Marknaden i Samarkand


Siyob-marknaden, Samarkand, Uzbekistan. Foto: Johnny Friskilä

Siyob-marknaden, Samarkand, Uzbekistan. Foto: Johnny Friskilä

Vi reser i Uzbekistan. Vi besöker de gamla städerna längs Sidenvägen där handeln har pågått i mer än tusen år. Den mest kända av dessa städer är kanske Samarkand. Där pågår handeln fortfarande.

Hela förmiddagen har vi promenerat. Samarkand är en rätt promenadvänlig stad, från Timur Lenks maosoleum, via det stora torget, Registan och till Bibi Khanym-moskén. Här, vid fredagsmoskén som den också kallas, ligger även marknaden. Siyob-markaden är stor. Den största i hela Samarkand också därför också, en av de största i landet.

Det är ett naturligt ställe att avsluta en vandring. Här finns mat att köpa. Kalla drycker. Den kända uzbekiska ploven som doftar så härligt säljs i restaurangerna omkring. Ölen är lokal, kall, billig och dessutom mycket god. På själva marknaden finns det karakteristiska samarkandska naanbröd, kompakt och tungt, tillräckligt för en hel familj en hel dag. Jag köper ett. Det blir för hela min grupp att smaka på sen.

Siyob-marknaden, Samarkand, Uzbekistan. Foto: Johnny Friskilä

Siyob-marknaden, Samarkand, Uzbekistan. Foto: Johnny Friskilä

En kvinna med ihopmålade ögonbryn säljer torkade bönor och vete i lösvikt. Ögonbrynen är en tradition, ett lokalt mode om man vill, fast på yngre kvinnor ses de alltmer sällan. Hon frågar vart vi kommer ifrån. Det verkar inte som hon vet var Sverige ligger, och det är kanske inte så konstigt. Varför skulle hon veta det? Jag frågar om jag får fota henne. Ja, varför inte, svarar hon med ett leende.

Några äldre kvinnor i färgglada klänningar säljer tomater och en man mitt emot säljer importerade bananer. En kille på min ålder eller kanske lite yngre erbjuder potatis. Hela hans familj säljer potatis, berättar han. Fast ålder, det är alltid svårt att gissa ålder, särskild på resa. Människor tycks bli gamla rätt snabbt här och potatiskillen kanske inte är på min ålder alls.

Souvenirer finns det dock inte många av här. Staden är inte som Khiva eller Bukhara där varje gatuhörn har ett stånd som säljer brödstämplar med blomdekor och solglasögon utan. Samarkand är den näst största staden i Uzbekistan och Siyob-marknaden är inte för turister. Made in China står nog bara på hinkarna och plastartiklarna som erbjuds i köksavdelningen där även riktiga icke-blommiga brödstämplar finns att köpa. Made in Uzbekistan. Vi lämnar, och handeln fortsätter. Precis som den gjort i mer än tusen år.

Kategorier:UzbekistanEtiketter:, , , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: