Att resa i Sverige i sommar

Jag har det rätt så bekvämt här hemma. Igår sken solen. Idag skiner solen och prognosen för morgondagen ser rätt så bra ut den också. Igår satt jag en timme i min baden-baden på balkongen. Det kommer nog även hända idag, om jag känner mig själv rätt.

Eftersom de flesta av oss av tvingande skäl befinner sig i Sverige, gäller det att göra det bästa utav sommaren. Semester på hemmaplan är boomen. Om det blir trend av det hela vet vi först om några år, allt beror förstås på hur virusvärlden utvecklas, men just nu är det boom. Men vad innebär det?

För renkalvarna som drunknade och dog av stress i fjällområdet kring Stihken/Stekenjokk var boomen dåligt nytt. Både SVT och Västerbottens-Kuriren har uppmärksammat problemet. När vi inte längre kan ta selfies med tigrar i Thailand som fått lugnande medel är det renar i Sverige som gäller. De har däremot inte proppats fulla av piller. 

Renarna förstår heller inte att det stort sett är ofarligt när 50 husbilar parkerar mitt i vägen där renen vandrar. De kan inte tänka som oss helt enkelt. Husbilsägarna vill ju bara få några selfies med renarna, samt kalvgosa lite. Resultatet blir därefter. Stress och död. Och man börjar faktiskt undra vem som egentligen inte kan tänka.

Villmarksvägen i alla ära annars. Resebloggaren Helena har skrivit fint om den på sin blogg Oh Darling. Jag blir också sugen. Till nästa år kanske. När resten av Sverige är vid Medelhavet som vanligt.

På tal om hav. En kompis till mig från Gotland skrev till mig här om dagen. Han hade just varit på Sudersand på Fårö. Mer folk än någonsin. Det var hans intryck. På Aftonbladet får jag idag intrycket bekräftat. Mer folk än någonsin i Visbys gator. Typ. Jag blir inte sugen, trots att Helagotland redogör för badtempraturer kring 20-graderstrecken varje dag. Säkert en annan gång, men inte nu. Fast då är nog temperaturerna också längre.

Jag har vänner som är på husbilsemester i Skåne och södra Sverige. Det verkar lugnare. Andra som jag känner ska snart upp och vandra i fjällen. Utanför nationalparkerna och lederna, längst upp i norr. Jag hoppas det blir bra, för jag bara föreställer mig de nästa veckornas tabloidrubriker angående nationalparksturismen. 

– Vi fick gå i kö längs Kungsleden 

– När vi kom till fjällstugan var maten slut 

– Helikoptern kunde inte rädda oss!

– Ingen hade tömt toan…

– Aldrig mer semester i Sverige

Att semestra i Sverige är underbart. Det var stort sett till Sverige jag fick åka på semester som liten. Då var jag barn i Narvik var Luleå vår närmsta riviera. Nu är jag vuxen i Sverige, och även Narvik har under rådande omständigheter blivit avlägset. Hittills i sommar har det därför bara blivit en weekend utanför Skövde och en dagsutflykt till Oxelösund.

Vilken tur då att solen skiner, och att det är rätt så bekvämt hemma!

(Illustrationsbilden är från juni i år. Den blommande ramslöken på Munkängarna vid Kinnekulle.)

Taggad med: