Stadsguide Cityguide Narvik


Att se, att göra, att smaka, att höra. Hitta boende, transporten till, sevärdheter – det jag vill. I Narvik…

Det du läser nu är en högst personlig stadsguide. En guide som inte täcker busstider, hotellpriser och hur middagen smakade. Sådant som ändras från dag till dag.

Förhoppningsvis kompletterar mina tips det som redan sagts och skrivits om Narvik. jag försöker skriva utan adjektiv som fantastisk och magisk. Jag börjar med historien. Den är rätt så tragisk…

Historia/bakgrund

Narvik-best-pictures-3366

Gamla Narvik – när staden byggdes…

De flesta svenskar känner till Narvik. Kanske är anledningen att Narvik är med på lite olika svenska järnvägskartor? Järnvägen till Narvik har inte så mycket med Norge att göra. Helt i början av 1900-talet stod den klar. Narvik grundades. Norge var i union med Sverige. Svensk järnmalm skulle skeppas till omvärlden över Narviks isfria hamn.

Sen blev Norge självständigt 1905. Transporten över Narvik fortsatte ändå.

1940 kom kriget. Sverige sålde järnmalm till tyskarna. England lade minor vid norska kusten för att förhindra leveranser. För att just säkerställa leveranserna anlände tyska trupper Norge och Narvik den 9 april 1940.

Lång historia kort: Tyskarna ockuperade Narvik. Allierade trupper från England, Frankrike och Polen, tillsammans med norska, återerövrade Narvik. Nio dagar senare var staden tillbaka i tyska händer. Två månader av krig gick över i fem år av ockupation. Knappast något besök i Narvik är komplett utan ett besök på stadens Krigsmuseum. Järnmalmen är anledningen till att Narvik finns. Samtidigt blev den stadens tragedi.

Narvik-best-pictures-2953

Narvik krigsmuseum och turistinformation

Efter kriget blev stadens inkomster från malmtransport anledningen till att Narvik på 1950- och 60-talet var en av Norges rikaste städer. Som et resultat av det, kolla bara på den funktionalistiska byggnaden Idrettens hus!

Dagens Narvik är en nordnorsk småstad. Kommunen har drygt 18000 invånare. Det har den haft så länge jag kan minnas.

Här finns högskola/universitet, servicenäringar, en transportsektor med tanke på järnvägen och jodå, grundstenen i stadens existens, malmtransporten.

Narvik-best-pictures-3373

Utsikt mot LKAB från Museum Nord (tidigare Ofoten Museum)

Transport

Att ta sig till Narvik kan man göra antigen med direkttåg från Stockholm. Det tar ca. 20 timmar. Eller så kommer man bil. Mellan Kiruna och Narvik är det 18 mil, och utan stopp i Abisko, Björkliden, Riksgränsen eller andra trevliga ställen, tar sträckan drygt 2 timmar att köra.

För den som föredrar att flyga heter närmsta flygplats Harstad/Narvik lufthavn. Den ligger i Evenes kommun, drygt 8 mil från Narvik. Det går även att ta buss till Narvik från Bodø eller Tromsø, och från Narvik går det att åka vidare med buss till Lofoten. För många turister är Narvik något man åker igenom för att ta sig till just Lofoten. Lofoten i all ära, men nej, stanna gärna några dagar i Narvik. Jag tror inte du kommer ångra dig. Särskild om du har egen bil!

Att se och göra i Narvik

Visit Narvik som är Narviks Turistinformation har sina favoriter. Vilken tur då att mina favoriter är lite annorlunda.

Visst, jag tycker absolut du ska besöka Krigsmuseet. Museet ligger mitt i stan, någon minuts promenad från det relativt nya Scandic Hotel som nog kan kallas stans senaste landmärke. Få en inblick i de vårdagar år 1940 som definierat stans historia och som är anledningen till att stan ser ut som den gör idag.

Gå en arkitekturpromenad. Inget organiserat sådant, det tror jag inte finns, men bara gå. Du behöver inte ens vara särskild intresserat av arkitektur! Promenera låt oss säga, från Turistinformationen/Krigsmuseet/Scandic, och längs huvudgatan. Uppåt eller neråt, gärna båda och. Narvik är inte så stor. 1950-talsarkitektur. Enstaka hus från åren innan, och självklart ett och annat modernt komplex.

Under krigshandlingarna våren 1940 försvann nämligen ungefär 1/3 av stadens alla hus. Det var bomber som i sin tur orsakade bränder. Nu ligger stan här, som ett historiskt dokument över krigsåren, återuppbyggnaden, Norges väg till ett modernt samhälle. Missa inte det. Över arkitekturen i Narvik får jag skriva mer sen…

Museum Nordhet tidigare Ofoten Museum. Det är stadens lokalhistoriska museum. 10 minuters promenad riktning söderut från där Scandic ligger. Här finns utställningar över lokalhistorien. Över vad järnmalmen betytt. En fotoutställning visar hur Narviks olika gator sett ut innan kriget, efter återuppbyggnaden, och nu. Visst är det spännande att se en stad i utveckling?

Narvik-best-pictures-3304

Narviks gator, förr och nu

Fjellheisen, gondolbanan, linbanan. Kärt barn har många namn. Det kan jag förstå. Att åka till Narvik utan att åka Fjellheisen, det går inte, i alla fall om vädret är bra. Fjellheisen ligger ungefär 20-25 minuters promenad från Scandic (för den som inte har problem med att gå), och ja, det är nivåskillnader. Sen åker du linbanan upp.

Där uppe kan du se inte bara hur stan karakteristiskt ligger där Narvik-halvön, men även omgivningarna och bergen i horisonten är Lofoten. Själv åkte jag upp hit ungefär klockan 9 på kvällen. Det sena juliljuset var så fint just då. Tidigare på sommaren kanske man vill åka upp för att se midnattsolen…

Narvik-best-pictures-3508

Linbanan upp till restaurang och utsiktspunkt

Beisfjord. Nu krävs det bil, och det är det som är det svåra just med att resa i norra Norge. Kollektivtransporten är sådär. Bussarna är mer anpassade till lokala behov än turister. Inget konstigt med det. Men därför, har du bil och vill uppleva natur finns det möjligheter.

Cirka 15 kilometer söder om Narvik ligger Beisfjord. Historisk är den lilla orten tyvärr mest känd för det fång- eller koncentrationsläger som tyskarna hade för serbiska och ryska krigsfångar. Där lägret stod finns nu ett fotbollsplan och förutom några äldre monument, finns det inte mycket kvar att titta på. Däremot, vet man lite om historien, är Beisfjord ett ställe för eftertanke. Nära ligger också Skamdalen. Gör ett bildsök på nätet, så förstår du att en dagstur hit kanske inte är så dumt.

SkjomenFör en kanske ännu vackrare naturupplevelse är Skjomen ett alternativ. Skjomen är egentligen namnet på en fjord. Det jag pratar om är att åka bil den lilla väg som går längs fjorden och helt inn till samhället Sørskjomen. Där står några enstaka hus och samhället är inte målet i sig. Målet är själva resan dit. Göra stopp längs vägen. Upplev naturen, fjorden, bergstopparna, glaciärerna. En heldag kan enkelt spenderas här men ha med egen picknick-lunch.

Georg ThieleKlättra på en tysk jagare. Igen är det den där krigshistorien. Men var någonstans i världen kan du fortfarande se ett tyskt krigsskepp sticka upp ur vattnet? Som du även kan klättra på, utan att det är något jag rekommenderar alla att göra, risken finns ju att hamna i vattnet.

Oavsett, för att ta sig hit kör man Rombaksvägen norrut dryga milen. Innan Rombaksbrua viker du av på den lilla vägen mot Sildvik. Du kör sen hela vägen till kraftstationen. Nu ser du den tyska jagaren Georg Thiele sticka upp ur vattnet. På utsidan av kraftverkets staket får du nu gå till fots några minuter och vipps är du där, vid en äkta tysk jagare som legat just här sedan 13 april 1940.

Boende i Narvik

Narvik-best-pictures-3231Narvik har ett tiotals hotell där priserna ligger kring 1000 kronor natten för ett dubbelrum med frukost. Ibland mer, ibland mindre. På uthyrningssajter som Airbnb finns ett 50-tal olika rum och lägenheter i Narvik och omejd, För de som på riktigt vill bo hemma hos, utan ekonomiska transaktioner, och även lära känna några Narvikbor, är Couchsurfing ett alternativ.

Själv bodde jag på tre nätter på Scandic Narvik. Utsikten är unik. Du ser Ofotfjorden, LKABs utskeppningshamn och hela centrala stan. Ta hissen upp till utsiktsplattformen på 16 våningen. Se kvarteren med bostadshus och affärer i centrum, och kanske lägger en malmbåt till kaj.

Det är Scandic på bilden till höger. Mitt i centrum, vid Kongens gate, eller Gate 1 som man helt enkelt säger i Narvik. Bakom hotellet ligger “Den sovende dronning”, berget vars egg kan påminna om engelska drottning Victorias ansikte i liggande profil.

Det som jag nog tycker är viktigast när jag bor på hotell är frukosten. Och det viktigaste av allt, det är för mig färskt bröd om morgonen. Därför uppskattade även frukosten på Scandic, med flera sorters färskt bröd, riktigt smör, olika sorters juice, ägg, bacon, lax och mycket mer.

Att äta i Narvik

Visst, sajter som Tripadvisor ger alltid en överblick över vad som finns för uteställen, mat och servering. En restaurang som jag inte besökte själv, men som jag hört mycket bra om, är Fiskekroken.

Restaurangen är, som det låter, en fiskerestaurang, och vad passar väl bättre i norra Norge? Nackdelen är dock öppettiderna. En restaurang som tisdag till torsdag stänger klockan 18, fredag och lördag stänger klockan 21, och som söndag och måndag har stängt? Jo tydligen. Det bör finnas en mycket bra anledning…

Andra restauranger serverar gärna hamburgare, sallader, nachos eller pizzor av olika slag. Menyerna som jag hittade har ingen jättestor variation.

Något som flera restauranger i Narvik serverar är dock valbiff. Valen har ett mörk kött som ibland kan påminna lite om lever. Rätt tillagat är valkött en delikatess. Den val som fångas i Norge heter vågehval på norska eller vikval på svenska. En uppskattning är att det finns ungefär 100.000 vikvalar i Nordost-Atlanten. Vikvalen är inte rödlistad. Däremot kan den smaka oerhört gott!

Slutligen några sista tips och saker att tänka på

Kom ihåg att Norge inte är som Sverige när det gäller affärernas öppettider. Söndagar är nästan allting stängt. Det kan innebära problem om du inte planerat innan.

Öl som inte har mer än 4,7% alkohol kan köpas i affärerna i Norge. Det är dock upp till  varje kommun att bestämma när på dygnet öl får säljas. Jag gick till exempel i en mataffär klockan 20 lördag kväll, men öl, nej, öl-försäljningen stängde klockan 18.

Narvik och Norge är relativt dyrt, dock på grund av kronokursen inte så dyr som för några år sedan. En burgare på restaurang kan kosta kring 170 norska kronor (med variation). Det samma gäller för en pizza. En öl eller ett glas vin kostar ungefär en norsk hundralapp. Om jag därför väljer att stanna längre tid i Narvik skulle jag absolut välja ett boende med tillgång till kök.

Om Norge är dyrt, så är alkohol även i affärerna och på norska Systembolaget (Vinmonopolet) riktigt dyrt. Det lönar därför att ta med sig till Norge lite av det man eventuellt behöver. Kolla hemsidan till norska tullen för hur mycket du får ta med in i Norge. Kom ihåg att Norge inte är medlem i EU och därför har egna regler för import.

Åker du med bil i norra Norge? Ta det lugnt på vägarna! De är ofta smalare och mer svängiga än i Sverige.

(Denna stadsguide om Narvik är gjort på mitt initiativ, i samarbete med Visit Narvik. Scandic Narvik sponsrade mina tre hotellnätter i staden. Transport till och från Narvik, samt inom Narvik, bekostade jag själv. Alla synpunkter i denna Narvikguide är mina egna. Jag har inte mottagit någon ekonomisk kompensation från Visit Narvik).

Kategorier:NorgeEtiketter:, , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Anbefaler Breidablikk Gjestehus. Lite hotell med hjemmekoselig atmosfære og utrolig hyggelig personale. Matsalen har en vanvittig utsikt over nesten hele byen. En morgen vi satt der, gled en ørn forbi…. Breidablikk er også et flott utgangspunkt både dersom man ønsker å gå i fjellet eller man gjerne vil ned i byen og shoppe.

  2. Hei i Framneslia finner dere Atelier Kvitvika med lokal kunst😃

  3. Hmmm.. jag hör tyvärr till dom som endast svischat förbi Narvik på väg norrut eller söderut eller så har jag svängt över mot Kiruna. Får försöka göra nåt åt det på nästa resa norrut!

  4. Du burde nevne Ballangen Camping for de som kommer med bil.
    Hilsen Linda

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: