Min lediga dag i Bukhara


Det är lördag förmiddag. Jag går runt på marknaden i Bukhara. Solen skiner och kommersen pågår för fullt. Jordgubbar, torkad fisk, tvål, frön och siden. Allting har sina avdelningar, sina små stånd, och till skillnad från stadens souveniraffärer där priserna är mycket förhandlingsbara, är det här billigt i utgångsläget. Att pruta innebär bara att marginalerna sänks för försäljaren. Och marginalerna är rätt små.

Jag har ledig dag. Det har mina resenärer också. Jag gissar det. På en rundresa upplever man mycket. Det blir lätt intensiva dagar. Då kan det vara skönt, både för mig och den grupp jag leder att ha en dag att bara andas ut. Vara själv eller tillsammans med den eller dem man vill. Gå på hamam, konstmuseum eller marknad. Vi har alla olika preferenser.

Själv har jag gått runt på marknaden. Solen är väl skarp för bilder. Men i de delar av marknaden som är inomhus tar jag några bilder.

Bukhara Market-5263

Rosa är 48 år och säljer fisk. Karp och andra fiskslag. De flesta kommer från floderna omkring. Uzbekistan är ju annars ett land där fisk inte är vardagsmat. Den fisk Rosa och hennes vänner säljer är både färsk och torkad. Den torkade äts som den är, som tilltugg till öl. 

Bukhara Market-5256

Att odla själv i Uzbekistan är mycket vanligt. Särskild grönsaker. Därför finns även en avdelning som säljer frön. Jag känner att jag har tillräckligt med frön som jag aldrig hinner plantera. Dock köper jag fyra små paket med olika blomfrön. De kostar bara 1 krona per styck och jag får även ett trevligt samtal på köpet.

Bukhara Market-5262

Här är Manzura. Hon säljer olika små verktyg och redskap, mestadels till trädgårdsarbete. Jag fick hennes namn och adress så att jag kan skicka bilden till henne när jag kommer hem. Hon bor i en landsby utanför Bukhara och kommer in till marknaden i Bukhara för att göra business.

Bukhara Market-5254

Förra årets besökte jag marknadens sidenaffär. Det gjorde jag nu också, och visst blev det lite shopping. Siden för över 1 miljon uzbekiska sum. Det är ungefär en svensk tusenlapp, men det blev rätt mycket. Jag hade kunnat köpa ännu mer.

Nu sitter jag på mitt hotellrum. Internet som funkar sådär i Uzbekistan har vaknat till och jag skriver medan jag fortfarande kan. Nu ska jag ta en dusch, äta lite rökt kyckling och bröd som också kommer från marknaden. Kanske ta ett litet glas vin till det. Till efterrätt blir det jordgubbar.

Sen ska jag skriva några mail, läsa lite och helt enkelt ta det lugnt. Imorgon fortsätter färden mot Samarkand. Trevlig helg!

Illustrationsbilden visar det siden som jag faktiskt köpte. 15 olika mönster, 5 meter av varje. Jag är rätt nöjd!

Kategorier:Blogg/Dagbok, UzbekistanEtiketter:, , ,

1 kommentar

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: