11 frågor till 5 resebloggar


LiebsterAwardDet handlar om att uppmärksamma bloggar som handlar om resor – att hitta nya bloggar, nya spännande människor, destinationer, kulinariska upplevelser, texter, fotografiska skildringar. Därför var det i 2011 ett huvud som kom upp med Liebster Award – där resebloggare nominerar andra bloggare. Resebloggar de själva tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet bloggar som också handlar om resor men kanske inte i sin snävaste definition.

Man vinner alltså varken guld, pengar eller gröna skogar i denna Award. Kanske får man dock lite extra insikt i både eget och andras resebloggande som i sin tur kanske leder ut i den gröna skogen.

Gunilla på resebloggen 4000 mil nominerade min blogg, Johnnybajdzjan, genom att ställa 11 frågor till mig. Här kommer mina svar på hennes frågor om allt från mest överskattade sevärdhet till vad jag tycker om att resa i diktaturer.

Sen är det jag som ställer 11 nya frågor och nominerar de resebloggar eller nära besläktade sådana som jag gärna vill veta lite mer om.

 1. Vilken är den bästa resa du någonsin gjort och varför?
DSCN4483

Vid stora torget i Pyongyang, sommaren 2004. Foto: Johnny Friskilä

Kanske den svåraste frågan kom först. Jag har gjort många resor, men 2004 åkte jag landsvägen från Stockholm till Pyongyang. Resan gick med båt från Nynäshamn till Gdansk, vidare till Kaliningrad, genom Litauen och Lettland till de historiska städerna Pskov och Novgorod i Ryssland. Efter en vecka i Moskva hoppade jag på transsibiriska järnvägen som tog mig via Irkutsk och till Mongoliet och det stora nationalfirandet där, Naadam. Efter en vecka med fårkött och hästmjölk fortsätta färden mot Peking och där hakade jag på en gruppresa till Nord-Korea, det enda sättet att uppleva det slutna, kommunistiska landet på.

 1. Vem reser du helst tillsammans med (eller reser du helst själv)?

Jag reser mycket gärna själv, då kan man i större grad göra precis det en själv vill och man kommer i större grad i kontakt med de som bor på orten. Dock har jag även några vänner som jag mycket gärna reser tillsammans med, vänner som är självständiga och också har synpunkter, önskemål och förslag.

 1. Vilken är den mest överskattade sevärdhet du besökt?
6P2A4858

Solnedgång i Oia, Santorini. Foto: Johnny Friskilä

Min senaste resa gick till Santorini och solnedgången i staden Oia sägs vara en av de vackraste i världen. Visst är det vackert med vindkvarnar och vita hus som gulnar i när solen går sakta ner i havet, men oj vad mycket folk, och inte blev det en särskild röd solnedgång heller. En Solnedgång från Sveriges Riksdag när med Stadshuset som kuliss är minst lika vacker.

Sen fattar jag heller inte vad som är så roligt med den Förbjudna staden i Peking eller Disneyworld i Orlando fast första dagen i de amerikanska skolbarnens jullov är kanske fel dag att åka dit på .

 1. Om du får rekommendera en “hemester”, dvs en riktigt bra upplevelse i närområdet, vad blir det då?

Jag bor i Stockholm, närmare bestämt Norsborg och i en intervju som Lola Akinmade Åkerström gjorde med mig berättar jag lite om engelska parken i Norsborg. Där finns knappast en människa, men desto mer sommarkantareller och hallon, förutom gamla vikingagravar och en herrgård.

 1. Kan du nämna ett reseinspirerat citat som verkligen inspirerar dig?

Nej, det kan jag tyvärr inte, jag tycker inte särskild mycket om sådana ”klocka ord”. Om något så måste det vara företaget Nikes slogan ”Just do it”.

 1. Berätta om ett tillfälle eller en resa när allt gick fel.

18 år och relativt oerfaren – jag skulle på Interrail och hade fixat platsreservationer från min hemstad Narvik, genom Sverige och hela vägen ner till Budapest. Dock slog blixten ner i en transformator mitt i skogen ett par mil söder om Boden. Där stod vi rätt många timmar som gjorde att jag missade mina anslutande tåg både i Stockholm, Malmö och Prag. Det var en första lärdom – vissa saker är utom min egen kontroll och dessa får man bara acceptera. Det kanske har bidragit till att jag som resenär är en rätt lugn person som är flexibel och löser utmaningar efter hand som de dyker upp. Resten av resan gick dock rätt smärtfritt.

 1. Om du fick möjlighet att utnämna världens 8:e underverk, vilket skulle det vara?
5754332593_75911708e3_o

Naqsh e Rustam, Iran. Foto: Johnny Friskilä

Av världens 7 undervärk finns två i Turkiet, två i Grekland, två i Egypten och det ena som ”finns” i Irak, Babylons hängande trädgårdar, har kanske aldrig funnits. Att välja ett åttonde är svårt men ett ställe som gav mig en wow-känsla jag fortfarande minns är Nekropolis utanför Persepolis, eller Naqsh e Rustam som det egentligen heter. Det ligger i Iran och här gravlades Akemenid-kungarna för cirka 2500 år sedan. Historiska fakta åt sidan – naturen, vinden, blommorna och bergsformationen, jag förstår varför de valde att gravlägga sina kungar just här.

 1. Vad driver dig att lägga så mycket tid och energi på din reseblogg?

Så mycket tid och så mycket energi lägger jag ändå inte ner på resebloggen, även om det blir några timmar per vecka. Mitt mål är inte att få den största bloggen, få flest läsare eller mest inkomster genom reklam. Mitt mål är att som reseledare och fotograf ge en representativ bild av mig själv och det jag gör, i syfte att få jobberbjudanden. På så sätt har jag redan nått mitt mål eftersom jag fått jobberbjudanden genom bloggen. Dock finns ändå ingen anledning att ligga på latsidan.

 1. Vilken resepryl finns alltid med i din packning?

Kamera med tillbehör. Gärna en kniv.

 1. Berätta om hur du resonerar runt att resa till diktaturer.
DSCF1598

Turkmenistans första president, Turkmenbashi täckt med 12 kilo rent guld. Foto: Johnny Friskilä

Jag har besökt omkring hundra länder, varav många som inte har ett parlamentariskt, demokratiskt styrsätt. Ska man undvika åka till länder därför att regimen inte är som man själv tycker att den borde vara, ja då är det rätt många länder man får undvika, i alla fall om man vill vara konsekvent och inte framstå som en hypokrit och hycklare. Jag är trots allt inte på officiellt statsbesök när jag åker runt i världen, utan har kontakt med mer eller mindre vanliga människor som ofta inte råder för vilken styrningssätt deras land har.

 1. Vilket är ditt drömresmål just nu?

Egentligen gillar jag inte uttrycket ”drömresmål” eftersom det låter så ouppnåligt. Det som står mycket högt på listan är dock en resa till Antarktis, en kryssning i Indiska havet eller en rundresa Punjab-området i Indien och Pakistan. Jag har sett mycket foton på Instagram därifrån och tror jag skulle ha utmärkta dagar där. Dessutom är en resa dit inom räckvidd, både ekonomiskt och tidsmässigt.

Mina nomineringar:

Äntligen Vilse

Jennifer Sandström

Kattas Betraktelser

Kitchen of Anna

Come Fly with Me

Regler för the Liebster Award:

 • Besvara de 11 frågor du fått från mig
 • Nominera minst fem reserelaterade bloggare som du tycker förtjänar att lyftas fram
 • Skriv 11 nya frågor som ska besvaras av de du nominerat

Mina frågor är:

 1. Varför bestämde du dig för att starta en blogg?
 2. Vad är ditt huvudsakliga syfte med bloggen?
 3. I en blogg, vad är viktigast, bra foton eller en bra text?
 4. Har du reflekterat kring att skriva bloggen på engelska och inte svenska?
 5. Vad gör att du vill läsa en blogg/följa en bloggare?
 6. Vilken är världens bästa reseblogg enligt dig?
 7. Vilket land i världen vill du absolut inte resa till och varför?
 8. Vilket land i världen vill du absolut resa till och varför?
 9. Hur mycket brukar din resväska väga?
 10. Om du ser fem år fram i tid, vilka resmål är trendiga då?
 11. Vilken är den bästa souveniren?
Kategorier:UncategorizedEtiketter:, , , ,

8 kommentarer

 1. Rolig läsning av dina awardsvars. Jag tackar och ska genast sätta mig ner och göra mitt uppdrag!

 2. Roligt att läsa dina “awardsvar” 🙂 Jag blev genast nyfiken på din resa till Nordkorea!

  • Jag får kanske gå igenom min gamla reseberättelse från Nordkorea, fräscha till den lite och publicera. Fast det börjar ju bli ett tag sedan jag var där, vore kul att åka tillbaka igen!

 3. Kom min kommentar fram? Kolla i skräpposten annars… Jag provar utan att ange bloggadressen nu…

 4. Vad kul att läsa dina intressanta svar! Kan hålla med om att solnedgångar ofta är lite samma överallt. Den förbjudna staden tyckte jag var intressant eftersom jag precis läst en historisk roman som utspelade sig där, då blev det lite levande att gå runt där också 😉

  • Och den här kommentaren hamnade i skräpposten så jag hittade den nu. Jo, det där med att läsa romaner eller annan bra beskrivande litteratur om ett ställe och sedan åka dit gör ju stället levande på ett helt annat sätt. Jag hade nog säkert också tyckt annorlunda om jag gjort som du. Skönlitteratur kan ju annars vara mycket mer givande än reseguider, men det samtalet kan vi ju ta en annan gång. 🙂

 5. Kul att du svarade och intressant att läsa dina svar. (Fast jag gillar både Förbjudna staden och Magic kingdom 😊)

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d