10 bilder och berättelser från Costa Rica


Oktober 2012. Bilen stannar. Jag och en kompis befinner oss i Costa Rica. Vi har hyrt en guide, en engelsktalande kvinna i 50-årsåldern som ska ta oss med ut på landsbygden utanför San José. En heldag som ska ge oss en smak av vad detta lilla land i Centralamerika har att erbjuda.

Vi kliver ut ur bilen. Vår guide hälsar på mannen som går längs vägen. En kärra dras av två fastspända oxar. Jag vet inte vart de har varit, vart de ska eller varför de går här. Kanske går de här just för att guider ska stanna för turister att fotograferas. Mannen får en peng, och jag kliver lite smått motvilligt upp i kärran. Det är tydligen det man som turist förväntas göra. Dock fotar jag inte lika bra när jag står där i kärran, men denna bild hinner jag åtminstone ta innan vi fortsätter färden.

Best of Costa Rica-10

En gammal Volkswagenbuss har fått nytt liv som grönsaksstånd i San Jose. Plockar man verkligen ananasen omogen även här? Jag tycker den ser så grön ut. Oavsett, sådana här stånd får man gärna ha mer av!

Best of Costa Rica-9

Alma de Cafe, eller snarare teatercafén på Costa Ricas nationalteater. Det är liksom en klassiker vad jag förstått. Ett besök i San Jose vore inte det samma utan. Jag dricker en kaffe med mjölk och äter en kaka. Några äldre kvinnor sitter och pratar. Det är tydligen de äldre och lite finare lokalborna som går hit. Särskild många turister ser jag i alla fall inte. En klassisk kafé, smått europeisk, men ändå inte…

Best of Costa Rica-7

Enligt texten är det tydligen bra i Costa Rica. Vad synd så att jag spenderade så alltför lite tid i landet. Jag såg huvudstaden och landsbygden omkring. Men vad ved regnskogarna, de botaniska trädgårdarna, stränderna? Ja dem vet jag tyvärr inte så mycket om. Men men. Valet gällde inte allt eller inget. Mitt val var snarare lite eller ingenting. Och då valde jag att åminstonde få se lite av detta land i Centralamerika.

Best of Costa Rica-8

Lunchdags, och de som lagar maten, ja det är dessa härliga kvinnor som inte alls tyckte det var besvärligt att komma på bild. Fast det är ju det där med porträtter. I vissa länder är det enkelt att fotografera människor. I andra länder inte. Det hjälper förstås om man kan språket. Tyvärr kan jag inte spanska, och det är kanske lite av anledningen till att jag inte har rest så mycket i spanskspråkiga länder.

Best of Costa Rica-5

Att titta ner i ett krater på en livs levande vulkan är inte något man gör varje dag. Från San Jose är det däremot bara en timme till närmsta vulkan, Irazu-vulkanen. Om man däremot kör 90 minuter, kommer man till Poas-vulkanen, och det var där jag tog denna bilden. Här är det växter, djur, fåglar, och sen ryker det förstås från berget. På betryggande avstånd tittar vi ner i kratern. Om det vore för osäkert vi knappast fått komma hit.

Best of Costa Rica-6

Växter, blommor, blad. Nationalparker. Costa Rica är väl nästan synonymt med just nationalparker. Ungefär en fjärdedel av landets yta är nämligen nationalparker. Det är faktiskt världsrekord. Någon som vet vilken växt det här är? Det vet nämligen inte jag.

Best of Costa Rica-3

Tillbaka till oxkärran. Här är hjulet på nära håll. Vad påminner det om? Den rosmålning som man hittar i södra Norge? Eller bussarna i Indien och Pakistan? Ibland är världen stor, men ibland känns världen också oerhört liten. När man känner igen något, från en helt annan plats, och även kanske en helt annan tid. Jag tänker att hjulet lika gärna hade kunnat vara en helt annan plats.

Best of Costa Rica-4

Kaffe. Om turismen är viktig för Costa Rica, så är även kaffet det. Omogna bönor på ett träd. Vi har stannat till vid ett plantage där man odlar kaffebönor, och just denna plantagen säljer sina bönor till Starbucks. Eller åtminstone gjorde de det i 2012. Starbucks kaffe är väl rätt så okej. Däremot fick jag lära mig att det faktiskt bara går 16 kaffebönor på en kopp hos denna stora kaffekedja, och 16 bönor låter ju rätt lite, eller hur?

Best of Costa Rica-1

Tillbaka i San Jose. Den här bilden tog jag direkt utanför hotellet där vi bodde. I många städer är man ju vana vid spårvagnar som kommer förbi. I Costa Ricas huvudstad San Jose är det däremot hela tågsätt som kommer emot en på gatan. Det säger sig självt att det blir rätt trångt i gatorna när all annan trafik får vänta.

Kategorier:Costa Rica

2 kommentarer

  1. Älskar det är konceptet. Nästan så jag vill sno det rakt av. Men, ska fundera ut min egen variant 🙂 Väldigt fint att få en glimt av landet så där.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: