Att resa i Sverige i sommar


Jag har det rätt så bekvämt här hemma. Igår sken solen. Idag skiner solen och prognosen för morgondagen ser rätt så bra ut den också. Igår satt jag en timme i min baden-baden på balkongen. Det kommer nog även hända idag, om jag känner mig själv rätt.

Eftersom de flesta av oss av tvingande skäl befinner sig i Sverige, gäller det att göra det bästa utav sommaren. Semester på hemmaplan är boomen. Om det blir trend av det hela vet vi först om några år, allt beror förstås på hur virusvärlden utvecklas, men just nu är det boom. Men vad innebär det?

För renkalvarna som drunknade och dog av stress i fjällområdet kring Stihken/Stekenjokk var boomen dåligt nytt. Både SVT och Västerbottens-Kuriren har uppmärksammat problemet. När vi inte längre kan ta selfies med tigrar i Thailand som fått lugnande medel är det renar i Sverige som gäller. De har däremot inte proppats fulla av piller. 

Renarna förstår heller inte att det stort sett är ofarligt när 50 husbilar parkerar mitt i vägen där renen vandrar. De kan inte tänka som oss helt enkelt. Husbilsägarna vill ju bara få några selfies med renarna, samt kalvgosa lite. Resultatet blir därefter. Stress och död. Och man börjar faktiskt undra vem som egentligen inte kan tänka.

Villmarksvägen i alla ära annars. Resebloggaren Helena har skrivit fint om den på sin blogg Oh Darling. Jag blir också sugen. Till nästa år kanske. När resten av Sverige är vid Medelhavet som vanligt.

På tal om hav. En kompis till mig från Gotland skrev till mig här om dagen. Han hade just varit på Sudersand på Fårö. Mer folk än någonsin. Det var hans intryck. På Aftonbladet får jag idag intrycket bekräftat. Mer folk än någonsin i Visbys gator. Typ. Jag blir inte sugen, trots att Helagotland redogör för badtempraturer kring 20-graderstrecken varje dag. Säkert en annan gång, men inte nu. Fast då är nog temperaturerna också längre.

Jag har vänner som är på husbilsemester i Skåne och södra Sverige. Det verkar lugnare. Andra som jag känner ska snart upp och vandra i fjällen. Utanför nationalparkerna och lederna, längst upp i norr. Jag hoppas det blir bra, för jag bara föreställer mig de nästa veckornas tabloidrubriker angående nationalparksturismen. 

– Vi fick gå i kö längs Kungsleden 

– När vi kom till fjällstugan var maten slut 

– Helikoptern kunde inte rädda oss!

– Ingen hade tömt toan…

– Aldrig mer semester i Sverige

Att semestra i Sverige är underbart. Det var stort sett till Sverige jag fick åka på semester som liten. Då var jag barn i Narvik var Luleå vår närmsta riviera. Nu är jag vuxen i Sverige, och även Narvik har under rådande omständigheter blivit avlägset. Hittills i sommar har det därför bara blivit en weekend utanför Skövde och en dagsutflykt till Oxelösund.

Vilken tur då att solen skiner, och att det är rätt så bekvämt hemma!

(Illustrationsbilden är från juni i år. Den blommande ramslöken på Munkängarna vid Kinnekulle.)

Kategorier:KrönikorEtiketter:,

9 kommentarer

 1. Vi har varit på husbilsresa längs Göta kanal. Om man vill ha en plats på en ställplats avsedd för husbilar måste man komma senast 10:30 på fm. Vi kommer oftast senare. Då får man stå på en parkering eller i skogen. Det är överfullt. Men mitt instaflöde är fullt av Stekenjokk så många är där också, helt uppenbart. Husbilister brukar semestra i Europa, det är svårt att få plats i Sverige. Nu har vi lämnat Göta kanal, får se om vi kan hitta några lugnare platser. Hälsningar från Vänersborg (där vi faktiskt fått en plats!)

 2. Viktiga och intressanta reflektioner, bra jämförelse med tigern. Du sätter igång lite tankar i mitt huvud. Få se vad det blir av dem.

  • Tack för det. Jo, eller annat djurposerande. Hoppas att svensken (eller norrmännen för den delen) nu kan börja inse att vi är inte de perfekta turisterna som vi nog tror vi är. Jag tycker nog jag får lite mer insikt när jag ser hur vi härjar i eget land…

 3. Jag var på Smögen förra helgen. Helt galet. Har aldrig upplevt något liknande där och då har jag varit där varje sommar i hela mitt liv. Ibland en månad i sträck och ibland två eller flera. Detta trots att norrmännen saknades. Bilar och folk precis överallt. Vi hälsade på min morbror en sväng sedan blev det ca 30 minuter på bryggan innan vi åkte därifrån. Har sett det förr som sagt.

 4. Ja det är lite andra typer som vandrar i sommar. 🙂 Jag skriver lite om det i morgondagens inlägg.
  I en av alla svemestergrupper som jag är med i är det en man som gjort som grej att i sommar resa runt till icke-turist kommuner och lägga upp bilder på de sevärdheter han hittar. Inte så tokig idé. 🙂

  • Hehe, nej det är ju säkert en trevlig idé. Själv har jag mitt eget lilla solparadis på balkongen dessa dagar. Tar en sväng i skogen lite nu och då. Det räcker för mig just nu tycker jag 🙂

 5. Bra skrivet! Jag är också väldigt sugen på att åka Vildmarksvägen men det får vänta till en annan sommar när alla andra svenskar är utomlands. 🙂 Samma sak med Höga Kusten och ett antal andra svenska platser som verkar helt hysteriska just nu.

  • Ja jag kan tänka mig att Höga Kusten och en del andra ställen är rätt så hysteriska nu. Nej, då är det faktiskt skönare att vara hemma tycker jag. Eller ta en promenad i skogen. 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: