10 berättelser från Rumänien


På en av restaurangerna utanför Draculas slott i den lilla orten Bran tar jag en paus. Det finns gott om matställen här. Uteserveringar, inneserveringar, finare och enklare. Bageri, mataffär och sen förstås mat på gatan. Tillsammans med souveniraffärer och stånd som erbjuder både hantverk och kitsch, men inte så mycket däremellan. ”Ciorba de fasole in paine”. Kan man lite franska, spanska eller italienska är rumänskan inte så svår. Bönsoppa i bröd, samt en öl till det. Det får bli dagens lunch. Jag hade egentligen tänkt att äta själv. Som reseledare på gruppresor kan lite egentid vara skönt ibland. Men jag får ändå trevligt sällskap av en resenär som även hon väljer bönor och öl.

Best Photos Romania-4258

De sitter lite här och var. Hantverkarna. Ofta vid en parkeringsplass där turistbussarna kommer, som till exempel här, i Biertan som är känd för sin stora, fortifierade kyrka. Dukar, honung, och sen träarbete. Det är det som finns här och jag köper en liten men massiv skärbräda som jag faktiskt har behov för. Det är så jag oftast handlar när jag är ute på resa. Saker jag behöver, från människor som säkert också behöver mina pengar bättre än någon gigant-kedja. Biertan är en gammal by. Nämnd första gång 1283. Med tanke på kyrkan, som nu är på UNESCOs världsarvslista, var den nog även viktig. Nu, med sina 1600 invånare, är den rätt så sömning. Men kyrkan, och hantverket, det finns kvar.

Best Photos Romania-3891

Det pågår någon form av möte i Bukarest. Eller ska jag säga utställning? Ett gäng entusiaster har i alla fall samlats denna morgon i den rumänska huvudstaden. Dacia är den gemensamma nämnaren, Rumäniens folkbil framför någon annan. Det var 1969 att den första bilen lämnade fabriken. Modell 1300. Sen gick det slag i slag. 1300 blev 1310, och den sista sådana rullade ut från fabrik år 2004. Nu finns det stort sett bara samlarna kvar. Samt några enstaka på landsbygden. Vill du köpa en klassisk Dacia? I så fall är Ooyyo är en jämförelsesajt för priser..

Best Photos Romania-4440

Brasov. Storstaden i Transsylvanien. Med sin svarta kyrka, stora torg och smala gator. Åtminstone en utav dem, Strada Sforii, vars längd är 80 meter och brädd 135 cm. På det bredaste. 111 där den är som smalast. Vi går i grupp. Byter lite på vem som går längst fram. Inte får två turistgrupper mötas i den här gatan inte. Den har sina anor. Tillbaka till 1600 talet då den planerades som en brandgata i stadens smala gränder. Det var tiden innan brandbilarna, men det var nog även svårt att bära hinkar med vatten genom denna smala passage. Trevlig är den ändå, Sforii-gatan, eller Fadengasse som den heter på tyska. Transsylvanien är ju, eller i alla fall var, tyskspråkig.

Best Photos Romania-4776

Det är ofta i detaljerna att skönheten ligger, som här, i resortstaden Sinaia. Den kallas gärna Karpaternas pärla, staden som med sina hotell idag är ett centrum för vintersport. Fast känd är staden mer för sitt slott, Peles, som byggdes för Rumäniens första kung, Karol I. Slottet stod klart år 1914, och bildgooglar man Sinaia är det det som kommer upp. Den här bilden är dock inte från slottet, utan helt enkelt en utomhusbild från efter lunch när vi som grupp hade några extra minuter tid för oss själva. Vilken lyx!

Best Photos Romania-3876

Morgonen den 21 december 1989 stod president Nicolae Ceausescu på balkongen till den rumänska centralkommitténs byggnad. Kanske 100 000 människor hade samlats på Palatstorget, Piața Palatului. De hade fått portätter av deras ledare som de skulle hålla. Röda flaggor och fanor. För att hylla honom, och fördöma de regimkritiska upplopp som tagit plats i andra delar av landet. Det hela blev dock inte som Ceausescu tänkt. Folket var inte med honom, utan mot. Fyra dagar senare var Nicolae Ceausescu död, och platsen framför balkongen kallas nu Piața Revoluției, Revolutionstorget.

Best Photos Romania-4743

Jag nämnde Sinaia nyss, med dess slott, det kungliga sommarresidenset. Från slutet av 1800-talet, till kommunismen tog över efter andra världskriget, var Rumänien en monarki. Och monarker, ja de vill bo fint. Mellan 1873 och 1914 byggdes slottet. Slutnotan kom på hela 16 miljoner rumänska lei. I dagens pengavärde motsvarar det 1 miljard, 200 miljoner svenska kronor. På ett ungefär. Inte konstigt att det blev rätt så snyggt, både ute som inne!

Best Photos Romania-4077

Jag började detta blogginlägg med en matbild. Nu kommer en till. För Rumänien är nämligen ett matland. Och för oss skandinaver, ett ganska okänd matland. Men gå på restaurang, på en festival eller till en marknad, och se rätt efter rätt. Solid mat. Fläsk, grytor och grönsaker. Och ännu mer fläsk. På vår resa, där jag var färdledare, ingick alla middagar. Tyvärr, måste jag säga. Jag skulle mycket hellre vilja äta här!

Best Photos Romania-4797

Till salu. Jag undrar hur mycket det kostar, detta kråkslott i Sinaia. För mycket för mig förstås, det fattar jag, men ändå. Artmark. Jag kollar upp det. Historiska hus och egendomar i Rumänien. Att resa runt här är lite som att drömma. Drömma sig bort till en annan tid, även som det för den stora grupp människor knappast var bättre förr. Förutom för de som kunde äga sådana här hus. Ett par miljoner kronor, och det simplaste kråkslott kan bli ditt. Frågan är bara hur mycket renoveringen kostar. Och vad man sen ska med alla rum. Nej, jag får nog klara mig i min hyreslägenhet än så länge.

Best Photos Romania-3847

Caru’ cu bere är kanske Bukarests mest kända restaurang. Åtminstone för den som vill dricka öl och äta solida kötträtter. På rumänskt vis alltså. Inte så förvånande att denna enorma, gamla restaurang blivit populär bland turistgrupper. Inget fel med det. Här finns nämligen plats. Plats för att sitta, dricka, äta, dansa och fota. En japan sitter ensam vid sitt bord. Han kanske är reseledare som jag. Själv sitter jag med gruppen. Det beror lite från gång till gång hur jag gör. Från grupp till grupp. Dynamiken. Vad jag känner för. Köttet på Caru’ cu bere däremot. Det känner jag alltid för.

Alla bilder från denna resan är tagna av mig. Resan gjordes september 2019 i egenskap av reseledare.

Kategorier:RumänienEtiketter:, ,

3 kommentarer

  1. https://casaceausescu.ro/?page_id=3403&lang=en Gode nyheter! Den private residensen er åpen året rundt, med enkelte unntak. Håper det fungerer å vedlegge linken. Men man må være obs på å bestille omvisning minst ett døgn i forveien. Det var heller ingen fotoforbud (blitz ikke tillatt), så det var bare å knipse i vei. Ceausescu-paret hadde vel snudd seg i graven, om de hadde visst hva som hadde skjedd med hjemmet deres 😉 Dessverre var jeg ikke på noen påskegudtjeneste, men jeg la merke til at påskepynten rundtomkring bestod hovedsakelig av egg og fjær.

    Ortodoks kristendom er jo veldig interessant (men som vi dessverre ikke lærte noe om på skolen..) Ved en tidligere anledning var jeg i Bucuresti i midten av august da de feiret Maria Himmelfart. Og da var jeg på gudtjeneste i byens eldste kirke, og der var det en utrolig vakker a capella sang (det var sangen som lokket meg inn)! På meg virket det som om kvinnene i menigheten sang ett vers, så sang mennene neste vers, så kvinnene osv. Alle stod, og det var utrolig stemningsfullt, og en nydelig akustikk. Til slutt gikk alle i prosesjon ut av kirken med presten i fremste rekke med lys og kors. Det å oppleve religiøse høytider eller festdager i utlandet, setter en ekstra spiss på oppholdet. 🙂

  2. Romania er en veldig spennende og fascinerende feriedestinasjon, og med en helt særegen atmosfære (følte jeg da..). Siste gang jeg var der, var under den ortodokse påsken ifjor, og da var flere severdigheter stengt. Men aldri så galt osv.. Istedet for å besøke Parlamentet i Bucuresti (som da var stengt), fikk vi omvisning på Primaverii Palace, som var Ceausescu-familiens private residens. Vi fikk ikke se alle de 80 rommene (!), men vi fikk se mer enn nok til å danne oss et bilde av deres ”enkle og beskjedne” kommunisttilværelse 😉 Ved en tidligere anledning, besøkte jeg Parlamentet, som selvsagt var storslagent nok. Men å besøke tidligere lederes private hjem, er allikevel en höjdare.

    • Oi oi, vet du om den private residensen vanligtvis er åpen for besök? Eller var det noe spesielt i förbindelse med påske? Var du noen påskegudstjenese også? Eller kanskje noe annet i förbindelse med påsken som vi ikke har her i nord?

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: