På resa i Oman


Första gång jag reste till Oman hade jag inget vanligt turistvisum. På flygplatsen i huvudstaden Muscat fick jag en stämpel i passet som sade ”tre månader”, samt ”familjeåterförening”. Detta, fast jag skulle stanna bara en vecka i landet, och inte hade jag familj där heller. Däremot en vän.

Jag skulle snart få tips på vad som fanns att göra, uppleva och se. Aktiviteter som ökensafari och se sköldpaddor lägga ägg på stranden på Arabiska halvöns yttersta spets. För inte att glömma den gamla huvudstaden Nizwa med sin arkitektur, och hamnstaden Sur där de bygger traditionella båtar som kallas dhow. Det kanske de gör fortfarande, jag vet inte. Det börjar bli ett tag sen. Min första resa till Oman var i januari 2003.

Denna resa skulle dock inte bli min sista. Oman hade nämligen mer att erbjuda. År 2009 åkte jag tillbaka en andra gång. Jag gjorde en rundresa, från Qatar till Bahrain, vidare till Förenade Arabemiraten och slutligen Oman. Nu åkte jag även till Musandam-halvön. Det är den lilla spetsen som skiljer Persiska viken i väst från Omanbukten öst vid sundet Hormuz. Där kan man nästan se över till Iran. Här fick jag åka på delfinsafari och bada i det klara vattnet med färggranna fiskar simmande omkring mig. På grund av fjordarna kallas Musandam även för Arabiens Norge.

På Musandam-halvön försökte jag även ta mig upp i bergen. En utflykt. Det gick sådär. Jeepens däck punkterade efter en halvtimme. Reservdäcket var platt från början av. Det var bara att köra på fälgen tillbaka. Att få några pengar igen var lika svårt som att få en bil med hela däck.

Två resor har det alltså blivit. 2003 och 2009. En på vintern när klimatet är behagligt för oss skandinaver, och en på sommaren för det var då jag hade tid. Någon Oman-specialist är jag knappast. Men jag måste säga att jag åker gärna tillbaka. Kanske i kombination med ön Socotra som tillhör Yemen, eller varför inte Saudi Arabien? Oman har oavsett mer att erbjuda av både stränder, mat och natur. Vem vet, efter corona-lockdown börjar det öppnas igen. Den här gången kan jag dessutom få ett riktigt turistvisum!

Är du intresserad av Oman? Klicka här för mer…

Kategorier:OmanEtiketter:, , , , ,

2 kommentarer

  1. Åh så intressant läsning! Jag har bara spenderat en dag i Muscat (stopp på en kryssning) men skulle gärna vilja se mer av Oman en dag! 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: