Välkommen till Ullared


image7Ullared… Vart ligger egentligen Ullared? Vad tänker du på när jag säger namnet? En liten tätort och kyrkby i Falkenbergs kommun, Hallands län? Knappast. Du tänker på shopping med öppettider från 8:00 om morgonen till 20:00 om kvällen. Camping, hotell, en hel shoppinglandsby ,och allt är så billigt, så oändligt billigt.

image3

Ullareds kyrka. Foto: Johnny Friskilä

Jag räknade männen den morgonen och kom till fyra. Sen frågade jag flygvärdinnan hur många passagerare som fanns i planet. 87. Flight nummer TF8801. Ullaredsflyget till Gekås med beräknad ankomst Halmstad klockan 10:45 har just lämnat Bromma. Stockholms förorter försvinner i enstaka moln och motljus. I östen stiger solen upp och jag sitter på vänster sida. Kaffe och fralla serveras. Inte illa egentligen, frukost är mer än vad man får på reguljärflyg numera. Ullaredsflyget är nämligen inhemsk charter.

– Är ni redo för shopping, skriker han, Kicken, rockare och trummis i The Poodles. Killen med det långa, blonda håret är ciceron och bjuder in till musikquizz. Jag försöker läsa en bok, men omgivningen river mig med. Visst känner jag igen introt till Fångad av en Stormvind och att sångerskan heter Carola. Men det står still när jag försöker komma ihåg att Björn heter Skifs till efternamn. Ännu mer pinsamt stilla står det när flightens konferencier frågar vad hans eget namn är och vilken som för några år sedan var hans i Melodifestivalen.

image8

Ullaredsflyget, Malmö Aviation. Foto: Johnny Friskilä

Turbulens. En man klagar till sin fru. Han vill hem, och det är inte på grund av skakningarna. Men flyget landar och två transferbussar tar alla shoppinghungriga och en motvillig kar mot slutgiltig destination. Gekås. Ullared. En egen liten värld i världen. Det är november och långt utanför säsong. Kanske därför att några som betalade 1995 kr för spektaklet blev sura över att andra betalade 1495. Dessa andra blev i sin tur sura över att Ullared-koncernen delade ut gratis sista minuten-resor. Länge leve avundsjukan.

image4

Ullareds Kyrka och Gekås Ullared. Foto: Johnny Friskilä

Incheck på rummen klockan 15:00, och till dess är det nästan tre timmar. Låt shoppingrundan börja, säger mor till dotter, förväntningsfulla, med sådan energi, som om de både vore barn på julafton, med tindrande ögon och väntande paket.

Ute är det fortfarande ljust denna novemberdag. Jag följer inte mor och dotter utan tar min kamera och beger mig ut på promenad. Ullareds kyrka från 1829 ligger bara ett stenkast från varuhuset. Kyrkogården har vackra gravstenar från gamla dar. En viss ironi ändå att skåda detta Skandinaviens största varuhus bakom alla dessa förfäders memorialer. Kanske finns där plats om man skulle gå bort i en shoppingkollaps eller bli påkörd av en kundvagn. Själva kyrkobyggnaden är stängd. Dit går inga. I Ullared finns tydligen en annan gud.

image6

Högvadsån. Foto: Johnny Friskilä

Högvadsån heter den å som rinner genom samhället. Den är rätt stor och här finns både lax och flodpärlmusslor. Det har jag i alla fall läst. Jag stannar vid bron och försöker se efter fisk, men icke. Jag fortsätter. Skolan ligger en bit bort, svenskt 70-tal, ett villaområde, en bygdegård på Skolvägen 12. En självgående gräsklippare är igång i en trädgård, fast gräsmattan är våt och kalendern visar november. Som i vilken som helst liten ort, där människor lever sina vanliga liv. En Ica-affär och en busshållplats där några afghanska killar väntar på nästa transport. Kanske har de varit här och handlat för första gång. De ser lite vilsna ut. I så fall har vi något gemensamt. Snart är det min tur. Välkommen till Ullared.

Kategorier:SverigeEtiketter:, , , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: