Pakistan: Inbjudan och visum


Inbjudan

Skandinaviska medborgare behöver visum till Pakistan. För att få visum behövs en inbjudan eller Letter of Invitation (LOI) som det heter på engelska. En inbjudan kan fås om du känner en privatperson i Pakistan eller från ett lokalt reseföretag.

De lokala reseföretagen ser dock en inbjudan som ett sätt att tjäna pengar, och visst, det är ju trots allt en tjänst som de egentligen inte behöver att erbjuda, om de inte vill ha kunder förstås.

Själv kontaktade jag först ett företag där jag hade en kontakt person. Jag hade pratat med ägaren på en resemässa och skrev till honom. – En inbjudan kan jag fixa, inga problem, det blir 100€ bara. – Hmmm, kanske inte det bästa pris eftersom jag hittat samma för 55€ hos ett annat företag efter att ha googlat?!

Jag tackar vänligt för, men nej till tusenkronorserbjudandet. Jag ser vidare på nät att resebloggaren The Broke Backpacker samarbetar med ett företag som erbjuder en inbjudan för 60€. Jag utgår ifrån att en viss provision går till resebloggaren, men varför inte? Lite pengar ska väl även han tjäna, om han kan tipsa om och samarbetar med ett företag jag kan lita på.

60€ fattigare, men inom ett par dagar får jag inbjudan per mail. Då är det dags att ansöka om själva visumet.

Visum

Med inbjudan i hand gick jag till pakistanska ambassaden i Stockholm. Eller i alla fall nästan. Först gäller det att boka handläggningstid.

Sen vill den pakistanska ambassadens konsulatavdelning också ha två nytagna passfoton på dig, i färg. Dessutom: personbevis från skatteverket, kvitto på att du betalat visumavgiften på 260 kronor (om du inte väljer att göra det med kort på ambassaden) ditt pass, och självklart, själva ifyllda visumansökan. För mig som norsk medborgare i Sverige behövdes även lite andra papper, men inga omöjliga sådana.

Då var det dags att till avtalad tid gå till ambassaden. Jag får komma in, skriva in mig, vänta lite innan konsulatavdelningens trevliga svenskspråkiga handläggare tar emot mig. Det kollas så att alla  papper ser rätt ut. Jag betalar 260 kronor med mitt kort och sen är det bara att komma tillbaka till ambassaden ett par tre dagar senare och hämta pass med visum.

Lätt, smidigt och hur bra och enkelt som helst – bara man gör pappersarbetet innan och läser på om vad som faktiskt behövs för att få turistvisum.

Viktigt

Det är alltid information från pakistanska ambassaden som ska ligga till grund när du söker visum. Det som jag beskrivit är hur jag gick till väga för att få mitt visum till Pakistan i december 2016. Regler och procedurer kan dock ändra sig. Kolla därför alltid ambassadens hemsida innan du börjar med din visumansökan.

Kategorier:PakistanEtiketter:, , , ,

3 kommentarer

  1. Hej! Fin blogg har du faktiskt! Jag är från Finland och planerar en resa till Indien för tre veckor, kanske besöka Pakistan också. Vad tror du, är det möjligt att skaffa letter of invitation billigare än 60€ som du betalade för det eller även utan kostnader?

    PS. Har du finsk bakgrund (du har ett finskt efternamn? :))

    • Hej. Tack för det. Och jodå, jag har lite finsk bakgrund fast det är 150 år tillbaka. 🙂 Om du känner en privatperson i Pakistan så kan du nog få inbjudan gratis. Annars är typ 60€ det du måste betala. Några företag tar ännu mer men mer än 60 bör du inte betala. Kolla dock upp möjligheterna för att resa mellan länderna så att du inte får svårigheter. Indien och Pakistan är ju inte bästa grannarna direkt.

  2. Thanks for sharing so many beautiful pictures of pakistan 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: