med dig ditt nuvarande pass eller även alla dina gamla pass? Ska nämligen eventuellt söka visum för student och det står att alla gamla pass ska vara med, men givetvis har jag slängt mitt förra. Det känns helt sinnes om en ska bli stoppad för det…

 6. Hej, nu verkar det gå att beställa 120 på skatteverkets hemsida. Vill de ha det på svenska eller engelska (valet finns på skatteverkets sida)?

 7. Hej,

  tack för superbra info.

  Jag och frugan tragglar med ansökan just nu, men vi får inte till det digitala fotot man ska lägga upp – hur gjorde du? Att bara försöka känns lite som att köpa en trisslott, finns ju många parametrar, både att bilden får vara max 24 kb, sen även antal pixlar etc.

  Några bra tips?

  Mvh
  Robert S.

  • Förlåt att jag inte svarade, har varit ute på resor. Lyckades ni med bilden? Hade själv stora problem, tog nog en timme eller två med bildredigeringsprogram för att få en bild som accepterades.

 8. Hej igen! Tack för svaret. Ja de hänvisade mig till customs and border control (homeland security). Mailade dem, men tydligen har de en handläggningstid på 2 veckor enligt hemsidan.
  jag tror som du att det bör vara okej,
  Men jag vill inte heller chansa och ställa till med inreseförbud då jag ofta är i USA. Tack för att du tog dig tid att svara!
  Mvh Olle

 9. Hej, detta kanske inte du har koll på men jag provar för amerikanska ambassaden i sthlm kunde inte svara!!..
  Jag var nyligen i Iran. Jag har dock sedan tidigare ett B1 visum i USA som är giltigt 8 år till. Min fundering är om jag måste söka ett nytt B1 eftersom jag varit i Iran efter jag ansökte om mitt B1 visum? Har du någon erfarenhet av detta? Mvh Olle

  • Hej! Hmmm, nej du, svar har jag nog tyvärr inte på just det. Om amerikanska ambassaden inte kunde svara, så kan väl de ändå hänvisa dig till den som vet svaret? Om du sedan tidigare har ett B1 visum skulle jag gissa att ditt Iranbesök inte spelar någon roll, men vad spelar min gissning för roll om du väl står där och inte kommer in i landet?! Jag tror inte du behöver nytt visum men mitt enda råd är att kontakta amerikanska ansvariga myndigheter ännu en gång. Ambassaden måste ju kunna hänvisa dig kan man tycka.

 10. Tack för bra information. En fråga, finns det någon möjlighet att skaffa nytt pass och på såvis slippa gå igenom allting du gjorde? Eller finns alla uppgifter kvar från det gamla passet? Antar det är så, men tanken var ju god annars 🙂

  • Det kanske skulle funka att byta pass. Men vill ni riskera det? Ni försöker ju i så fall att dölja något från amerikanska myndigheter och om de på något sätt får reda på det så har ni antagligen långt fler problem än om ni bara ansöker om visum.

 11. Hej! Tack för ditt inlägg, var väldigt informativt för en som är i samma situation som du var innan. En fråga, gjorde du en Esta ansökan innan du ansökte om visum och fick den nekad eller ansökte du direkt om visumet hos ambassaden?

 12. Har varit genom det samma, var också rustad till tänderna inför vad jag trodde skulle bli ett förhör, men fick samma två snabba frågor.

  Värt att ta med sig är att jag också släpptes in i USA två gångar under januari utan frågor. Samt att visumet är giltigt i tio år, fast passet inte är det. Ta bara med båda passen.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d