På fiskmarknad i New York


Som kustnorrman har jag varit smått frustrerad över Mälardalens utbud när det gäller fisk. Hemma är det fiskmarknad. Färskt från havet. Fångat inatt. Doftar tång, salt och hav. För att älskas och njutas på tallriken.

Jag har varit över stora havet. Mitt i New Yorks Chinatown ser jag den; en av stadens fiskmarknader. Det är varmt. Tusen doftar. Svettigt. Turister i I Love New York T-shirts. Och kineser. Lika många som i Kina. Och fisk. Ännu mer fisk. Och på något sätt får jag associationen: Hem.

Dagen innan, i en mataffär på hörnet 2nd Avenue 92nd Street tittar jag på musslor. Inte tråkiga blåmusslor från Konsum. Inte som på Hötorgshallen heller. Utan färska, stora, fina, feta som inte vet namnet på. Och jag vill ha ett rum med kök. Inget hotellrum, utan rum med gryta, stekpanna, kniv, slev och djupa tallrikar. Skedar också.

När jag befinner mig i Chinatown räcker det inte med en gryta eller ett recept. I mitt huvud dyker de fram, 100 recept samtidigt. De kämpar mot varandra. Alla vill främst i min hjärnbark. Recepten snor ingredienser från varandra. De största och snyggaste räkorna tar platsen till de från frysdisken här hemma, storlek 90/120.

New York Chinatown Fish Market-2394Mina ögon vandrar över raderna med lådor. Lådor med med krabbor, tång, sjöborrar, räkor och fisk som jag sett, och inte sett förut. Krabborna klättrar på varandra. Inga illaluktande vakuumförpackade med grått slem här inte. Jag tittar på krabban och den på mig. Med sina små krabbögon upptäcker den sitt öde. Mannen med grytan och värdens varmaste bad. Vatten blir ju bara 100 grader.

Chinatown inspirerar. Inte enbart till det uppenbara, alltså kinesisk mat. Utan till hela världen. Alla dessa recept som slogs: Kräftor i söt chili, lime, färsk grön koriander. Vietnam kanske?

Blåmusslor ångat i vitt vin, persilja, vitlök och lite grädde, med pommes frites och aioli. Det är Belgiska köket.

En stor härlig fiskfilet med muskotkryddad sötpotatismos. Det kanske är Afrika.

Färska räkor, majonäs, citron och vitt bröd och vin i samma färg. Det äter vi första sommardagen där jag kommer från. När det är tillräckligt varmt för att sitta ute. Med en filt i solen.

Finns det något bättre och mer delikat än färsk fisk och skaldjur, direkt från båten? Eller som här, från båten om natten, till fiskauktionen i gryningen och vidare till affärerna och fiskmarknaderna om morgonen. Knappast.

Och det är precis som om krabborna vet det. Fiskarna, krabborna och alla andra skaldjur i sina bäddar av tång på marknaden i Chinatown, New York. Skall de ändå möta sitt öde i min gryta, så skall de vara vackra och dofta gott. De förtjänar att älskas och njutas på tallriken.

Kategorier:USAEtiketter:, , ,

8 kommentarer

  1. Har man tillgång till kök och kan laga sin egen mat kan jag verkligen rekomendera East Broadway Mall, där man kan köpa hummer, havsräkor, musslor och allt mellan himmel och jord för en väldigt billig peng. 🙂 Annars är även flushing ett hett tips då det kommer till kinesisk och asiatisk mat, testa Golden Mall om du har vägarna förbi. New York CIty har ju faktiskt hela 9 China Towns 😉

  2. Vilken fantastisk berättelse om fiskmarknaden i New York!

  3. Så lockande och klockrent beskrivet! Jag instämmer: Något bättre än färsk fisk och färska skaldjur finns det inte. Blev så hungrig av ditt inlägg. Dessutom kändes som jag gick där i Chinatown själv igen, på plats i mitt älskade New York.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: