En reseledares efterarbete


Vad gör en reseledare när hen kommer hem? Ja du, kanske vila på soffan med de där berömda vindruvorna innan det är dags för nästa semester, eeeeeh, förlåt, jobbresa?

Nja, inte riktigt, för det är nu efterarbetet kommer. För när resenären väl har kommit hem, och reseledaren också förhoppningsvis, då kan resenären andas ut, lägga resan bakom sig och ta allt som det kommer därifrån. Reseledaren å andra sidan, hen har ett jobb att göra.

Centralasien VR Gruppbilder-10

En mindre klassisk gruppbild från Världens Resors Centralasienresa, våren 2017. Här framför ryska kyrkan i Almaty, Kazakstan

Under våren har jag varit ute på två resor. Centralasien för Världens Resor, och Sven Hedins Centralasien för Albatros. Efter alla upplevelser och strapatser är jag nu hemma och rapporter ska skrivas. Som frilansande färdledare ska olika researrangörer ha olika rapporteringar. Det kan vara dag till dag-rapport, helhetsbedömning, ekonomisk rapport, för som reseledare har man ju gärna lite pengar med sig. De utgifter en reseledare står för varierar självklart också från resa till resa och bolag till bolag. Men en sak är gemensamt, det ska rapporteras när man väl kommit hem.

Så nu sitter jag här, med skrivbordet fullt av kvitton, kirgizisk och uzbekisk växel och anteckningar från resornas gång. Svenska flaggans dag får tyvärr firas vid laptoppen. I och för sig, det är mitt eget fel, jag kunde ha gjort det igår. Å andra sidan, man kunde alltid ha gjort mycket mer igår.

Världens Resor Centralasien-15

Min reskassa i Uzbekistan, våren 2017

Det jag faktiskt gjorde igår var att börja på en rapport, samt skicka ut foton till resenärerna från senaste resan. Under själva resorna gör jag alltid en mail-lista där de som vill får vara med. Detta i fall det är någon som vill hålla kontakten efter resans slut, samt byta bilder. Som reseledare hinner jag inte ta så många bilder på mig själv, så det blir ju resenärerna som dokumenterar mitt jobb och min arbetsdag. Sådant är alltid skoj!

Världens Resor Centralasien-20

Situationsbild inne på posten i Khujand, norra Tadzjikistan. Mycket roligare (tycker jag) än alla arrangerade bilder framför olika monument.

De skickar bilder till mig, och jag skickar bilder till dem. Det kan vara en klassisk gruppbild framför Registantorget i Samarkand, eller en situationsbild med enstaka resenärer. Igår blev jag alltså färdig med att skicka ut bilder från vårens resor, och nu kvarstår bara rapporterna. Eller bara, de kommer nog ta halva dagen, minst, så här gäller det att börja. Jag hoppas dock att du kan njuta lite av nationaldagen. Njut lite för mig också, här jag sitter med mina kvitton och min växel.

Albatros I Sven Hedins fotspår-10

Vår lokalguide tar en bild när Albatros Sven Hedin-grupp är färdig att posera. Bilden är tagen på min födelsedag som firades med utflykt till Karakul-sjön i Xinjiang-provinsen i Kina

Kategorier:Blogg/Dagbok, Reseplanering, UzbekistanEtiketter:, , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: