Min lista till världen


Många resebloggare har lagat sin “lista till världen” där de svarar på några frågor om sina favoritdestinationer. Dessa kan ge en bra inblick i hur olika vi resebloggare är, vilka preferenser vi har, var vi allra helst åker eller drömmer om att åka. Det är något som självklart även reflekteras i vårt skrivande.

DrydenOh darling, LanclinFreedomtravelAktiva dagarAdrenalinas,Travel on a cloud, Livet från den ljusa sidanTowisAtt resa med barn: dessa är några bloggare som har svarat på samma frågor som jag.

Här ser ni lite om hur jag tänker om resor och destinationer:

Favoritutflyktsmålet på orten där du bor?

Norsborg i Botkyrka kommun – det är där jag bor. Favoritutflyktsmålet här blir engelska parken vid Norsborgs Herrgård. Här finns gamla vikingagravar som triggar fantasin när jag om sommaren promenerar i området eller plockar svamp och bär i naturen omkring. Självklart följer kameran med, och kanske en kompis eller två.

Var vill du helst möta våren?

Våren möter jag gärna hemma, i solen på balkongen bland mina vindruvor, fikon och granatäppleträd som vaknar till liv efter vintersömnen. Dock är våren även tid för resor. Som färdledare innebär våren jobb. Både förra året och i år kommer tre vårveckor tillbringas med Världens Resor i Centralasien.

Våren är också Eurovision Song Contest-tider, och beroende på vilket land som arrangerar den stora sångtävlingen, så kanske jag åker dit.

Ditt bästa sommarställe i Sverige?

Stockholm är mitt bästa sommarställe i Sverige, förutom det norrersta norr förstås där midnattsolen och hjortronen lockar.

Om du fick välja ett ställe i ditt grannland, vart skulle du vilja åka då?

Nord-Norge. Det är där jag kommer ifrån.

Finns det något resmål du blivit nyfiken på från att ha läst en bok, tidningsreportage, blogginlägg – eller sett film?

Sultan Hamidi, Herat

Glastillverkaren Sultan Hamidi i Herat, Afghanistan. Foto: Johnny Friskilä

Jag brukar ofta läsa böcker eller reportage om ett ställe när jag vet att jag faktiskt ska dit. Boken Solovki av Roy Robson berättade om de öarna i Vita havet med sin unika historia och kyrkor som användes som experiment-GULAG under Stalin-terrorns gryning.

En bloggare som fått mig att vilja återvända till Afghanistan är Stephen Gollan från Canada. Själv besökte jag Herat i Afghanistan våren 2011 (ännu ett bra ställe att möta våren). Stephen visar i sin blogg Unchartered Backpacker att Afghanistans vackra natur, härliga människor och spännande historia är möjligt också 2016.

Tre weekendstäder du gillar – eller tror du skulle gilla?

Tbilisi by night

Tbilisi i skymningen. Foto: Johnny Friskilä

Georgiens huvudstad Tbilisi har jag besökt fyra gånger. Det går tyvärr inga direktflygningar, fast det är kanske egentligen en fördel om man vill känna att man har en pärla av en stad nästan för sig själv.

Jag har inte räknat på hur många gånger jag varit i Berlin, men det börjar bli några. Å ena sidan är Berlin kanske för stor för att vara weekendstad. Man hinner inte hela staden, fast det kanske man inte måste heller. Välj några stadsdelar och upptäck dem. Berlin är dessutom valuta för pengarna!

Kazakstans nya huvudstad Astana har jag ännu inte hunnit besöka. Dit ska jag dock i början på september i år. En arkitektritad stad som arrangerar Expo 2017. Här ser jag fram emot att använda min kamera!

Om du fick 20 000 kronor och en veckas ledig tid – vart skulle du åka?

Då skulle det bli en veckas vila på antigen Seychellerna eller Mauritius.

Madeira_Funchal_Market_1

Marknaden i Funchal, Madeira. Foto: Johnny Friskilä

Vart skulle du helst åka med din bästa vän?

För en månad sen hade jag en vecka på Madeira med en av mina mycket goda vänner. Det skulle gärna kunde upprepas, kanske med en annan ö i Europa eller dess närhet.

…och vart vill du åka med din partner?

 Jag är singel och söker… Men från skämt till allvar. Var jag vill åka med en partner kommer nog sällan stämma överens med var min partner vill åka med mig. Här inser jag att jag får kompromissa. Annars kommer jag nog förbli singel.

Var skulle du helst vilja äventyra?

Landsvägen från Kabul till New Dehli är är ett äventyr som står mycket, mycket högt upp på min lista.

 Var finns paradisstranden?

Förhoppningsvis finns paradisstranden på Maldiverna dit ska jag om ungefär en vecka.

Av de ställen du varit på, i Sverige eller utomlands, vart skulle du helst vilja åka tillbaka?

AlgeriaTipaza1

Tipasa, Algeriet. Foto: Johnny Friskilä

Det finns två länder jag besökt som jag känner jag verkligen måste tillbaka till. Det är Algeriet och Afghanistan.

Vilka resor, nästgårds eller långt bort, har du inplanerade?

Nu i slutet på mars ska jag 12 dagar till Sri Lanka och Maldiverna. Jag ska fota, sola och läsa.

Uzbekistan skratt1

Broderier i Uzbekistan. Foto: Johnny Friskilä

I mitten av april åker jag iväg som Färdledare på Världens Resors Centralasienresa. Det blir tre veckors rundresa i Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kazakstan och Kirgizistan.

I slutet av maj blir det en kryssning till Tallinn med familj.

I början på juni satsar jag på en sista minuten-resa till någon ö kring medelhavet. Då är det billigt och jag kommer behöva lite vila då.

I slutet av augusti börjar en nästan två månaders odyssé där jag är färdledare på tre olika resor för Världens Resor. Det börjar med ”Den stora tågresan” från Stockholm till Hong Kong där jag följer med från Stockholm via Tallinn, Moskva, Astana och till Almaty. I Almaty övertar en annan färdledare med större Kina-kompetens än mig.

Sen blir det Kaukasusresa där vi besöker Georgien, Azerbajdzjan och Armenien, och efter denna andra resa går färden för min del vidare till Iran och en tre veckors rundresa där.

Dina topp tre drömresor i Sverige som du ännu inte upplevt?

Kanske den svåraste frågan eftersom jag som norrman inte är så bevandrad i Sverige. Jag har också lite svårt för ordet ”drömresa” eftersom jag med dröm förstår någon som är näst intill ouppnåeligt. Resor inom Sverige är ju absolut inom räckhåll. Men visst, jag skulle vilja uppleva mer av Stockholms skärgård, Sareks nationalpark och Gotland.

Dina topp tre drömresmål i världen som du ännu inte upplevt?

Antarktis, ö-nationerna i Stilla havet och Xinjiang. Listan kan göra längre, men måste man välja så måste man.

Kategorier:UncategorizedEtiketter:, , , , ,

12 kommentarer

 1. Spennende liste! Enig i at Tbilisi er en interessant og vakker by, og Georgia er jo generelt helt fantastisk. Sentral-Asia har jeg selv lyst å bli bedre kjent med, og jeg drømmer meg til stadighet til de vakre fjellene der borte.

  Kul jobb du har forresten!

  • Takk for det! Jo, Tbilisi skal jeg tilbake til nå i september. Det blir femte gang og jeg gleder meg like mye her gang. Og joda, jeg er fornøyd med jobben og at årelang reiseerfaring kombinert med et par andre ting også kan føre til jobb. Hilsen fra Sri Lanka her jeg er nå 🙂

 2. Nu är jag nytiken på din balkong! Du måste ha väldigt gröna fingrar och bra söderläge! Själv har jag lyckats ha ihjäl en garderobsblomma som jag fick av svärmor för att den skulle vara så tålig att till och med jag skulle klara av den. Fast fikon har vi på ett fikonträd utanför köket, men om jag får hållas tar jag nog kål på det med. Spännande ställen du varit på! Jag kanske måste skriva en sådan där lista jag med. Det finns ju faktiskt andra platser än Portugal i mitt hjärta om jag letar.

 3. Precis, där är vi helt överens, du och jag 🙂 Samt att man får lära sig något om stället där man är, någon form av bakgrundshistoria, berättelse, storytelling som det så fint heter på engelska. Och det är ju just där dofterna, blicken, känslorna kommer in i bilden. Blogginlägg som börjar med orden “Idag har jag varit…” skippar jag lätt…

 4. Vilken spännande lista! Det är tokmånga av dina planerade resor dom ska bli väldigt intressant att läsa om 🙂
  Tack för länken till Lanclin!
  /Linnea i Bayern

  • Tack för det! Jodå, risken är bara att man inte hinner skriva, oavsett hur kul det kan vara 🙂 Sen är ju min blogg ingen resedagbok så om jag skriver om upplevelserna i efterhand så gör ju inte det något. Men jag måste ju hinna ändå. 🙂

   • Resedagböcker är inte så mycket min grej att läsa så skippa det tycker jag 😉 De bästa reseinläggen är nog när den som skriver tar med en i sina upplevelser som kan ha varat i bara några minuter. Dofter, känslor, blickar, svett som rinner eller skägg som rimfrostas, sånna berättelser fastnar och får läsaren att kanske vilja uppleva samma sak, på samma plats.

 5. Tack för länkningen och vad härligt att läsa din lista! Många spännande resmål som jag aldrig ens tänkt på 🙂 Inspirerande!

 6. Kul att du hängde på listan! Du har rest i många av de länderna vi är nyfikna på. Inspirerande! Men varför tror du nödvändigtvis att en framtida partner ska ha helt andra preferenser…? Jag håller iofs med om att man kan få kompromissa ibland, men man kan ju faktiskt tycka lika också, i varje fall ibland 😉

 7. Vad roligt att läsa din lista och tack för att du länkade till min blogg! Intressant det där med tolkningen av ordet “drömresa”, om den ses som ouppnåelig eller inte. Det har jag inte tänkt på förut!

  Kul att vi båda skulle vilja åka till Seychellerna. Jag älskar också Stockholm – bodde där i 20 år.

  Vilket härligt jobb du har som innebär så mycket resor.

  • Jo, det är rätt sällan (läs aldrig) jag egentligen brukar använda ordet drömresa, fast nu ingick det ju i frågeställningen. Jag tänker en resa som är mer än bara favoritresemål, utan att det finns någon drömmande aspekt. Och vad är mer drömmande än det man i nuläget inte kan genomföra? Sen kan man ju lägga strategier för att nå dit, men det är en annan fråga 🙂

   Och jo, jag gillar mitt jobb. Nästa resa börjar den 14 april och jag ser verkligen fram emot den!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d