Soluppgång vid Angkor Wat


Vi är nog ett tusentals utlänningar som samlats. När jag skriver det här på min mobil är klockan 05:50 söndag morgon. Lokal tid. Himlen ändras från svart till dammig vitblå och svagt rosa. Det går snabbt men ännu är det över en halvtimme till själva solkulan kommer synas bakom templet Angkor Wat.

I dammen framför mig fångar grodor små insekter och bryter den spegelblanka ytan. Klockan 05:53 hör vi plötsligt en kör av syrsor. Ett täcke av ljud lägger sig över hela tempelkomplexet.

James Bond, med lincence to coffee är försäljare nummer 007 här vid västra ingångsporten till Angkor Wat. Han lägger ut mattor på de bästa utsiktsplatserna och där får den betala den som vill sitta.

7 av 10 turister här kineser, gissar jag, men jag hör både norska ned utpräglad sörlandsdialekt och svenskar som klagar på att de typ inte är de enda här.

Vattenliljorna blommar och kanske en människa eller två idag lär sig att blixt mot soluppgång sällan är en bra ide. En tjej bredvid mig pratar på bred amerikanska om hur hon önskar den perfekta pojkvän. Alltså en genetisk perfekt pojkvän preciserar hon till sin väninna. Själv undrar jag hur en genetisk perfekt människa ser ut.

Soluppgång vid Angkor Wat. Helt utan filter


Klockan blir 06:07. Det är ljus nu. Gryningsljust fast ännu ingen sol. Plastgafflar tävlar med grodorna om platsen i den lilla bassängen på västra sidan templet. Jag ser hela kollektionen av tripods och monopods, alltså kamerastativ med tre fötter eller en fot. Selfiesticks, kameror, objektiv, mobiler. Det hela blir en utställning över kameragadgets. För de senaste prylarna från Kina är det bara att se sig runt. Fast för att det här ska bli en bra soluppgångsbild behövs nog ändå rätt många filter.

Vart tog syrsorna vägen? Någonstans i alla kamerablixter och smalltalk tystnade sången. De små insekterna finns dock kvar på vattenytan och det ser ut som det regnar. Grodan hoppar till. Den enas död, den andras bröd. Eller åtminstone frukost. Bokstavligen.

Klockan blir 06:25. Många har börjat lämna. Besvikna kanske? Hungriga tillbaka till hotellet för frukost. Eller så börjar utforskandet av ruinerna. Snart ser även jag solen. Sådär, så var det gjort.

Nu börjar själva dagen…

Kategorier:KambodjaEtiketter:, ,

2 kommentarer

  1. Hehe, väldigt lika upplevelse som vi hade. En bit ner i denna mastodont-reseberättelse:
    https://4000mil.se/index.php/bangkok-kambodja/

  2. akurat beskrivet! precis så är det!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: