10 bilder från Guernsey


“Välkommen till Guernsey” står det på skylten i hamnterminalen. Min kompis Abdullah och jag har tagit oss hit som en dagsutflykt från grannön Jersey. Att vi hamnade här, på Kanalöarna som de kallas, var egentligen en slump. Abdullah hade en kurs i London. Jag följde med, men jag ville också kombinera London med något annat. Detta andra råkade bli öarna i Den engelska kanal.

Guernsey Best Photo-7662

Allt det här var några år sedan. Närmare bestämt 2007. Om inget annat, så avslöjar bilden mig. Lite smalare, lite mer hår, helt enkelt yngre. Det jag inte visste då, när jag tittade på utsikten över Guernseys huvudstad St Peter Port där nere, var att jeansjackan, nu sådär drygt 10 år senare fortfarande hänger i garderoben. Dock är det ett tag sedan jag använde den. Kanske dags att lämna till återvinning?

Guernsey Best Photo-7667

– Har jag fotat den engelska flaggan? -Nej, det har jag förstås inte. Även om de påminner. För titta i mitten där. Det som påminner om skuggor. Guernseys flagga antogs 1985. Som den engelska har den ett rött Sankt Georgskors på vit botten. Och ett mindre guldkors inuti Sankt Georgskorset. Guldkorset är en symbol för och ska påminna om Vilhelm från Normandie, eller Vilhelm Erövraren som han också är känd som. Han levde för drygt tusen år sedan, i de områden som idag tillhör norra Frankrike och England, och det var han som inledde den normandiska erövringen av England år 1066.

Guernsey Best Photo-7671

På Guernsey som på Jersey och i hela Storbritannien (som Guernsey för övrigt inte är en del av, utan det vi kallar för en brittisk kronbesittning) finns det gott om pubar. Pubkulturen lever i bäste välgående. Det är här man möter sina vänner, grannar, det är här det händer för att säga så. Pubarna har ofta lustiga namn, åtminstone om man skulle översätta dem direkt till svenska. Till exempel Cock & Bull? Eller nej, det är kanske inte så konstigt att ta en pint på Hanen & Oxen? Vad som å andra sidan menas med Traditional Free House, det vet jag inte. Någon som har ett förslag?

Guernsey Best Photo-7681

Den stora kyrkan i Guernseys huvudstad St Peter Port kallas för Town Church. Alltså helt enkelt stadskyrkan. Dagens kyrka stod färdig 1466, men det har funnits en kyrka här helt sedan 1020. Jag gillar att tänka på hur gatorna här måste ha sett ut för 100, 200, 500, ja 1000 år sedan. Hur gatubilen har förändrats. Hur folks språk ändrats. Föreställa mig människorna utanför här idag, jämfört med ett litet diffust då. Nära kyrkan står också Prins Albert-statyn. Där har den stått sedan 1863 och påminner om ett besök på ön som han gjorde tillsammans med sin fru, Drottning Victoria en del år tidigare.

Guernsey Best Photo-2

Ebb är tidsperioden när havsvattnet drar sig tillbaka från kusten. Vattnet sjunker och vi kallar det lågvatten. Därefter följer flod. Vattnet stiger och högvatten uppnås. Så fortsätter det, utan stopp, allt på grund av månens gravitation och att jorden roterar kring sin egen axel. Tidvattenhöjd kallas den skillnad som är mellan lågvatten och högvatten. I Engelska kanalen, alltså på Guernsey, förekommer tidvattenhöjder på hela 12 meter.

Guernsey Best Photo-7688

Har man mycket pengar är Guernsey bra. Eller det vill säga, Guernsey är stället för dem med mycket pengar, men som inte tycker om att betala skatt för dem. Skatteparadis på detta sätt gör att här finns hel del fina dyra villor, och självklart även fina dyra bilar. Nu är jag ingen bilexpert, och vart ägaren av denna franskregistrerade bil fått sina pengar ifrån vill jag inte spekulera i (borde jag sladda nummerskylten ifråga?). Däremot kostade nog bilen en hel del kronor (pund). Och visst är det också lite trevligt att titta på bilar som man faktiskt inte ser så ofta?!

Guernsey Best Photo-7690

Victor Hugo är kanske den mest kända författare som förknippas med Guernsey. Men visste du att mannen bakom klassiker som Ringaren i Notre Dame och Samhällets olycksbarn, kanske bättre känd som Les Miserables, också var flykting? Förvisad från Frankrike av Napoleon den tredje, och efter vistelser i både Belgien och Jersey, blev slutligen Guernsey stället där han spenderade 14 år av sitt liv, och det var här som “de miserabla” kom till. Kanske satt flyktingen Hugo på just detta café?

Guernsey Best Photo-7691

Min kompis Abdullah vaktar min ryggsäck. Jag undrar vart den tog vägen, ryggsäcken som jag använde i många år som handbagage och på dagsutflykter. Här har jag precis köpt min allra första iPod, för visst, inte bara är Guernsey skatteparadis för de rika. Det är också ett taxfree-område för de mer vanliga människor som jag.

Guernsey Best Photo-7698

Slutligen, en helt enkel gatubild från Guernseys huvudstad St Peter Port. Med sina många hus som står vägg i vägg, i pastellfärger och olika stilarter, men som ändå ger en ganska brittisk prägel över det hela. Det kunde varit en vilken som helst stad i England eller Wales. Ja, kanske även Irland. Med sina bilar för vänstertrafik, männen som samtalar utanför puben, ett lugn en vanlig eftermiddag innan jag igen sätter mig på båten tillbaka till Jersey som var utgångspunktet för denna resa. En gång för drygt 10 år sedan…

Kategorier:StorbritannienEtiketter:,

2 kommentarer

  1. Hei. Jeg har alltid drømt å besøke Kanaløyene. Både Jersey og Guernsey, men også Alderney, Herm og Sark. Hvilken av disse to øyene likte du best. Ser for meg fly til London og ferje til øyene og fly tilbake fra Paris.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d