Nordvästra Irans natur


Denna resa skiljer sig från en del andra Iranresor. Den är mer än bara klassiska pärlor. Inte för att de är fel på dem. Blå mosaik och kakel i geometriska mönster skapar sin egen lilla värld. Men så gör också naturen. Den resa jag leder nu ger oss en bit av just naturen, den i nordvästra Iran.


Från Kaspiska havets kust vid hamnstaden Astara beger vi oss mot bergen. Bergsbyn Masuleh ligger där, eller står snarare, klättrar uppför bergssidan. Här bodde människor, och bor fortfarande. Nu lever de stort sett på den inhemska turismen. Den gång levde de här kanske för att komma utan resten av civilicationen. De kunde herda sina får, leva i utkanten.

Bergsbyn Masuleh


Vi äter lunch här innan vi fortsätter. Vi ska köra totalt 40 mil. Vägarna av olik standard. 

Innan det skymnar stannar vi i Rudbar. Orten är centrum för Irans olivproduktion. Längs vägen säljs oliver och olivolja. Jag köper en flaska kallpressad olja. Killarna som säljer låter en få smaka på de olika sorters oliver. Inlagda, marinerade. Med krossade valnötter och granatäppelsirap. Iranska oliver smakar bättre.

Olivförsäljare i Rudbar


Till kvällen ankommer vi Qazvin och sover över.

Nästa dag. Det är inte långt från Qazvin till Teheran. Kanske 2-3 timmar, beroende på trafik. Vi åker däremot inte direkt. Dagens utflykt går till Alamut. En borg på toppen av ett berg. Det tar 4 timmar dit, och fastän det inte är mycket kvar av den gamla medeltidsborgen så är vägen dit i sig värt resan. Upp och ner, över bergen, skumpiga vägar och ett gyllene landskap.

Vägen mot Alamut


Vår lokala guide har förberett picknick. Det är enklare så. Bättre och snabbare dessutom. Dagen kommer oavsett bli tillräckligt lång.

Upp till borgen ska vi sen gå. En promenad på 100 höjdmeter. 30 minuter. Det märks i låren. Bra träning! Utsikten där uppe. Hela landskapet. Landsbyn där nere.

2050 meter över havet, på toppen av Alamutborgen


Väl nere igen äter vi vår picknicklunch. Tillsammans med en iransk familj. Även det blir anledning till ett gruppfoto. Tillsammans med mamma, pappa, farmor, farfar och den lille…

Gruppfoto med iransk familj efter lunch


Nu är det 4 timmar tillbaka till Qazvin. Plus tre till Tehran. Det inkluderar en punktering och toalettpaus, två fotostopp och sen, vid halv tio på kvällen är vi framme. Tisdag morgon blir sovmorgon.

Kategorier:Blogg/Dagbok, IranEtiketter:, ,

3 kommentarer

  1. Jag är så galet sugen på Iran, måste ta mig dit!

  2. Hoppas ni fick en lång, bra sovmorgon!

  3. Väldigt interessanta områden. Skulle gärna uppleva mer av Iran och har småspanat in båda norra och sydvästra delarna. Följer med stort intresse.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: