Hawaii – 10 bilder och berättelser


Hawaii är inte bara surf och stränder. Öarna är även lika med ukulele. Nu var det inte härifrån detta fyrsträngiga gitarrinstrument kom, utan den kom från Madeira, men det var här, på Hawaii, att instrumentet blev populärt. Faktiskt så populärt att det blivit något av ett nationalinstrument. Så populärt att det inte långt från mitt hostel, på ett kulturcentrum, arrangerades gratis ukulele-klasser för turister. Och när jag väl besökte Hawaii hösten 2012, var det självklart att även jag tog en liten ukulele-lektion!

Best-Pictures-Hawaii-3544

Ukulelen är inte det enda som är känt som kommer från Hawaii (jag säger kommer från trots att jag precis skrev att den just inte kommer från Hawaii, jag borde skämmas, jag vet). Ett annat exempel på något som är typiskt Hawaii och som väl nästan alla känner det, det är Hawaii-skjortan. Stora färggranna bomullstyger, blommiga mönster som kanske inkluderar en ananas, en hibiskus eller en frangipani. Inga kroppsnära former, utan det ska vara luftigt och lätt. Vintage-affärerna går heta. Det är tydligen många som vill ha en gammal Hawaii-skjorta med sig hem. En ny skjorta skulle dock vara billigare. Bara att då är den knappast Made in USA. Det blev ingen skjorta på mig.

Best-Pictures-Hawaii-3485

Jag håller mig till öns souvenirer, öns produktion. På en utflykt runt ön, och nu är det Oahu jag pratar om där huvudstaden Honolulu ligger, besökte jag en ananasplantage. Jag har ju några ananasväxter hemma så visst är det väl roligt att se hur dessa frukter växter även på plantagen?! Dole är märket här på ön, och just Dole-ananas känner vi kanske bäst som ananasringar på burk. På plantagen fanns även en souveniraffär. T-shirts som det står Dole på. Jag funderar på varför någon skulle vilja betala många pengar för att gå runt i en tröja och göra reklam för ett särskild ananasmärke. Man kunde självklart även köpa en färsk ananas, men nej. Det är både enklare och billigare att köpa ananas hemma i Sverige.

Best-Pictures-Hawaii-3404

Japan? Men en liten bit av Japan på Hawaii? Ja, så kan man kanske se det, för Japan och Hawaii har långt mer gemensamt än bara Pearl Harbour. Jag står vid Byodo-In. Templet öppnades 1968. Då var det 100 år sedan de första japanska emigranterna kom till Hawaii. På slutet av 1800-talet var 25% av Hawaiis befolkning japaner. De jobbade på amerikanarnas sockerplantager. Amerikanarna i sin tur kom hit redan på slutet av 1700-talet. Med den urspungliga befolkningen gick det som det så ofta går. De blir sjuka och dör.

Best-Pictures-Hawaii-3367

Något jag förknippar med USA är tvättautomaterna. Som liten tyckte jag det var konstigt i amerikanska filmer att folk tydligen inte hade tvättmaskin hemma. Kanske det varför att jag växte upp i radhus i Narvik. Nu bor jag i lägenhet i Stockholm. Jag går själv till tvättstugan två gånger per månad. Den amerikanska varianten har jag dock ännu inte riktigt fattat.

Best-Pictures-Hawaii-3360

Hawaii är lika med sol och sand. Stränder för bad och surfning. Det blåste rejält den dagen jag åkte buss runt på Oahu. Hör palmerna susa… Visst är Hawaii vackert?! Hade jag bil hade jag definitivt åkt tillbaka hit. Inte för att bada, här var det mest surfare som höll till, utan för att bara vara. Njuta av solen, långt bort från Honolulu och den folkrika och mest kända stranden av dem alla, Waikiki.

Best-Pictures-Hawaii-3334

Det var den där Hawaii-skjortan. Vintage-affärerna är fulla av dem. Gatustånden också. Nya, gamla, Made in Hawaii, USA, Made in Indonesia. Typ. Inte allt som glimmar är guld, och inte alla Hawaii-skjortor är från Hawaii. Oavsett är det roligt att se när ett så känd, stereotypt, utskälld och helt underbart klädesplagg faktiskt används. Och vad kan kan vara bättre, än en turistpensionär i stråhatt, Hawaii-skjorta, Bermuda-shorts och strumpor halvvägs upp till knäna som står och smygfotar en annan turistpensionär?

Best-Pictures-Hawaii-3243

Innan amerikanerna kom till Hawaii var ögruppen ett kungarike. Det var i och för sig ett kungarike även ett bra tag efter att amerikanerna kom och här är det kungliga palatset Iolani. Det var Kung Kamehameha som beställde palatset som stod färdigt 1879. 1893 blev det slut på kungariket. 1898 annekterades öarna av USA. Palatset är nu museum.

Best-Pictures-Hawaii-3221

Maten på Hawaii är en rolig blandning. Visst, här finns amerikanskt så det räcker, men även annat. Hawaii ligger som bekant ungefär halvvägs mellan Amerika och Asien. På 1800-talet var det inte bara japaner som flyttade hit, men även kineser och koreaner. Honolulu har sin egen Chinatown. Jag tänkte mig nog inte om när jag, efter att ha gått en heldag runt i Honolulu, beställde kycklingfötter. Jag hade kanske förväntat mig lår, men icke. Fötter är just det. Fötter. Om de ännu vore knapriga!

Best-Pictures-Hawaii-3168

Vädret på Hawaii är varierande. Ena ögonblicket skiner solen. Andra ögonblicket regnar det. Jag hade tur som lärde känna två amerikaner som bodde på ön. De tog mig runt lite i sin bil, även efter utflyktsdags. De tog mig även hit, till det som de tyckte var den vackraste solnedgången.

Kategorier:USAEtiketter:, ,

5 kommentarer

  1. Kul med ett lite annorlunda reportage från Hawaii! Tvättautomater är ganska vanligt i Sydeuropa också, ibland finns de utanför mataffärerna. Vi använde dessa en gång när vi var i Portugal och inte stod på camping.

  2. Älskar stränderna på Hawaii. Tvättautomater ja, vet du det finns faktiskt en i Sthlm vid Odenplan. Var där när de byggde om vår tvättstuga för X-antal år sedan. Utmärkt annars hade antalet underkläder i min garderob peakat av alla nyinköp när ombyggnationen var färdig.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: