En burka i Herat, Afghanistan


En burka från Herat, Afghanistan? Foto: Johnny Friskilä

En burka från Herat, Afghanistan? Foto: Johnny Friskilä

Vilken burka ska jag välja? På marknaden i Herat, i den gamla staden på sidenvägen, är jag på shopping. Det finns blå burkor, gröna, bruna och även vita. Men de allra flesta är blå. Det finns de till 10 dollar, till 15 dollar, eller om jag vill köpa en riktigt fin, så finns det även till 20 och 25 dollar. Jag måste medge att jag inte ser riktigt skillnaden på dem. Det är väl det också som är meningen, när någon har på sig en burka, så ser man inte den människan. Hon blir osynlig.

Jag köper två burkor. Av den billigaste varianten. Jag ser som sagt inte riktigt skillnad på dem, och han som säljer burkor, för ja, det är en han, kan ingen engelska. En fickparlör från Lonely Planet gör nyttan, den är farsi, men det är nästan samma som dari, det iranska språket som talas över stora delar av Afghanistan. Teckenspråk funkar också och jag frågar om jag får fota affären. Visst, det får jag, men innehavaren vill inte vara med på bild. Jag försöker fråga efter vägen till sidenmarknaden, det ska finnas ett ställe i Herat där man gör lokalproducerat siden. Innehavaren fattar inte riktigt när jag visar parlören, så jag försöker uttala det som står. Då förstår han. Jag inser att han kanske inte kan läsa. Med ord och kroppsspråk förklarar han och jag tackar för mig.

På gatorna går alla dessa osynliga människor, de i burkor. Eller inte riktigt. Ibland ser jag ett par sandaler, lackade tånaglar, ett par jeans. Jag försöker följa burkaförsäljarens instruktioner, och hoppas hitta sidenmarknaden.

Kategorier:AfghanistanEtiketter:, , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: